Başkan Karagözoğlu: Yapay Zeka Dijital Dönüşümün Önemli Bir Anahtarı

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen TBD Kamu-BİB’27 ve BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği, kamu, bilişim ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi. “Yenilikçi ve Yeşil Teknolojiler” ana temasıyla organize edilen etkinlikte, bilişim teknolojileri, yenilikçi çözümler ve süreç yönetimi gibi önemli konular alanında uzman konuşmacılar tarafından ele alındı. Etkinliğe Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı.

Etkinlikte konuşan Başkan Karagözoğlu, yapay zekanın hızla büyüyen küresel etkisini göz önüne alarak, gelecekte çok daha yenilikçi ve üretken hale geleceğini belirtti. Karagözoğlu, "Yapay zekanın bir elinde hız, verimlilik ve bağlantı devrimi varsa diğer elinde çevresel etkiler ve siber güvenlik riskleri yer alıyor. Bu nedenle, yalnızca faydalara odaklanmak yeterli değil. Teknolojiyle birlikte gelen riskleri öngörmek ve bu risklere karşı da hazırlıklı olmak zorundayız." şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Yerli ve Milli Yazılımlar Kritik Role Sahip

Karagözoğlu, yapay zekâ konusunda yerli ve mili üretimin öneminin altını çizerek, altyapıda kullanılan yazılım ve donanımın başkaları tarafından üretildiğinde, üretenlerin izin verdiği ölçüde güvende kalındığını vurguladı.

Başkan Karagözoğlu, yerli ve milli yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinin, milli yazılımların desteklenmesi ve kritik altyapıların korunması için mutlaka kendimizce üretilen teknolojiden istifade edilmesi gerektiğini ifade etti. Bu alanda yaptıkları çalışmalardan söz eden Karagözoğlu, "Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde, yerli ve milli üretimin önemi her seferinde daha kesif bir şekilde ortaya çıkıyor. Güvenlik risklerini bertaraf etmenin en sağlam yolu, teknolojiyi dışa bağımlı olmadan geliştirmek ve yönetmek. Yerli ve milli yazılımlar kritik role sahip. Kurumumuz bünyesinde kurulan ve ‘Türkiye'nin siber kalesi’ olarak nitelendirilen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde (USOM), tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliştirdiğimiz AVCI, AZAD, KASIRGA gibi yerli ve milli yazılımlarımızı kullanıyor hem paydaşlarımızı hem de gençlerimizi aynı hassasiyetle hareket etmeleri hususunda teşvik ediyoruz." sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.