SİBER GÜVENLİK AKILLI ŞEHİRLERİN VAZGEÇİLMEZİDİR

Smart City Meetup/Akıllı Şehir Ekosistem Buluşması’nda konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Her akıllı şehirde olası siber saldırılara ve doğuracağı kötü sonuçlara karşı eğitilmiş SOME ekipleri bulunmalıdır. Saldırılara karşı nasıl tepki verileceğini bilememek büyük kargaşalara, olağan şehir hayatı akışında durmaya sebep olabilir” dedi.

Kamu Teknoloji Platformu ve BTK iş birliği ile düzenlenen Akıllı Şehir Ekosistem Buluşması BTK ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Eklinliğe, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç, Kamu Teknolojileri Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Akçıl, Endeavor Türkiye Girişimci Hizmetler Direktörü Semih Kalvo, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektörünün temsilcileri katıldı.

BTK, AKILLI ŞEHİRLERE İLİŞKİN TÜM KONULARIN EN KRİTİK NOKTASINDA

Akıllı Şehir Ekosistem Buluşması’nın açılışında konuşan Sayan şunları söyledi: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak sahip olduğumuz görev ve yetkiler, akıllı şehirlere ilişkin tüm konuların en kritik köşe başlarına yerleştiriyor. Öyle ki, kentsel dönüşümden evlere kadar fiberin yaygınlaşmasına, buna ilişkin kurumumuzun hazırladığı altyapı referans dokümandan bina içi haberleşme şebekesi şartnamesine kadar birçok husus bizim ilgi alanımıza giriyor.”

AKLIN YOLU BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDEN GEÇER

Akıllı şehrin, altyapısı akıllı olan ve kaynaklarını etkin kullanan bir şehir olduğunu belirten Sayan, “O aklın yolu da bilgi ve iletişim teknolojilerinden, iyi planlamadan, iyi analizden ve sıkı koordinasyondan geçer. Günümüz dünyasında baş döndürücü bir hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri ekonomik ve sosyal hayatta son derece önemli değişiklikler yaratmakta, bireyler ve devletler için yeni fırsatlar ve olanaklar doğurmakta, bilgi toplumunun ve sayısal ekonominin de omurgasını oluşturmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü artık kendi başına bir sektör olmanın yanında diğer sektörlerde kalkınma ve büyümenin baş aktörü haline gelerek dijital dönüşüm çağının en önemli sektörü haline gelmiştir. Bu dönüşümün sonuçlarından birini de kullandığımız kavram, terminoloji, cihaz hatta yaşadığımız ortamların başına akıllı kelimesinin eklenmesiyle görebiliyoruz. Akıllı telefon, akıllı televizyon, saat, bina akıllı ulaşım sistemleri ve nihayetinde akıllı şehirler” ifadelerini kullandı.

AKILLI ŞEHİR UYGULAMALARI GÜN GEÇTİKÇE ÖNEM KAZANDI

Şehir hayatında yaşanan sorunları çözmeyi ve şehirlerde vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan “Akıllı Şehir” uygulamalarının gün geçtikçe önem kazandığını hatırlatan Sayan, “Bir şehrin, akıllı şehir sıfatını kazanabilmesi için sorunların bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak çözülmesi ve bu çözümlerin şehir halkı tarafından bir yaşam biçimi olarak benimsenip kullanılması gereklidir. Akıllı şehir denilince şehrin ihtiyacı olanı kendisinin belirlemesi, bu doğrultuda isteklerinin gerçekleşmesi için gerekli adımları atabilmesi âdeta şehrin bir canlı gibi davranabilmesi akla gelmektedir. Bir başka ifade ile akıllı şehirler kavramıyla amaçlanan aslında, her şeyin kendini izlemesi, tamir etmesi ve en uygun çözümü üretmesidir. Dünyadaki pek çok şehir bu konudaki farklı çözümleri hızla uygulamaya geçirmektedir” dedi.

HER AKILLI ŞEHİRDE SOME EKİPLERİ BULUNMALIDIR

BTK olarak, akıllı olmak yolunda ilerleyen şehirlerde siber güvenliğe önem verilmesi gerektiğinin farkında olduklarını vurgulayan Sayan, “Nasıl ki şehirlerin sel, deprem gibi doğal afetlere karşı önleyici tedbirleri ve acil durum planları var ise siber saldırılardan korunma amacıyla da akıllı stratejilerin geliştirilmesi ve buna yönelik olarak planların uygulanması gereklidir. Bu kapsamda, akıllı şehir uygulamalarının güvenliği sistemlerin kuruluş aşamasından başlamalıdır. Ayrıca her akıllı şehirde olası siber saldırılara ve doğuracağı kötü sonuçlara karşı eğitilmiş SOME ekipleri bulunmalıdır. Saldırılara karşı nasıl tepki verileceğini bilememek büyük kargaşalara, olağan şehir hayatı akışında durmaya sebep olabilir. Bu yüzden şehirler için ciddi siber güvenlik stratejileri oluşturulmalıdır. Güvenlik önlemleri sürekli güncellenmeli ve denetlenmelidir. Yani saldırılara karşı korunmak isteyenler korsanlardan hep birkaç adım önde olmalılardır.” şeklinde konuştu.

AKILLI ŞEHİR KONSEPTLERİNE GÖNÜL MEDENİYETİMİZİ YERLEŞTİRMELİYİZ

Konuşmasında gönül medeniyetinin insanları olduğumuzu hatırlatan Sayan, “Bizim mayamız sevgi ile yoğrulmuştur. Hacı Bayram'dan Hacı Bektaş Veli'ye Yunus Emre'den Mevlânâ'ya temelimizi atanlar gönül adamlarıdır. Dolayısıyla, “Akıllı Şehir”lerin konseptlerine çalışırken bu profilimizi de göz önünde bulundurmamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer, dijital-siber dünyaya bir ruh eklenecekse, bunun, akıl şehrinin insanları kadar gönül şehrinin insanlarına da ihtiyacı olduğu çok açıktır. Bu potansiyelin milletimizin içinde var olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sayan konuşmasına Türkiye’nin ve dünyanın şehirlerini el ele vererek akıllı şehirlere dönüştürmeyi hedefleyen herkesi selamlayarak son verdi.

Haberin Videosu