BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan TOBB Türkiye e-Ticaret Sektör Meclisi Toplantısına katıldı

26.10.2016

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye e-Ticaret Sektör Meclisi Toplantısına katıldı. TOBB’un ev sahipliğini yaptığı toplantı 25.10.2016’da Ankara’da gerçekleşti. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ve sektörden yetkililer katıldı. E-Ticaret Meclisi’nin üyeleri Türkiye’nin önde gelen e-ticaret şirketlerinin, e-ticareti düzenleyen kamu kurumlarının ve e-ticaret derneklerinin temsilcilerini kapsıyor. Çevrimiçi (online) kanallar üzerinden ürün ve hizmet satan şirketlerden, internet hizmet sağlayıcılarına, kargo şirketlerinden, ödeme hizmeti sağlayıcılarına tüm kesimler mecliste temsil ediliyor.

 

“Kamu ve iş dünyası olarak birlikte hareket etmemiz önem arz ediyor”

 

TOBB Türkiye e-Ticaret Sektör Meclisi Toplantısı’nda konuşma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, ”Dünyada ve Türkiye’de e- Ticaret sektörünün hızla büyüdüğünü söyledi. Tüfenkci, “Ticaret günümüzde elektronik ticaret olarak ortaya çıkmaktadır. Bugünün ve yarının dünyasını iyi okumamız ve olup bitenleri iyi analiz etmemiz gerekir. Reel, türel, finansal piyasalar yerine, online pazarlama elektronik platformlara sanal alışveriş merkezlerine doğru kayıyor. Artık internet çoğu işlem internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Kamu ve iş dünyası olarak birlikte hareket etmemiz önem arz ediyor. Elektronik ticaret sektörü son 3 yılda ülkemizde ortalama yüzde 50 oranında büyümüştür. Geleneksel pazarlama yerine artık interaktif pazarlamaya doğru bir gidiş var. Firmalar müşterileriyle dijital ortamda buluşuyor ürün ve marka tanıtımları satış işlemleri yine bu mecrada yürüyor, e-Ticaret dünyada önemli olduğu gibi ülkemizde de giderek önem kazanıyor. Katma değeri arttırmak başlı başına bir sistematiğin ürünüdür, e-Ticaret ülkemizin gelişimi açısından çok önemlidir, e-Ticaret ile ticari faaliyetler daha hızlı ve daha rahat yürütülürken maliyetlerde önemli ölçüde azalmaktadır, işletme pazarlarının genişlemesini sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

 

“Sektörün önünü açacak her türlü düzenlemede sizlerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacağız”

 

Dr. Sayan ise konuşmasında şu konulara değindi: “E-ticaret; iletişimden bilgisayar teknolojisine birçok alanı kapsamakta. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olarak bir yandan bilgi teknolojileri ve iletişim konusunda düzenlemelerimizi yaparken bir yandan da  e-ticaretin olmazsa olmazı olan posta sektörü ile ilgili de önemli çalışmalar, kargo ile ilgili hususlarda da düzenlemeler yapıyoruz. Ne yazık ki kargo sektörü biraz öksüz kalmış durumda. Özellikle, e-ticareti yaygınlaştırmak için birçok yurtdışı örneklerimiz var. Bir yandan ihracatı geliştirirken diğer yandan pazarımızı büyütecek çalışmalar yürütüyoruz. Sektörün önünü açacak her türlü düzenlemede, BTK olarak sizlerle birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. Posta sektörümüzün uluslararası ölçekte gelişimini sağlayacak şekilde stratejilerin geliştirilmesi ve bu alanda sektörün rekabet ortamında gelişimine katkı sağlayacak düzenlemelerin yapılması noktasında değerli görüşleriniz bizim için önemli.”


Dr. Sayan konuşmasının sonunda adaylara başarılar dileyerek katkı sağlayanlara teşekkür etti.