Veri Bilimi Zirvesi Ödül Töreni ve Panel Programı BTK’da Yapıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Google, GirVAK ve Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) iş birliğinde düzenlenen "Veri Bilimi Zirvesi Ödül Töreni ve Panel Programı"nda, verinin önemi konuşuldu.

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Veri kavramının öneminin her geçen gün daha çok arttığını, verinin ekmek, su kadar önemli hale geldiğini belirtti. Sayan, "Onu korumak da hükümet olarak bizim üzerimize düşüyor. Bunu başarmanın yolu belli, haritası belli; yerli ve milli üretim" ifadelerini kullandı.

Tüm ülkelerin gözünün 5G teknolojilerinde olduğuna işaret eden Sayan, bu teknolojilerin, üretkenliği, sürdürülebilirliği, verimliliği ve genel refah düzeyini artırarak, sosyo-ekonomik dönüşümleri güçlendirmede de önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Teknolojiyi Mümkün Olan En Yüksek Ölçüde Yerli Ve Milli İmkânlarla Üretmeliyiz

Yerli ve milliliğe verdikleri önemi bir kez daha vurgulayan Sayan, "Biz de yerli ve milli olma şiarıyla hedeflerimize ulaşmak üzere yola çıktık. 2023 vizyonu bizim çalışmalarımızın ana ekseni. Bunun için de Türkiye'de katma değeri yüksek yenilikçi çalışmalar yürütüyoruz. Bakanlık olarak sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek, teknolojiyi mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla üreten ülkelerden biri olmak için elimizden gelenin daha fazlasını yapmanın yollarını arıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yerli ve milli bilgi teknolojilerinde başarıya ulaşmak için tüm sektörlerdeki yeniliklerin takip edilmesi gerektiğini belirten Sayan, yakından takipçisi oldukları konulardan biri olan yapay zekânın, gelecek yıllarda yaşamın her alanında çok daha fazla yer kaplayacağını bildirdi.

Başkan Karagözoğlu: Veri Güçlü Analizlerle Birleştiğinde Faydalı

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da geçmişte insan gücüyle çalışan araçların yerini alan akıllı cihazların hemen hepsinin artık sensörlerle veri ürettiği bilgisini paylaştı. Karagözoğlu, "Adeta bir kumsalda yürürken bıraktığımız ayak izleri gibi teknolojiyle de attığımız her adım, dijital ayak izlerimiz olarak bir veriye dönüşüyor ve bir yerlerde depolanıyor" diye konuştu.

Verinin, ne kadar bilgi sahibi olunduğundan ziyade onunla ne yapılacağı üzerine yoğunlaşmayı gerektirecek hassasiyette bir konu olduğuna işaret eden Karagözoğlu, herhangi bir kaynaktan alınan verinin akıllı karar verme, yeni proje gelişimi, kaynak ve zaman tasarrufu gibi amaçlar için analiz edildiğini bildirdi.

Karagözoğlu, verinin güçlü analizlerle birleştirildiğinde faydalı olduğunu vurgulayarak, "Veriyi saklama ve anlamlandırmayı, bir kuşun iki kanadına benzetebiliriz. Birlikte olursa değer oluşturacak, mesafe katetmemizi ve operasyonel anlamda fayda sağlayacak. Biz de Kurum olarak bu konuda yapılan çalışmalara çok büyük önem veriyoruz. Bilinçlendirme çalışmaları bu alandaki en önemli gücümüz. Bu kapsamda, çocuklarımızın bilinçlendirilmesi ve eğitilmesine yönelik önemli faaliyetler yürütüyoruz. BTK Akademi'nin verdiği eğitimler çalışmalarımızın en önemli parçası" dedi.

Konuşmaların ardından veri bilimi alanında gerçekleştirilen Datathon 2022 yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.