Bakan Yardımcısı Sayan: Ar-Ge ve İnovasyon Rekabetin İki Önemli Aracı

Mimar Mühendisler Grubu tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi İstanbul’da başladı.

Bu yıl 3. Kez düzenlenen Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yoğun bir katılımla başladı. Programın açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de bulunduğu zirvenin ilk gününde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, oturum başkanlığı yaptı. “İnternet Ekonomisi: İletişim Sektörünün Yenilikçi Dönüşümü” başlıklı oturuma, Türk Telekom CEO’su Paul DOANY, Turkcell Genel Müdürü Kaan TERZİOĞLU ve Vodafone Genel Müdürü Colman DEEGAN panelist olarak katıldı.

Ar-Ge ve İnovasyonu, kalkınmanın ve rekabetçiliğin iki önemli aracı olarak nitelendiren Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Etrafımızdaki hemen her şeyin dijitalleşmesi son zamanların en önemli fenomeni olmuş durumda. Daha önce sektörün içinde olanların dahi tahayyül etmekte ve çoğu zaman da telaffuz etmekte zorlandıkları exabyte ve zettabyte gibi ölçüler dünyada üretilen dijital veriler mevzubahis olduğunda sıkça kullanılan kavramlara dönüşmüş durumda.  Aslında gelişme bu şekilde devam ederse yakında metrik sistemi tüketme durumuyla karşı karşıya kalacağız. Cisco’nun tahminlerine göre; 2021 yılına kadar toplam internet trafiği 3,3 zettabyte’a ulaşacak. Bu rakam da 2015-2021 arasında 127 katlık bir artış anlamına geliyor. Yani yaklaşık 700 milyar adet DVD’ye depolanacak bir veriden bahsediyoruz” dedi.

Hayal gücümüzü dahi zorlayan bir gelişim hızı ile karşı karşıya olduğumuzu vurgulayan Sayan konuşmasında, BTK tarafından yayımlanan verilere yer verdi: “2010 yılının son çeyreğinde toplam internet trafiği 300 bin TeraByte bile değilken 2018’nin ikinci çeyreğinde 4,1 milyon TeraByte’ı aşmış durumda. Tüm bu gelişmeler sayısal çağın geçmiş dönemlere göre en ayırıcı özelliğinin işte bu değişim hızı olduğunu gösteriyor. Örneğin: Telefonun 50 milyon kullanıcıya ulaşması 75 yıl, radyonun 38 yıl, TV’nin 13 yıl sürmüşken, internet 4 yılda, Facebook 3,5 yılda ve Angry Birds oyunu ise sadece 35 günde bu sayıya ulaşmıştır. Instagram 300 milyon kullanıcıya sadece 4 yılda,  WhatsApp ise 700 milyon kullanıcıya sadece 6 yılda ulaşmıştır.”

Bakan Yardımcısı Sayan: Bu Dönem Daha Önce Tecrübe Ettiklerimize Benzemiyor

İnternetin ortaya çıkmasıyla ve insanların tüm ekonomik paradigmaları değiştirecek bir şekilde birbirlerine bağlandığını ifade eden Sayan, “Başta internet olmak üzere sayısal teknolojiler muazzam bir zenginlik yaratmış durumda. Ekonomik araçlar daha fazla paylaşıldıkça daha fazla şey ücretsiz olmaya, daha fazla insana ulaşmaya ve son kullanıcılara emsali görülmemiş faydalar sağlamaya başlıyor. Bu çağ nasıl çalıştığımız, yaşadığımız ve birbirimizle nasıl ilişki kurduğumuzu çok derinden değiştirecek bir devrin başlangıç dönemi. Ölçeği, kapsamı ve karmaşıklığı dikkate alındığında bu dönem daha önce tecrübe ettiğimiz hiçbir şeye benzemeyecek. O yüzden hem birey hem de ülke olarak yeni dönemin hızı ve kapsamını çok iyi bir şekilde kavramalıyız. Milyarlarca insanın mobil telefonlar vasıtasıyla her an ve her yerde birbirine bağlanması, muazzam seviyelere ulaşmış veriye erişme, depolama, işleme hızlarının ortaya çıkardığı sınırsız fırsatlar internet ekonomisinin de temelini oluşturacak” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından Sayan ve CEO’lara plaket takdim edildi.