Bakan Yardımcısı Sayan: Geleceğin İnşasında Teknolojinin Görevi Büyük

Argela ve ABD Silikon Vadisi’ndeki iştiraki Netsia, tarafından düzenlenen 5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı İstanbul’da düzenlendi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Argela ve Netsia’nın düzenlediği 5G ve Şebeke Dönüşüm Konferansı’na katıldı. Bugünü ve geleceği inşa etme konusunda teknoloji sektörüne büyük görevler düştüğünü belirten Bakan Yardımcısı Sayan, “Önyargılarımızı aşarak ülkemiz adına neler yapabileceğimiz hakkında yol haritamızı belirlememiz gerekiyor. Tedarikçi bağımsız şebekelere yönelik çalışmalar 4G ile başlamış ve 5G gibi yeni nesil şebekelerde daha etkin bir gündem hale gelmiştir. Yerli ve milli üretimimiz ile şebekede kademeli dönüşümü sağlayabiliriz. Her ne kadar teknolojik yenilikleri ilk kullanmak hoşumuza gitse de üretilen teknolojiyi sadece kullanan taraf olmamalıyız. Yenilikçi teknolojiyi ilk kullanan ülke olmak yerine teknolojiyi üreten ve teknolojiye yön veren ülke olmak ilk hedefimiz olmalı. Teknolojiyi ilk kullanan değil, iyi kullanan kazanır. Teknolojiyi ilk üreten değil, iyi üreten kazanır” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan, 4G teknolojisi ile ilgili şu bilgileri de paylaştı: “Dünyada 5 milyardan fazla mobil aboneliği var. M2M uygulamalarının da dâhil edilmesiyle bu rakamın 9 milyarı aştı. 5 milyardan fazla olan mobil bağlantıların yaklaşık %57’si akıllı cihazlarla gerçekleşiyor. Bu cihazlar üzerinden alınan mobil internet abonelik sayılarının da 3,3 milyarı aşmış durumda. Sadece M2M değil OTT hizmetleri de haberleşme sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelerde pazarda önemli bir yere sahip. 2011 yılında OTT’ler vasıtasıyla mesajlaşma ilgili toplam gelirin %9’unu oluştururken günümüzde bu rakam %40’lara çıkmış durumda.”

Bakan Yardımcısı Sayan: 5G ile Ekonominin Her Seviyesinde Değişim Yaşanacak

5G ve Ötesi çalışmalarda “ötesi” kavramı ile hem 5G’den sonra gelecek nesilleri hem de 5G teknolojileri üzerinden ekonominin her seviyesinde ve her sektörde yaşanacak değişimleri kast ettiklerini belirten Sayan, “ Artık hepimizin farkına vardığı temel gerçekler var. Dünyanın en büyük otel rezervasyon sitesinin bir tane kendisine ait odası yok. Dünyanın en büyük perakendecisinin kendi ürünleri yok. Dünyanın en büyük video paylaşım sitesi kullanıcılarının çektiği videoları yine kullanıcılara sunarak büyüyor ve değer yaratıyor. Üstelik bu şirketlerin gelirleri, yumuşak güçleri, tedarikçilerden de işletmecilerden de daha fazla. Peki biz şu an aynısını yapabilir miyiz? Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Eğer çoktan pazara yerleşmiş bir uygulamanın aynısını yapacağım diyorsanız maalesef çok şansınız yok. Teknoloji kullanıcısı, şebeke etkisine çok bağlı. Uygulama sektörü ilk gelen avantajının çok yoğun yaşandığı bir sektör. Video paylaşım sektörüne girecekseniz yapılmışların aynısını yaparak bir yere gelmeniz mümkün değil. Bir ülkede ya da bir bölgede kalarak da başarılı olmanız mümkün değil. Tüm dünya şu video paylaşım sitesini kullansın Türkiye’de biz bunu kullanalım demek maalesef gerçekçi değil” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin küresel markalara yatırım yapmasının önünde hiçbir engelin olmadığını vurgulayan Sayan, “Doğru fikirle, doğru yerde, doğru zamanda ekonomiye çarpan etkisi olan bir müdahale yaparak milyar dolarlık servetler oluşturmak mümkün. 5G’de hangi uygulamaların kitleleri sürükleyeceğini bilmiyoruz. İstiyoruz ki dünyayı sürükleyecek yeni fikirler Türkiye’den çıkıp küresele yayılsın. Bundan önce Türkiye’den çıkan yaratıcı fikirler oldu. Sonunda yabancı rakipleri karşısında ya piyasadan çekilmek ya da rakipleri tarafından satın alınarak birleşmek zorunda kaldılar. Şimdi yerli firmalarımız yeni fikirlerle ortaya çıksınlar ve rakiplerini kendilerine katarak dünyada kullanılan uygulamalara dönüşsünler istiyoruz” ifadelerini kullandı.