ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK DÜZEYLERİNİ BIT BELİRLEYECEK

Kablosuz Haberleşme Zirvesi’nde konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, teknolojinin baş döndürücü bir şekilde ilerlediğini söyledi. Sayan, artık ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bilgi teknolojileri ile ölçüldüğünü vurguladı.

5G ve ötesi yeni nesil mobil haberleşme teknolojilerine ilişkin dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi ve farklı taraflarca yapılan çalışmalara ilişkin bilgi paylaşımının yapılması amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Huawei Firması tarafından ortaklaşa düzenlenen Kablosuz Haberleşme Zirvesi 2018, BTK Merkez Binasında gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan tüm dünyada internet kullanıcı sayısının giderek arttığını vurgulayarak, “Yani bu demektir ki, gelecekte bilgiyi üreten ve bilgi teknolojilerini kullanan toplumlar muvaffak olurken, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini ve hatta belki de hayatta ve ayakta kalma kriterlerinden en önemlisi bilgi teknolojileri olacak. Özellikle yapay zeka, makine öğrenmesi, büyük veri analitiği, robotik uygulamalar ve siber güvenlik geleceğin dünyasına yön verecek. Hal böyle iken, bu alanlarda başarılı olabilmenin ana etkeni ise özellikle 5G ve ötesi teknolojilerde üretmek ve bu alanı faydaya dönüştürebilmek olacaktır. Çünkü 5G ve ötesi teknolojiler, daha önceki ilk 4 jenerasyondan farklı olarak, robotik, yapay zeka gibi futuristik alanlara ortam ve imkan sağlayan sistemler olarak literatüre girdi” şeklinde konuştu.

Bilgi teknolojilerinin ülkelerin gelişmesine, ekonomisine, kalkınmışlık düzeyine ve eğitim sistemlerine katkılarının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Sayan, “Bugün Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı 42 milyona ulaştı. Dünya genelinde sosyal medya kullanım oranına baktığımızda bir dakikada Whatsapp’ta 29 milyondan fazla mesajın gönderildiği, Instagram’a 65 binden fazla fotoğrafın yüklendiği, 156 milyondan fazla e-posta gönderildiği ve Google’da 4 milyona yakın aramanın yapıldığını görüyoruz. Son kullanıcı beklentisi her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmeler beklentileri karşılama yolunda artış gösteriyor. 2017 yılında 11 exabyte olan mobil veri trafiğinin 2021 yılında 49 exabyte’a çıkması bekleniyor. Teknolojinin baş döndürücü hızı beraberinde fırsatları da getiriyor; bize düşen ise fırsatları önceden belirleyip şekillendirmek ve teknolojiyi geriden takip eden ülkeler yerine öncü ülkeler arasında olmak için var gücümüzle çalışmak” ifadelerini kullandı.

5G VE ÖTESİ İLE HAYATIMIZDA ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK

Otonom araçlar, bağlı araçlar, araçtan her yere, uzaktan sağlık kontrolü, 360 derece arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi uygulamaların 5G ile yeniden şekilleneceğini belirten Başkan Sayan, “5G ve ötesi alanlarda ihale süreçlerinin başta ABD, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerde başladığını gözlemlemek mümkün. Tüm dünyadaki Forum çalışmalarının ve araştırma merkezlerinin odak alanlarının benzer noktalara olduğu aşikar. Bu anlamda finansal rasyo ve gelir bilgilerinin azalan trende girdiği şirketler için dahi, 5G ve ötesinin bir fırsata dönüştüğü ve bu rakamların yukarı yönlü dönmeye başladığı projeksiyonları bulunuyor.

5G ve ötesi ile birlikte, telekom alanındaki geleneksel iş modelleri değişecek. Daha önceleri işletmeciden son kullanıcıya doğru olan B2C kurgusu yerini, dikey sektörlerden aldığı ivme ile işletmeciden iş dünyasına ve oradan da son kullanıcıya (B2B2C) şeklinde bir değişime bırakacak. Biz tüm bunların etkisini eSIM standardı gibi, 5G otomotiv derneği gibi ya da araçtan her yere konsorsiyumu gibi küresel gelişmeler özelinde görüyoruz” dedi.

Başkan Sayan BTK’nın 5G ile ilgili çalışmaları hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla ve en erken geçen ülkelerden birisi olma hedefi doğrultusunda, BTK eşgüdümünde 5G ve Ötesi ekosistemi oluşturulması amacıyla yürüttüğümüz diğer çalışma 5G Vadisi Açık Test Sahası’dır. Bilkent, Hacettepe ve ODTÜ olmak üzere üç üniversitemiz ve üç mobil işletmecimiz ile birlikte 5G Vadisi Açık Test Sahası İşbirliği Protokolünü imzaladık. 5G Vadisinde, BTK, üniversiteler ve işletmecilerin işbirliği ile 5G ve Ötesi teknolojilerin ARGE, ÜRGE ve testlerinin yapılacağı bir altyapı kurulması hedefliyor, ayrıca akademisyenler, araştırmacılar, doktora öğrencileri ve yeni tekno girişimler (start-up’lar) gibi 5G konusunda teknoloji üreten herkesin bu açık test sahasından faydalanmasını planlıyoruz.”

Günümüzde dünya ekonomisinin büyük bir dönüşüm yaşadığını hatırlatan Sayan, “Yenilikçi mal ve hizmet üreten şirketler, sınırları aşarak rakip ürün ve şirketleri yerle bir ediyor. Ülkemizde yerli ve milli üretimi teşvik eden girişimlerin neredeyse ülkenin kaderi ile eşdeğer görülmesinin teknoloji ve Ar-Ge gündeminin ön plana çıkarılması açısından çok değerli olduğunu düşünüyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Etkinlikte konuşan Huawei firması Kablosuz Şebeke Başkan Yardımcısı Eric ZHAO da konuşmasında, özellikle Şubat ayı sonunda gerçekleştirilen Mobile World Congress 2018’de öne çıkan başlıklar, kablosuz teknolojiler ve 5G özelinde mobil işletmecilerin yaklaşımlarına yer verdi.

Ardından Huawei firması tarafından gerçekleştirilen sunumlarda 3GPP tarafından gerçekleştirilen standardizasyon çalışmaları ve gelinen nokta, 5G terminallerine ilişkin öngörüler, 5G’de öne çıkacağı öngörülen dikey sektörler, kullanım alanları ve Huawei’nin yaklaşımı, 5G radyo erişim şebekesinde yer alacak Massive MIMO, Cloud AIR gibi teknolojiler, Huawei çözümleri ve saha testlerinde elde edilen sonuçların yanı sıra 5G frekanslarına ilişkin dünyadaki yaklaşımlar anlatıldı.