İNTERNET 25 YAŞINDA

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ODTÜ’nün düzenlediği “Türkiye’de İnternetin 25. Yılı Etkinliği” programında konuştu. İnternetin, 25 yılda Türkiye’de geldiği nokta hakkında bilgi veren Başkan Sayan, hızlı, kesintisiz ve güvenli hizmet sunabilmek için titizlikle çalışmalarını yürüttüklerini vurguladı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi “nic.tr” Alan Adı Yönetimi tarafından ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye’de İnternetin 25. Yılı Etkinliği” adlı programa Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “nic.tr” Alan Adı Yöneticisi Atilla Özgit, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Orkun Hasekioğlu, RTÜK Üyesi Taha Yücel, ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İnternetin kullanılmaya başladığı günlerden bu yana geçirdiği değişimin anlatıldığı programda konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Bundan 25 yıl önce ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından başlatılan bir “araştırma projesi” çatısı altında ülkemizin de bir ucundan bağlandığı internet, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kabına sığamadı. İnternet, bugün sadece bir “proje” olmaktan çıkıp sosyal ve ekonomik hayatımızda hemen her alana girmiş, kalkınma ve büyümenin temel altyapılarından birisi haline gelmiş, neredeyse ekmek-su gibi temel ihtiyaçlarımızın arasına girmiştir. Hatta bazı ülkelerde İnternet’e erişim, temel insan haklarından birisi gibi kabul görmektedir” dedi.

Türkiye’deki gelişim sürecinde internet kullanan kişi sayısının 25 yılda 54,3 milyon kişiye ulaştığını belirten Sayan, Dünyadaki internet kullanıcı sayısı 4 milyarı geçti ve her gün tahminen 1,5 milyon kişi internete ilk kez giriyor. İnternetin yıllar içindeki gelişimi rakamlarla ifade edecek olursak; 2008 yılında 6 milyon civarında olan geniş bant internet abonesi, 2017 yılı sonu itibarıyla 68,9 milyona ulaştı. 2009 yılı Temmuz ayında kullanılmaya başlanan mobil geniş bant hizmetinde, mobil bilgisayardan ve cepten internet abone sayısı 2017 yılı sonu itibariyle 57 milyona yaklaştı. 2017 yılında da internet abone sayısındaki genel artış eğilimi devam etmiş ve toplam internet abone sayısının yıllık artış oranı %10,6 olarak gerçekleşti” açıklamalarında bulundu.

5G’YE İLK GEÇEN ÜLKELERDEN OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ülkemizde 1 Nisan 2016 yılında kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetinden bahseden Sayan, katılımcılarla, şu bilgileri paylaştı: “5G’yi de ilk kullanan ülkelerden birisi olmak için de kamu-üniversite-özel sektör iş birliği ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2017 yılı dördüncü çeyrekte xDSL abone sayısı 8,7 milyona yaklaşmış, fiber abone sayısı ise 2,3 milyonu aşmış durumda. 2017 yılı dördüncü çeyrekte sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 90,7 GByte seviyesinde, mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 3,5 GByte seviyesinde gerçekleşirken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise 6,3 GByte olarak kayıtlara geçti. 2017 yılı sonu itibariyle ülkemiz, toplam internet kullanıcısı sayısı açısından tüm dünya ülkeleri arasında yapılan sıralamada ilk 20’ye girmeyi başararak 18. sıraya yerleşti.”

TEKNOLOJİ TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bilgi teknolojilerinin baş döndürücü bir hızla değiştiğine dikkat çeken Başkan Sayan, “Topluma bilinçli internet kullanımı için çeşitli eğitim projeleri üretilmektedir. BTK olarak biz de yaptığımız çalışmalarla gençlere teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir konumda olmaları için eğitimler ve destekler vermekteyiz. Yakın tarihimizde yaşanan tüm güçlüklere rağmen internet kullanım trendleri sevindirici bir şekilde hep artış yönünde ilerliyor. Fakat önümüzde aşmamız gereken sorunlar bulunuyor.  Hem ülkemiz içinde bölgeler, cinsiyetler ve sosyo-ekonomik gruplar arasında hem de ülkemiz ile diğer gelişmiş ülkeler arasında “Digital Divide-Sayısal Uçurum” hala bir sorun olarak karşımızda duruyor” şeklinde konuştu.

İnternetin içine doğan ve “dijital natives” olarak adlandırılan nesil için internetin adeta bir yaşam biçimi haline geldiğine dikkat çeken Sayan, “Tam da bu noktada BTK olarak bize düşen önemli görev ve sorumluluklar bulunmaktadır. Yerli ve milli ürünlerin artması için özellikle 5G’yi ilk kullanan ülkelerden biri olabilmek için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, bugün burada olan ilgili kamu temsilcileri, üniversiteler, sektör temsilcileri ile var gücümüzle çalışıyoruz” vurgusu yaptı.

“NİC.TR” YÖNETİMİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Başkan Sayan konuşmasında hala “.tr” yönetimini yürütmekte olan ODTÜ “nic.tr” ile “.tr” alan adları yönetiminin BTK ve ODTÜ işbirliğinde yürütülmesi için görüşmeler yaptıklarını da söyledi.

İnternetin hızlı ve kesintisiz olması kadar güvenliğini sağlamanın da BTK’nın öncelikleri arasında olduğunun altını çizen Sayan, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi: “Kurumumuzun bünyesinde faaliyet göstermekte olan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) koordinasyonunda ulusal siber güvenliğimizin sağlanması için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca, internet kullanıcılarının yasadışı içeriklerden korunması ve bilinçli kullanıcılar haline gelmeleri için de farkındalık arttırmaya yönelik çalışmalarımız, çocuklara ve ailelere yönelik eğitim faaliyetlerimiz var. Hatta şu anda “Uluslararası Çocuk ve Bilgi Güvenliği Kongresi” Kurumumuzun ev sahipliğinde devam ediyor.”

Sayan, “İnşallah önümüzdeki birkaç ay içinde süreci tamamlayacak ve “.tr” alan adı yönetimi için ODTÜ ile iş birliği içinde alan adları sektörümüzü daha da iyiye taşıma ortak gayesi ile çalışmalara başlayacağız” dedi.  

Başkan Sayan konuşmasını, “25 yıl önce ülkemizin internete bağlanması projesinde çalışan, ODTÜ ve TÜBİTAK’ın emektar çalışanlarını bilgi teknolojileri tarihimizin isimsiz kahramanları olarak nitelendiriyor, kendilerine bu vesileyle katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” sözleriyle noktaladı.