SİBER ALANDA SÜPER GÜVENLİK

8.11.2016

BTK'da gerçekleşen Usom-Some 1.İstişare Toplantısında Konuşan Kurum Başkanı Dr. Sayan: “Siber Güvenlikte Paradigma Değişiyor”

 

“Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) – Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) I. İstişare Toplantısı 31.10.2016 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleşti. Toplantı’ya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı(UDHB) Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve UDHB Haberleşme Genel Müdür Vekili Ensar Kılıç katıldı. “15 Temmuz Sonrası Siber Güvenlik Tedbirleri” temasıyla SOME’lerle yapılan istişarelerin birincisi olma özelliğini taşıyan toplantıda alınan son güvenlik tedbirlerinin istişare edilmesi ve USOM tarafından yapılan bilgilendirme sonrası USOM-SOME yapısı içinde gelişime açık alanlar tartışıldı. İstişare toplantılarının, Türkiye genelinde oluşturulan 515 SOME ile devam ettirilmesi hedefleniyor.


4-Altyapı ve uygulamaların güvenlik zafiyetlerini gizlemek yerine kullanıcıları bu açıklıklar hakkında bilgilendirmek ve alternatifler arasında yetersiz olanların tercih edilmemesini sağlamak gerekiyor.”


“Amacımız, USOM ile SOME’ler arasındaki iletişimi, etkileşimi en yüksek seviyeye çıkarmak, aksayan yönleri, karşılıklı eksikliklerimizi tespit etmek ve iyileştirmek için ne yapabileceğimiz hususunda istişarede bulunmaktır. Önümüzdeki dönemde sizlerle birlikte ülkemiz için önemli işler başaracağımıza inanıyoruz. 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 60.ıncı maddesi ile siber güvenliğin sağlanmasına ilişkin olarak BTK’ya yeni görevler verilmiştir. Buna göre BTK; “Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin siber saldırılara karşı korunması ve bu saldırılara karşı caydırıcılık sağlamak için her türlü tedbiri almak veya aldırmak” ile görevlendirilmiştir. Bu kapsamda KHK’da, BTK’ya ulusal sibergüvenliğin sağlanması hususunda geniş yetkiler tanımlanmış kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili taraflara yaptırım uygulama yetkisi de verilmiştir.”


Siber süvenliğin sağlanması konusunda gündelik tedbirlerin yeterli olmayacağını ve BTK olarak çalışmaların 4 ana program dahilinde yürütüldüğünü söyleyen Dr. Sayan bu programları; - Kapasite İnşası Programı (İnsan kaynağı ve Eğitim), - Hızlı Tespit – Erken Müdahale Programı (teknolojik önlemler), - Siber Tehdit İstihbaratı Edinimi ve Paylaşımı Programı (işbirliği ve iletişim), - Kritik Altyapıların ve Verilerin Korunması Programı olarak ifade etti.