Standartların Önemi BTK’da Masaya Yatırıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde Elektronik Haberleşme Standartları Zirvesi düzenlendi. Programda standartların önemi masaya yatırıldı.

Elektronik haberleşme standartlarının ulusal ve uluslararası kilit kuruluşlarından önemli konuşmacıları bir araya getiren Elektronik Haberleşme Zirvesi, BTK Merkez Yerleşkesinde düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, bilgi ve üretim teknolojilerindeki gelişme ile hızlı bir küreselleşme sürecinin yaşandığı günümüzde oluşan rekabet ortamının, standardizasyonun önemini ortaya çıkardığını söyledi.

Standardizasyonun, düzenleyici süreçten önce geldiğini ve piyasadaki tüm ilgili tarafları buluşturduğunu dile getiren Sayan, “Bugün, dünyada teknolojideki büyük gelişim, iletişim dünyasının yapısını değiştirmektedir. Bir taraftan pazar sınırları ortadan kalkarken diğer taraftan tüm iletişim sistemleri de dijital dünyaya entegre hale gelmekte, sektördeki ürün yelpazesi genişleyerek iletişim hizmetleri hayatın vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Bu hızlı gelişim ve değişimler karşısında toplum hayatı da gittikçe daha karmaşık bir görünüm almaktadır. Bu karmaşıklığı azaltma hedefini taşıyan standardizasyon, bir takım ilkeleri belirlemekte, ekonomik olduğu kadar sosyal bir çalışma olup tüm ilgililerin katkıları ve işbirliği ile gerçekleştirilmekte ve genel kabul görmektedir. Standardizasyon çalışmalarının bir eseri olan standart, yayımlanmakta ve uygulama alanı bulmaktadır. Standartlar; toplumsal ihtiyaçları, pazar ihtiyaçlarını ve düzenleme ihtiyaçlarını karşılamayı hedeflemekte, insanları ve dünyayı birbirine bağlamaktadır. Standarda uygun bir üretimin hedef alınması ile üretilecek ürün veya hizmetlerin hangi özelliklerde olacağı önceden bilindiğinden milli sanayi o yönde yönlendirilmiş olmaktadır.  Böylece, milli sanayinin, yabancı ürünlerle rekabet edebilir duruma gelmesine imkân sağlamaktadır” dedi.

Uluslararası Standartlar Tüm Dünyada Ticareti Kolaylaştırıyor

Küreselleşme süreciyle birlikte, tüm ülkelerin ekonomilerini küresel sisteme uyumlu hale getirmeye çabaladıklarını söyleyen Sayan, “Yapılan düzenlemeler, uluslararası, bölgesel ve ikili anlaşmalar, bilgi ve teknoloji transferi gibi faaliyetler yanında dikkate aldıkları en önemli hususu standardizasyon oluşturmaktadır. Standardizasyon çalışmalarının önemine binaen dünya genelinde farklı organizasyonlar tarafından gerek ulusal gerekse uluslararası standardizasyon çalışmaları yürütülmektedir. Uluslararası standartlar tüm dünyada ticareti kolaylaştıran, yeni pazarlara ulaşılmasını sağlayan, ürün ve hizmetler için kalite ve güvenlik altyapısını oluşturan, üretim süreçlerini iyileştiren, teknoloji kullanımını yaygınlaştıran ve çevreyi ve sağlığı koruyan ortak bir dili oluşturmaktadır. Uluslararası ticarette var olabilmenin ve rekabet edebilir bir kuruluş olmanın ön şartlarından birinin, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet üretmek olduğu bir gerçektir” şeklinde konuştu.

Dünyadaki pek çok ülkenin fiziksel olarak birbirine bağlı olmak için resmi telekomünikasyon standartlarını kullandığını vurgulayan Sayan konuşmasında, “Yenilikçiliği harekete geçirecek, verimi arttıracak güçlü araçlar olarak standartlar önemli bir yer tutarken Kurumların daha başarılı, bireylerin gündelik hayatının daha kolay, daha güvenli ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Dünyadaki gelişmelere mümasil kalkınma çabalarını sürdüren ve rekabet gücünü artıran Türkiye, bölgesindeki önemli ekonomik aktörlerden biri durumuna gelmiştir. Çağdaş dünyayla bütünleşme kararlılığında olan Ülkemiz için standartların belirlenmesinde bilimsel yöntemlerden başka ölçüt kabul edilemeyeceği ölçeği de asla gözden uzak tutulmamalıdır. Standartların belirlenmesinde bilimsel yöntemlerin kullanılması ile uluslararası ve Avrupa standartlarının öneminin artması, ITU, ETSI gibi kurumsal Avrupa standart organizasyonları ile ulusal standart organizasyonlarının rolünü güçlendirmektedir” ifadelerine yer verdi.

Başkan Sayan, uluslararası düzeyde geliştirilen ISO, IEC ve ITU gibi standartlara da değindi ve ekledi: “Toplumsal ihtiyaçları, pazar ihtiyaçlarını ve düzenleme ihtiyaçlarını karşılamak üzere mevcut bulunmaktadır. Bu standartlar, ulusal güvenlik ve emniyet düzenlemelerinden kaynaklanabilecek yeni ticaret engellerinin oluşmamasına neden olurken aynı zamanda yeni teknolojilerin yaygınlaşmasına da yardımcı olmaktadır. Telekomünikasyon alanında uluslararası düzeyde faaliyet gösteren ITU, ülkeleri ortak bir teşkilatta bir araya getirmede uzmanlaşan en eski kurum olmuştur. ITU, uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği kapsamlı konferans ve toplantı programı sayesinde, kamu kuruluşları ile özel sektör temsilcilerini bir araya getiren çok taraflı bir forum rolü üstlenmektedir. ITU üyeleri, işbirlikçi ve yapıcı bir tartışma ortamında, geleceğin dünyasını şekillendirecek olan uluslararası telekomünikasyon standart ve politikalarını belirlemektedir. Avrupa düzeyinde geliştirilen CEN, CENELEC ve ETSI standartları ise tek pazar için gereklidir. Ayrıca CEN, CENELEC ve ETSI standartları, teknik bütünleşme, tüketicinin korunması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi yönündeki AB politikalarına da destek sağlamaktadırlar.”

ETSI’nin kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu hatırlatan Başkan Sayan, “Ulusal düzeyde de her ülkenin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için standardizasyon faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir olarak sağlamak misyonu olan Ulusal Standart Organizasyonları bulunmaktadır. Ülkemizin Ulusal Standart Organizasyonu da bir kamu kurumu olan ve tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen Türk Standardları Enstitüsüdür. Bu çerçevede, standardizasyon sisteminin; sağlık, güvenlik, çevrenin korunması, ticaretteki teknik engellerin aşılması, tüketicinin korunması, uluslararası ve bölgesel entegrasyon, rekabetin sağlanması, üretim ve ihracatın geliştirilmesi, kalitenin yükseltilmesi ve teknoloji transferi gibi konulardaki önemi göz önüne alınarak, ulusal standardizasyon çalışmaları ile ulusal ve uluslararası elektronik haberleşme standardizasyonu konusunda konuşmak, bilgi paylaşımında bulunmak, bu alanda yapılması faydalı görülen ortak çalışmaları belirlemek faydalı olacaktır” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Açılış konuşmasının ardından “Türkiye’de Standartlar, Elektronik Haberleşme Standizasyonu” gibi konularda sunumlar da yapıldı.