Başkan Karagözoğlu: Siber Güvenlik İhtiyaçlarımızın Yerli ve Milli Olarak Karşılanması Zorunluluktur
Bu yıl 9’uncusu
düzenlenen e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi, “Siber Güvenlikte Kariyer” ana
temasıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Bilgi
Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu’nun katıldığı
zirvede, siber güvenlik alanında uzman kişiler, sektör paydaşları ve öğrenciler
bir araya geldi.
Etkinlikte konuşan
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu,
bilişim teknolojilerinin gün geçtikçe güçlenmesiyle; bireyler, şirketler,
kritik altyapılar ve devletlerin, siber saldırganların hedefi haline geldiğini
belirtti.
Karagözoğlu, “Siber tehdit görünümlerine baktığımızda; fidye yazılımı ve DDoS saldırıları en üst sırada yer alırken, bunları veri güvenliğine yönelik tehditler, sosyal mühendislik saldırıları, dezenformasyon saldırıları, tedarik zinciri saldırıları ve diğer zararlı yazılımlar izliyor.” dedi.
Ortalama her üç siber saldırıdan birinin saldırıya uğrayan yapıyla bağlantısı olan kişiler tarafından yapıldığını söyleyen Karagözoğlu, “Kullanıcıların hassas ve gizli bilgilerine ulaşmak amacıyla yapılan oltalama saldırıları, siber saldırıların %90'ından fazlasını oluşturuyor. Zararlı yazılımlar ile bilgisayar ve mobil cihazların işlevleri bozularak, kritik bilgiler toplanıyor. Botnet saldırıları ile bilgisayar ve cihazlar kötü amaçlı kişiler tarafından kontrol ediliyor. Casus yazılımlar ile kullanıcının izni ve bilgisi olmadan bilgisayarlardan veriler toplanıyor ve bu veriler üçüncü şahıslara iletiliyor. Sistem altyapılarına yönelik ise servis dışı bırakma saldırıları yapılıyor. Tüm bu siber saldırılar; kişilerin, endüstrilerin, ulusların düzenini bozuyor ve maddi olarak da zarara neden oluyor.” açıklamasında bulundu.
Siber uzayın günümüzde 5. savaş alanı olarak görüldüğünü ve siber güvenlik alanındaki ihtiyaçların yerli ve milli olarak karşılanması zorunluluk halini aldığını vurgulayan Karagözoğlu, “Bu çerçevede Kurumumuz bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile siber vatanımızı; 7/24, gece ve gündüz demeden yürüttüğümüz çalışmalarla koruyoruz.” şeklinde konuştu.
Yerli ve milli yazılımların yanı sıra ulusal siber güvenliğin sağlanmasındaki en önemli kaynaklardan birinin yetişmiş insan kaynağı olduğunu ifade eden Karagözoğlu, “Tüm paydaşların gerekli eğitim ve deneyimi kazanmaları adına çalışmalarımızı son hızla devam ettiriyoruz. Kapasite inşası adına siber güvenlik tatbikatları, yarışmalar, eğitimler gibi faaliyetleri USOM ve BTK Akademi bünyesinde düzenli olarak yapıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Etkinliğin açılışı plaket takdim töreni ile sona erdi.