MİLLİ MÜCADELEDE BİZE DÜŞEN GÖREV: ÜRETMEK

22.2.2018

Yerli Üretim ve AR –GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “BTK olarak üstlenmiş olduğumuz misyon çerçevesinde gerek 4.5G teknolojileri gerekse 5G ve Ötesi teknolojilere yönelik yerli ve milli bir üretim ekosistemi geliştirilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.


Yerli Üretim ve AR –GE Faaliyetlerinin Desteklenmesi İzleme ve Değerlendirme Toplantısı, BTK Merkez Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya BTK yetkilileri ve uzmanların yanı sıra, kamu kurumları ilgili birim yetkilileri ve sektör temsilcileri katıldı.


MİLLİ MÜCADELEDE BİZE DÜŞEN GÖREV: ÜRETMEK

Türkiye’nin iç ve dış tehditlere karşı mücadele halinde olduğunu belirten Sayan, terörle mücadele konusunda yerlileşmenin önemini vurguladı. Sayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz sınırları içinde ve dışında Mehmetçiğin operasyon yaptığı günlerdeyiz. Böyle zamanlar, nelere ihtiyacımız olduğunun daha açık ortada görüneceği zamanlardır. Fatih’in, İstanbul’u fethedeceği zaman surlarda gedik açmak için büyük toplara ihtiyacı olduğunu ve bunları bir Macar ustaya döktürdüğünü biliyoruz. Kendi ekibine bir uzman ilave ederek çağ açacak hamlesinin üretim altyapısını böyle kurdu. Teknoloji ve insan transferinin, yerli bir ekosistem oluşturmaktaki önemini unutmamak gerekiyor. Bu bağlamda yerlileşme, içine kapanma değil, tam tersine bütün dünyanın önünde yürümek olarak anlaşılmalıdır.


ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜNÜN YERLİLEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ

Elektronik haberleşme sektörünün yerlileştirilmesinin sektörün bu alanda yetkinlik kazanması açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sayan şunları söyledi: “Elektronik haberleşme sektöründe işletmecilerimize getirilen ve tüm kamuoyu tarafından bilinen yükümlülük çerçevesinde, bir süredir kamu ve özel sektör temsilcilerimiz ile yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi amacıyla koordineli olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  


2023 HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMENİN YOLU YÜKSEK TEKNOLOJİDEN GEÇİYOR

Yerli üretim ile ülkemizin ihracatına ve istihdamına katkı sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Sayan, “Ülkemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerini gerçekleştirebilmemizin ancak yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünler üretebilmekten geçtiğine inanıyoruz. Yapacağımız çalışmalar ile elektronik haberleşme alanında dünya markası ürünler üretmeyi hedeflemeliyiz. Ülkemiz, son yıllarda ekonomide yakaladığı başarıları üretmiş olduğu yüksek teknoloji ürünler ile kalıcı kılmalıdır.” dedi.


YERLİ MALI BELGELİ ÜRÜN KULLANMA ZORUNLULUĞU GETİRDİK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun frekans bantlarının kullanımına sadece yerli malı belgeli ürün kullanma zorunluluğu getirdiğini belirten Sayan, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’muzun 10 Ocak 2018 tarihinde almış olduğu bir Karar ile 7 GHz, 13 GHz ve 80 GHz frekans bantlarında radyolink tahsisinde Yerli Malı Belgeli ürün kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Bundan sonraki süreçte işletmeciler tarafından yapılacak radyolink frekans tahsis başvurularının Kurumumuz tarafından işleme alınabilmesi için işletmecilerin tahsis talebinde bulunduğu frekansta kullanacakları radyolink cihazlarına ilişkin yerli malı belgelerini Kurumumuza sunmaları gerekmektedir. Benzer şekilde, bilgi teknolojileri ve iletişim sektöründeki gelişmelerin kişisel güvenlik, siber güvenlik ve milli güvenlik risklerini artırdığını göz önüne alarak, 22 Ocak 2018 tarihinde 112 tabanlı araç içi acil çağrı sistemlerinde kullanılacak SIM kartların, Kurumumuz tarafından yetkilendirilmiş işletmecilerden temin edilmesi hususunda bir karar daha aldık.” açıklamasında bulundu.


HEDEFİMİZ 5G VE ÖTESİ TEKNOLOJİLERE YÖNELİK ÜRETİM EKOSİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ

5G ve Ötesi teknolojilere yönelik yerli ve milli bir üretim ekosisteminin geliştirilmesi için var gücüyle çalıştıklarını belirten Sayan, “Kurum olarak üstlendiğimiz misyon çerçevesinde çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Bugünden geleceğin planlamasının iyi yapılması, ihtiyaçların iyi analiz edilmesi ve üretim kapasitesinin doğru konumlandırılması gerekmektedir. Devletimizin gücü ve desteği, her zaman yerli üretimin ve üreticinin yanındadır.

Mevlânâ’nın “Bir ayağın sabit kalarak diğer ayağın yetmiş iki buçuk milleti dolaşması...” metaforunu hatırlatan Sayan, aynı felsefe ile dünyanın birikimini toparlayıp, üzerine kendi çabamızı ve kabiliyetimizi ekleyerek yeni çığırlar açmamız gerektiğini sözlerine ekledi.


AİLELERE “MAVİ BALİNA UYARISI

Son zamanlarda çocukların ölümüne neden olan Mavi Balina oyununa dikkat çeken Sayan, “Mavi Balina ve benzeri akımların oyun olarak nitelendirilemeyeceği; bu tür akımların, internet ve çeşitli sosyal paylaşım platformlarında, gizlilik içerisinde kötü niyetli kişiler tarafından linkler ile yayıldığı bilinmektedir. Yaşanan son gelişmeler, bu mecraların bilinçli kullanılmadığı takdirde çocuklara ve gençlere nasıl zarar verebileceğinin cevabını verir niteliktedir. Mavi balina ve benzeri oyunların kullanıcılar arasında yayılmasını önlemek ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışmalar sürdürülmektedir.” dedi.