2018 MOBİL DÜNYA KONGRESİ'NE TÜRKİYE İLE 5G DAMGASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, GSM Operatörleri Birliği (GSMA) tarafından düzenlenen dünyanın en büyük mobil teknoloji etkinliklerinden 2018 Mobil Dünya Kongresi’ne katıldı.

26 Şubat-1 Mart 2018 tarihlerinde Barselona’da düzenlenen kongreye ve bu kapsamda gerçekleştirilen Bakanlar Programına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Kurul Üyelerinden oluşan bir heyetle katıldı.

Bakanlar Programı, “Daha İyi Bir Gelecek Yaratmak”, “Dijital Çağ için Politikayı Modernleştirmek” ve “Mobilin Gücünü Gerçekleştirmek” olmak üzere üç önemli başlık etrafında şekillendi. Program, telekomünikasyon, finans ve sağlık dâhil olmak üzere ulusal bakanlıklar; telekomünikasyon düzenleyici otoriteleri, veri koruma yetkilileri ve merkez bankaları, seçilmiş uluslararası örgütlerden ve hükümetler arası kuruluşlardan üst düzey temsilciler, mobil operatörler ve diğer hizmet sağlayıcıları da dâhil olmak üzere mobil hizmet endüstrisinden üst düzey düzenleyici temsilcilerin de katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dünya Mobil Kongresi kapsamında Haberleşme Genel Müdürlüğü ile ONF (Open Networking Foundation) arasında gerçekleştirilen Protokol Anlaşması İmza Törenine katıldı. İmza töreninde konuşan Arslan, "Türkiye’de genişbant stratejisini 2017 yılında hayata geçirdik. Yapılan bu anlaşmada genişbant stratejimizin bir parçası. Bu sayede güvenlik ve acil durumlarda hizmetlerin geliştirilmesinde 5G teknolojileri kullanılacak ve Türkiye bu konuda öncü ülkeler arasında olacak. Hedefimiz 2020 yılında 5G`ye geçebilmek ve bununla yetinmeyip, standartların belirlenmesi dahil bu işin öncülüğünü yapmak." dedi.

BTK Başkanı Sayan, GSMA ve Avrupa Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Kurumu BEREC’in ortaklaşa düzenlediği ve spektrum, şebeke tarafsızlığı, ortak yatırım gibi konuların ele alındığı Yuvarlak Masa Toplantısının yanı sıra GSMA tarafından organize edilmiş olan ve ülkelerin düzenleyici kurumlarını bir araya getiren “5G’ye Doğru” Yuvarlak Masa Toplantısına katılarak görüşlerini paylaştı.

Etkinlik boyunca Sayan, sektörün önde gelen üretici ve işletmecilerinin stantlarını ziyaret ederek, üst düzey yöneticilerle görüşmeler gerçekleştirdi, endüstri ve mobil sektördeki gelişmeler hakkında bilgiler aldı. Ayrıca, ICANN ve Google’ın üst düzey yönetimi ile toplantılar yaparak, internet ve gelişimi konularında fikir alışverişinde bulundu.

Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Başkanı Sayan ve kurul üyeleri ile Aselsan, Turkcell, Vestel stantlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı.