Proje Yönetiminin Önemi PMI Proje Yönetim Zirvesi’nde Konuşuldu

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, PMI Türkiye Chapter’ın Ankara Zirvesine ev sahipliği yaptı. Programda proje yönetiminin önemi konuşuldu.

2010 yılından beri Ankara’da düzenlenen PMI Proje Yönetim Zirvesi, bu yıl “Öğrenen Organizasyonlar” temasıyla düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde yapılan etkinliğe ilgi yoğundu. Programın ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, yüksek performanslı kurumların, doğru projeler ortaya koyan ve bu projeleri doğru şekilde yöneten organizasyonlar olduğunu” söyleyerek söze başladı.

Ulusal ve uluslararası yüksek hedeflere sahip bir kurum olarak, bu hedeflere ulaşabilmek için proje yönetimine düşen rolün öneminin yok sayılamayacağını vurgulayan Sayan, BTK’nın bu anlamda yaptığı çalışmalara değindi.

BTK Türkiye’nin İlk Sektörel Düzenleyici Kurumu

BTK’nın, elektronik haberleşme sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla 2000 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumu olduğunu hatırlatan Sayan, “Kurumumuzun elektronik haberleşme ve posta sektörüne dair birçok görev, sorumluluğu bulunmaktadır. BTK Türkiye’nin ilk sektörel düzenleyici kurumu. Ana merkezimiz burası. Bin 300 çalışanımızla Türkiye’nin elektronik haberleşme sektörünü düzenliyoruz. Bize bağlı kuruluşların 117 milyarlık ciroları bulunuyor. Bununla ilgili bizler 970 siber olaylara müdahale ekibine ev sahipliği yapıyoruz. Bine yakın lisans verdiğimiz firma var ve 450 firmanın bine yakın lisansıyla elektronik, haberleşme, internet ve posta ile ilgili tüm regülatif operasyonlar kurumumuz tarafından yapılmakta. Biz de esasında proje yönetim ofisimizi geçen yıl kurduk. Proje yönetim ofisini kurduktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Böylece haftalık raporlamalar, proje yönetim ofisinin raporlamaları ve takibi noktasında proje performanslarında çok ciddi başarılar elde ettik” şeklinde konuştu.

Bilgi Toplumuna Dönüşmek Başarılı Stratejilerle Mümkün

Sayan konuşmasında 5G ile ilgili çalışmalara da yer verdi. İnternetle ilgili her türlü düzenlemenin de BTK’da yapıldığını yineleyen Sayan, “Esas ana alan Telco regülasyonu dediğimiz 3 büyük mobil ve sabit operatörümüz Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell ağırlıklı olmak üzere demin bahsettiğim 450’nin üstünde firmanın lisanslaması tarafımızdan yapıldı. Burada birkaç ayak var. Tüketicinin korunmasından düzgün rekabetin sağlanması ve bütün bunları yaparken bin 300 kişilik organizasyonumuzla kendi iç dinamikleriyle yönetilmesi, gerek insan kaynağının sağlanması, yine kurumumuza verilen görevlerden siber güvenlik noktasında koordinasyonu biz yapıyoruz. Telekomünikasyon sektörü, tüm sektörlerin işlerini yapmayı kolaylaştıran bir sektör. Eskiden ulaşım ağlarına yakınlık konuşulurken buradaki hemen hemen hepimizin evdeki bir fiber bağlantının olup olmadığı, fiber hızlarının ne olacağı gibi hususları da yer, ofis çalışma alanı seçerken dikkat ettiğimizi düşünüyorum” bilgilerini paylaştı.

Sayan BTK’nın yürüttüğü diğer görevleri de şöyle sıraladı: “Yaptığımız uluslararası çalışmalar var. 5G, siber güvenlikle ilgili. Ve ülkedeki koordinasyonla ilgili demin bahsettim. 970 kurum ve kuruluş ve kamunun siber güvenlikle ilgili tam koordinasyonu tarafımızdan yapılmakta. Bu noktada bilgi iletişim sektöründe uluslararası norm ve standartlara uygun düzenleme ve denetlemeler yaparak etkin ve sürdürülebilir rekabeti tesis etmek, hizmet kalitemizi sürekli iyileştirebilmek, teknolojik gelişmeleri teşvik ederek bir bilgi toplumuna dönüşebilmek ancak başarılı stratejiler ve bu stratejileri başarılı ile hayata geçirecek proje ekipleri mümkün olabilir.”

Başkan Sayan iyi bir proje yöneticisinin özelliklerine de değindi. Proje yöneticilerinin liderlik özelliğine sahip olması gerektiğinin önemle altını çizen Sayan, “İnnovatif, arabuluculuk yapabilen, sorumluluk bilincine sahip proje yöneticileri bu görevler için daha uygun. Ayrıca bireysel hırsları olan değil, takım çalışması ile başarı elde eden, enerjik ve yeterli teknik deneyime sahip proje yöneticileri ile çalışmak istiyoruz. İyi ve başarılı bir proje yöneticisi,  öncelikle kendi kariyeri için gerçekçi hedefler koymalı ve bu hedeflere ulaşabilmek için bir plan dahilinde çalışmalarını yürütmelidir” açıklamalarında bulundu.

Sayan konuşmasını, “Günümüzün başarılı proje yöneticileri,  teknik bilgi ve liderlik özelliklerinin yanı sıra, sürekli öğrenme isteği duyan ve aynı zamanda, çalıştıkları kurumların öğrenen organizasyonlar olmasını öncelik veren proje yöneticileri olacak ki burada esasında çok da güncel bilgi teknolojileri ile uyuşmuş durumda. Yapay zeka, öğrenen programlar, öğrenen organizasyonlar, yapay zekanın bir noktada insanın kendi yaşamına ve kurumların organizasyonuna uygulaması anlamına da geliyor” sözleriyle noktaladı.  

Açılış konuşmasının ardından PMI üyelerinden Süleyman Çavuşoğlu ve Buğ Bayazıt Yıldırım sunumlarını yaptı. Çeşitli yarışmalar ve panellere de ev sahipliği yapacak olan zirve iki gün boyunca BTK’da misafirlerini ağırlayacak.