Sosyal Hayatımızı Yönlendiren Teknolojiler Büyük Önem Taşıyor

12. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı 2. gününde Bakan Ahmet Arslan’ın da katılımıyla devam etti. Kapanış törenin yapıldığı programda, kullanımı artan sosyal medya ve internetin olumsuz etkileri masaya yatırıldı.

Bu yıl “Sosyal Yaşama Yön Veren Teknolojiler: Fırsatlar ve Tehditler” temasıyla düzenlenen 12. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı kapanış programı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapıldı. Programın ikinci gününe Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, farklı ülkelerin düzenleyici kurum temsilcileri ve çok sayıda sektör paydaşları katıldı.

Konferansın ilk gününde katılımcıların bilgi ve tecrübelerinden istifade etme şansı elde ettiklerini ifade eden Sayan, “Teknoloji günlük yaşantımızın hemen hemen her alanına nüfuz etmiş bulunuyor. Sosyal hayatımızın bir parçası haline gelen teknolojinin bizleri nasıl etkilediğinin çok iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Başka bir ifadeyle, sosyal hayatımızı yönlendiren teknolojilerin kendisi kadar, bu teknolojilerin nasıl ve ne amaçla kullanıldığı da çok büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz 10 yıllık sürede, mobil internetin artan kullanımı ile birlikte bilgiye çok daha hızlı ulaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Sayan, internet dünyasında kısa bir zaman diliminde yaşananlar hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Dünyanın başka bir kösesindeki hiç gidemediğimiz yerler hakkında bilgi alıyor, film izleyip müzik dinliyor, resimler videolar paylaşabiliyor ve bu şekilde sosyal çevremiz ile sürekli iletişim halinde kalabiliyoruz. Bu hızlı teknolojik gelişim kaçınılmaz olarak beraberinde yeni talepleri ve gereksinimleri de getiriyor. Bizler de bu gereksinimlerin farkında olarak, bu hızın gerisinde kalmamak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Gelecek Mobil Teknolojilerle İlerleyecek

Geleceğin mobil teknolojilerle şekilleneceğinin farkında olan bir ülke olarak 4.5G’nin ardında teknolojinin 5G’ye doğru ilerlediğini ifade eden Sayan, “Kurum olarak bunun farkında olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve Kurumumuzun gayretleri ile kurulan, ülkemizin teknoloji üreten ülkeler arasında yer alması amacıyla oluşturulan 5GTR Forumu, 5G ve Ötesi teknolojilere mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla geçmek için çalışıyor. Çekirdek ağdan fiziksel ağa, hizmet ve uygulamalardan standardizasyona 5G ile ilgili tüm konular 5GTR Forum bünyesinde detaylı biçimde tartışılıyor. Bu çalışmaların içinde yerlilik ve millilik prensibine de büyük önem veriyoruz” dedi.

Türkiye’nin 5G mobil haberleşme teknolojisine mümkün olan en yüksek ölçüdeki yerlilik ve millilik oranlarıyla, geçmesinin en öncelikli hedefleri olduğunu dile getiren Sayan, “Bu doğrultuda Kurumumuz eşgüdümünde ve Bakanlığımızın da destekleri ile 5G ve Ötesi ekosistemi oluşturulması amacıyla yürüttüğümüz projeler hızla devam ediyor. Bu çalışmalarımızla teknolojinin peşinden koşan değil, ona yön veren ve sunduğu fırsatlardan istifade ederken beraberinde getirdiği tehditlere de hazırlıklı olan bir konumda olmayı hedefliyoruz” açıklamalarında bulundu.

Teknolojinin En Büyük Yansıması İnternet

Teknolojinin sosyal yaşamımız üzerindeki en büyük yansımasının internet olduğunu vurgulayan Sayan, “7’den 70’e herkes gerek bilgisayarlar, tabletler gerekse de akıllı telefonlar vasıtasıyla her an internet üzerinden bilgiye erişim sağlıyor. İnternet ortamı özellikle sosyal medya platformları, bilgi ve haberlerin hızlı bir şekilde çok geniş kitlelere yayılmasını sağlamasının yanı sıra dezenformasyon ve manipülasyon faaliyetlerine de çok geniş bir ortam sunuyor. O kadar ki, internet üzerinden yapılan dezenformasyon faaliyetlerinin ülkelerdeki seçimleri bile etkilediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Nitekim Almanya, Fransa başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen seçimlerde sosyal medya platformlarından usulsüz elde edilen kişisel verilerin kullanıldığı ve dezenformasyon faaliyetleriyle seçmenlerin manipüle edildiği artık hepimizin malumu olmuş durumda” ifadelerini kullandı.

