Başkan Karagözoğlu: Akıllı Şehirler Ülkemizde İvme Kazandı

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongresi’ne katıldı.

Geleceğin akıllı şebekeleri ve şehirlerine yön verecek konuların ele alındığı, enerji sektörünün liderlerinin küresel buluşma noktası olan ICSG İstanbul 2019 tamamlandı.

Çok sayıda yabancı ülkeyi, teknoloji firmasını ve sektör paydaşlarını buluşturan ve dijitalleşmenin tetiklediği değişikleri yakından takip etmeleri amacıyla düzenlenen organizasyonda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişi Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, teknolojinin temel felsefesinin dönüşüm olduğunu belirtti.

Kentleşmeyle birlikte ortaya çıkan sorunlara değinen Karagözoğlu, akıllı şehirlerin önemine vurgu yaptı. Akıllı şehir uygulamasına geçen dünya ülkelerinden örnekler veren Karagözoğlu, “Ülkemize gelince; akıllı şehir uygulamaları yıllar itibariyle hızlı bir ivme kaydetti. Dijital teknolojiler, mobil, internet, iletişim altyapısı, veri, bulut vb. derken yerel yönetimlerimiz bu gelişmelere hızla uyum sağlayarak başarılı örneklere imza atmaya başladı. Biz de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, akıllı olma yolunda ilerleyen şehirlerde siber güvenliğin sağlanmasını en önemli gündem maddelerimiz arasına aldık. Bu kapsamda SOME ekiplerimiz, olası siber saldırılara ve doğuracağı kötü sonuçlara karşı eğitilerek nasıl tepki verileceğini bilmekte ve büyük kargaşaları önlemek, olağan şehir hayatının akışını korumak için 7/24 çalışmakta. Bu yüzden şehirler için ciddi siber güvenlik stratejilerinin oluşturulması yönünde çalışmalarımız hız kazandı. Güvenlik önlemleri sürekli güncelleniyor ve denetleniyor” ifadelerini kullandı.

5G’nin ortaya çıkışıyla birlikte yaşanan değişimlerden de bahseden Başkan Karagözoğlu, “5G teknolojisinin ortaya çıkışı da haberleşme teknolojisi alt yapısını kullanan dikey sektörlerde yeniliği tetikliyor. Biliyorsunuz ki biz de kurum olarak mümkün olan en yüksek oranda yerli ve milli imkânlarla, dünya ile birlikte 5G’ye geçmek için çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kaynakların yönetimi, şehir nüfusunun artmasıyla ortaya çıkan sorunların çözülmesi için birçok konuda 5G teknolojisinin önemli katkılar sağlayacağına olan inancımı dile getirmek istiyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.