Sabit Elektronik Haberleşmede İşbirliği Protokolü İmzalandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen Sabit Elektronik Haberleşme Altyapı Ortak Kullanımı ve İşbirliği Protokolü İmza Töreni Ankara’da gerçekleştirildi.

Programa Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye Ceo’su Colman Deegan, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç ve sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Demiryollarında artık tüm kullanıcılara altyapı açıldı. İletişim altyapısı ticaret aracı değildir. Aracı amaç gibi görmeye başlarsak kaybederiz. Elektronik haberleşme sektörüne yönelik bazı yeni hedeflerimiz var. Sabit altyapının modası geçti diyemeyiz, sürdürülebilir hedef gerekli. İnternet kullanım oranı bir başka hedef, yüzde 67 seviyesinde. Altyapıdaki sorunlarımızı çözdükten sonra marifet altyapıda verilecek katma değerli hizmetlere geliyor. Asıl rekabet, asıl kalite, o altyapı üzerinde hizmetlerdir, farklılıklardır. Biz doğal kaynakları zengin bir ülke değiliz, bu neden mükerrer kaynaklardan kaçınıp tüm kaynakları iyi şekilde kullanmalıyız. Haberleşme ağı mesafeleri oradan kaldırıyor, bürokrasiyi ve aracıları da ortadan kaldırıyor” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “Hangi teknoloji önümüze gelirse gelsin, yüksek kalitede haberleşme altyapısı sunulmadığı takdirde bu teknolojileri kullanılma ve vatandaşımızın hizmetine sunma şansı olamaz. Bu noktada 2017-2020 Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planımızı uygulamaya başladık. Bakanlık olarak ülkemizin genişbant ve fiber altyapısını geliştirme, internet kullanımını artırma hedeflerini, net ve kararlı bir şekilde bu belgeyle ortaya koyduk. Bu sayede 'Her yerden, herkese genişbant' hedefine varmayı hedefliyoruz. Bakanlık olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmek için altyapı kurulumunu hızlandıracak tedbirleri gecikmeksizin hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi.

Programda konuşulan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, özellikle altyapının paylaşılarak rekabetin servis noktasının verilmesini temin edecek ve Türkiye’de mükerrer yatırımı önleyecek böylesine önemli bir girişime tüm sektör paydaşlarının katılmasının önemine dikkat çekerek; “Bugün burada bu protokolün imzalanıyor olması ülkemiz açısından gerçekten çok önemli. Şimdiye kadar herkes farklı noktalarda yatırım yapıyor ancak bunun paylaşılması noktasında ne yazık ki istediğimiz verime ulaşamıyorduk. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda altyapının tamamıyla pasif anlamda paylaşılması bunun sadece sabitte değil mobilde de altyapının paylaşılıyor olması hedeflerimize ulaşılması için çok önemli. Bizler de regülasyon kurumu olarak gerek elektronik haberleşme altyapı sisteminin tüm altyapının elektronik halde bulunması ve bu altyapının teminini sağlamak üzere Elektronik Haberleşme Altyapı Bilgi Sistemi (EHABS) Projesiyle, gerek bina içi haberleşme şartnamemizle her evde fiber altyapının zorunlu olmasıyla ve bu zorunluluğu bundan sonra yapılacakların dışında bütün altyapı yatırımlarında da bütün regülasyonlarımız bu anlamda hazır” dedi.

Başkan Sayan konuşmasını, “Referans dokümanında bununla ilgili düzenlemelerimizi de hemen protokol akabinde yapıyor olacağız. Ve inşallah ülkemizin bu kalkınma hamlesin de yerli milli ürünlerle bunun desteklenmesini çok önem veriyoruz. Sayın Başbakanım bu iradeyi sağladığınız için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Yine tüm operatörlerimizin buna ‘Ben de burada varım. Biz biriz beraberiz. Türkiye’yi ülkemizi kalkındırmak istiyoruz’ iradesini hep birlikte sergiledikleri için çok teşekkür ediyorum” sözleriyle noktaladı.

Program “Sabit Elektronik Haberleşme Altyapı Ortak Kullanımı ve İşbirliği Protokolü”nün imzalama töreni ile sona erdi.