Başkan Sayan, konuşmasında 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerini provoke etmek için yayılan sosyal medya içeriklerine de yer verdi. Sosyal medyanın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok etkili olduğunun altını çizen Sayan, “Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de özellikle sosyal medya üzerinden, seçimleri etkilemek ve seçmen davranışını manipüle etmek amaçlı içeriklerin yayıldığını gözlemliyoruz. Ülkemizin seçimlere toplumsal kutuplaşmalardan uzak, huzurlu, demokratik ve güvenli bir ortamda girmesini sağlamak amacıyla sosyal medya mecraları başta olmak üzere bütün internet aktörlerini manipülasyon ve dezenformasyon faaliyetleri konusunda gerekli önlemleri alma konusunda sorumlu davranmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Sayan, konuyla ilgili sosyal medya şirketleri ve tüm internet aktörlerine şu çağrıda bulunarak konuşmasını noktaladı: “Vatandaşların doğru bilgiye ulaşmaları konusunda azami gayret göstermeye, vatandaşların, yalan haber ve dezenformasyon içeriklerini daha kolay bir şekilde bildirebilecekleri mekanizmalar geliştirmeye, kendi platformları üzerinden seçimleri ve seçmen davranışlarını manipüle etme amaçlı yürütülen girişimlere karşı gerekli önlemleri zamanında almaya, ülkemizde icra ettikleri faaliyetler konusunda şeffaf olmaya davet ediyorum. 24 Haziran seçimlerinin manipüle edilmesine yönelik gerçekleştirilen faaliyetler konusunda ilgililer tarafından önlem alınmaması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak gereğini yapacağımızı buradan kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.”

Bakan Arslan: Ulusal Çapta Siber Güvenlik Hayati Önem Taşıyor

Açılışta konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, internetin son yıllarda hayatımızda meydana getirdiği değişikliklere değindi. Son 10- 15 yıl içerisinde alışkanlıklar, bağımlılıklar ve zorunlulukların internete bağlı olarak değiştiğini ifade eden Arslan, “Son yıllarda da özellikle kırsal alanların kalkınmasında, kentlerin sayısal kentlere dönüşümünde geniş bant erişim, mobil haberleşme ve internetin etkin bir şekilde kullanılması üzerinde duruluyor. Hızla internet kullanımı ve bunun getirdiği teknolojiler yaygınlaşıyor ve dünyada şimdiden 4 milyarın üzerinde insan internet kullanıyor. 2007 yılı sonunda bu rakam 1 milyar 114 milyondu. Dünya nüfusunun yüzde 68’i, 5.13 milyar insan ise mobil kullanıcısı. 10 yıl önce yüzbinlerle ölçülen sosyal medya kullanıcı sayısı ise şu anda dünya nüfusunun yüzde 42’si yani 3.19 milyarı buluyor” dedi.

Bilişim altyapısının zarar görmesi halinde tolore edilmesinin de yine bilişimle mümkün olduğunun altını çizen Arslan, “Bu nedenle bireysel, kurumsal, devlet çapında ve uluslararası çapta siber güvenliğin sağlanması yaşamsal önem taşıyor. Bunun için de bilgili, donanımlı ve bilinçli olmak gerekiyor. Bu nedenle siber güvenlik konusu da en çok çalışma yaptığımız alanlardan biri. Keza dünyadaki en fazla siber saldırı alan ülkelerden biri Türkiye. Fortinet Threat Landscape Report’a göre de Türkiye’deki bilgisayarların yüzde 45’i siber saldırıya uğruyor. Hamdolsun, hükümet olarak siber güvenlik konusuna verdiğimiz önem sayesinde bu saldırılardan alnımızın akıyla çıkıyoruz. Bildiğiniz gibi Sayın Başbakanımızın Bakanlığı döneminden itibaren altyapı yatırımları ile birlikte siber güvenlik konusuna önemli düzenlemeler ve yatırımlar yapıldı.  Hatta 2012 yılında da Bakanlar Kurulu kararıyla topyekun siber güvenliğin sağlanması amacıyla Siber Güvenlik Kurulu kuruldu. Ayrıca Ulusal Siber Olaylara Müdahale Organizasyonu’nu oluşturuldu, Siber Olaylara Müdahale Merkezleri kuruldu. Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planları oluşturuldu” açıklamalarında bulundu.

Programın son gününde oturumlarda panelistler merak edilenleri de yanıtladı. BTK Kurul Üyesi Celalettin Dinçer’in moderatörlüğünü yaptığı “Operatörlerin Gözünden Kişisel Veri Güvenliği ve Siber Güvenlik” konulu oturuma; Türk Telekom CEO’su Paul DOANY, Turkcell CEO’su Kaan TERZİOĞLU, Vodafone Türkiye CEO’su Colman DEEGAN ve TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk ŞEN katıldı.

BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç’ın moderatörlüğünü yaptığı “Nesnelerin İnterneti, Bulut Sistemleri, M2M, Yapay Zekâ, Drone ve İnsansız Hava Araçları, Endüstri 4.0” konulu oturuma ise Huawei Ürün Hattından Sorumlu Başkan Yardımcısı Zhao ZENGZHU, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Enis Turan Erdoğan, Google Teknik Direktör Dr. Evren Eryürek katıldı.