İTÜ Vodafone Future Laboratuvarı Açıldı

Vodafone ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliği ile hayata geçirilen İTÜ Vodafone Future Lab açıldı.

Açılış programına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Tek Çıkar Yolumuz Kendi Teknolojimizi Üretmek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı konuşmada, “Her şeyin bu kadar hızlı ilerlediği bir dünyada geride kalmamız mümkün değil. Bunun için de tek çıkar yolumuz kendi teknolojimizi üretmek. Bildiğiniz üzere yerli ve milli teknolojileri geliştirmek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu. Kendileri tarafından ifade edilen “Milli Teknoloji Hamlesi” gelişmiş ülkelerle yarışabilmemiz adına bizim için vazgeçilmez bir rehber niteliğinde. Cumhurbaşkanımız; yerli ve milli üretim teknolojileri konusunda saha çalışmalarının hızlandırılması, ülkemizin geleceğine yönelik yatırımların tamamen yerli ve milli üretim gözetilerek yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılması konusunda tüm çalışmaların vakit ve nakit kaybı gözetilmeden yürütülmesini defaatle vurguladı. Biz de Bakanlık olarak 2023 vizyonu kapsamında Türkiye’de katma değeri yüksek yenilikçi çalışmaların yoğun bir şekilde yürütülmesi adına faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Paydaşlarımız ile bir araya gelerek teknolojiyi mümkün olan en yüksek ölçüde yerli ve milli imkânlarla üreten ülkelerden biri olmak için her daim teyakkuzdayız” açıklamalarında bulundu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Bizler Fırsatları Rahatlıkla Değerlendirebilmeniz İçin Çalışıyoruz

Sayan, “Bu alanda en önemli gördüğümüz çalışmalardan bir tanesi tüm dünya ile birlikte 5G’ye geçebilmek. Çalışmaların başında 4.5G ihalesi hazırlık sürecinde kritik öneme sahip haberleşme sektöründe kullanılan donanım ve yazılım gibi yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkânlar ile karşılanması geliyor. 4.5G yetkilendirmesi kapsamında mobil işletmecilerimiz tarafından yıllık ortalama 1.5 Milyar TL’lik donanım ve yazılım yatırımının en az yüzde 45’inin yerli ürün olması gerekiyor. Yerli ve milli ürün ve hizmetlerini tüketicilerimize en iyi, en doğru ve en kısa zamanda sunmak, iletişim teknolojilerinin yanı sıra ticaretin her boyutunda teknolojiyi yakından takip eden firmalar için de önemli bir fırsat. Bizler sizin bu fırsatları rahatlıkla değerlendirebilmeniz için paydaşlara sektörün büyüklüğü, potansiyeli, diğer sektörlerle etkileşimi ve tehditleri gibi birçok değişken konusunda kapsamlı bir yol haritası sunmak için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: İnsanların Teknolojiden Eşit Yararlanması İçin Çalışıyoruz

Laboratuvarın açılışında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da makineleşmenin sanayi toplumu için ne kadar önemi varsa bilgisayar teknolojisinin de enformasyon toplumu için o kadar önemli olduğunu vurguladı. Karagözoğlu, “Tarım ve sanayi toplumlarında mal ve hizmetlerin bir yerden bir yere hızla aktarılması için nasıl gelişmiş kara, hava ve deniz yollarına ihtiyaç varsa, bilgi toplumunda da bilgi ve iletişim teknolojisine ve bu teknolojinin büyümesine katkı sağlayacak laboratuvarlara da o kadar ihtiyaç var. Bilgi teknolojileri ve iletişim sektörüne yön veren alanlarda çalışan bizler, işte tam da bu aşamada üzerimize düşen görevleri yerine getirebilmek için canla başla çalışıyoruz. Düzenleyici ve denetleyici kurum olarak BTK, hem insanların eşit şekilde teknolojinin getirilerinden faydalanmasını sağlıyor hem de onun olası kötü etkilerinden korunmaları adına doğru zamanda sağlam adımlar atıyor. Bu yolda hem kamu hem de özel sektörlerimizle yürümenin, paydaşlarımızın değerli tecrübe ve fikirlerinden yararlanmak için sık sık bir araya gelmenin de bizi çok memnun ettiğini ayrıca belirtmek isterim” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Pek Çok Yerde 5G Sinyalleri Verildi

BTK’nın çalışmalarına da değinen Karagözoğlu, “Ülkemizin 2G’den 4.5G’ye uzanan mobil hizmet yolculuğuna yakın bir zamanda tamamen yerli ve milli imkânlarla 5G ve ötesi teknolojilerle devam etmesini hedefliyoruz. Mesaimizin önemli bir kısmını çevirmeli bağlantıdan daha fazla fiber şebekeye ve fiber internet abonesine nasıl sahip olacağımıza harcıyoruz. Kurum olarak 5G’ye dünyadaki ülkelerle beraber geçebilmek için gayret gösterdik. Aralarında ülkemizin de bulunduğu pek çok yerde ilk 5G sinyalleri verildi. Denemeler, testler yapılıyor. İşletmeciler teknoloji yeterliliklerine ve iş planlarına son şeklini veriyor. Biz de Ankara’da Kurumumuz öncülüğünde oluşturulan 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda Türkiye’nin ilk 5G sinyallerini yayımladık” bilgisini paylaştı.

5G Vadisinden faydalanmak isteyen geliştiricilere çağrıda bulunan Karagözoğlu, “Ülkemizdeki tüm sahaları, olası siber saldırılara karşı korumak da için tamamen yerli ve milli imkânlarla AVCI, AZAD ve KASIRGA gibi yazılımlar geliştirdik. Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM ve USOM’un koordinasyonunda faaliyet gösteren SOME’ler Ülkemizi etkileyebilecek bu saldırılara karşı 7/24 müdahale esasına göre çalışıyorlar. Siber güvenliğin sağlanması için tüm paydaşlarla beraber hareket ediyoruz. Bu farkındalık ve yetkinlik için tüm paydaşların gerekli eğitim ve deneyimi kazanmaları adına çalışmalarımızı yürütüyoruz. Kapasite inşası adına siber güvenlik tatbikatları ve yarışmalar, spesifik eğitimler gibi faaliyetler, BTK bünyesinde sürdürülüyor. Bu çerçevede, uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarımız FETİH projesi kurularak, katılımcılara birebir siber güvenlik testleri yapma ve bu konuda kendilerini yetiştirme imkânı sunuldu” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış törenine geçildi.