Dünya Radyokomünikasyon Konferansı Hazırlık Çalıştayı Düzenlendi

ITU tarafından her yıl düzenlenen Dünya Radyokomünikasyon Konferansı 2019 Programının Hazırlık Çalıştayı düzenlendi. Programda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, konferansın içeriği ve çalıştayın amacı hakkında bilgi verdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Radyokomünikasyon Konferansı WRC 2019 Hazırlık Çalıştayı’na Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, daire başkanları ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Programda konuşan Başkan Sayan düzenlenen konferansın amacını, “Günümüzde haberleşmenin yanı sıra yayıncılık, meteoroloji, uzay araştırmaları, navigasyon hizmetleri, bilimsel araştırmalar ve daha birçok alanda kullanılan uydularla ilgili frekans tahsislerinin yapılması, yörünge ve yer belirleme hizmetleri ile bunların zararlı karışıma sebebiyet vermeyecek şekilde çalıştırılması gibi görevleri üstlenen Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin bölümlerinden biri olan ITU-R tarafından uluslararası spektrum planlarının yenilenmesi amacıyla Dünya Radyokomünikasyon Konferansı (World Radiocommunication Conference -WRC), bildiğiniz üzere her üç ya da dört yılda bir üye ülke idarelerinin ve sektör üyelerinin katılımı ile düzenlenmektedir” sözleriyle açıkladı.

WRC’de alınan kararlar sonucunda ülkeler arasındaki frekans spektrumu ve uydu yörüngelerinin kullanım usul ve esaslarını belirleyen uluslararası bir antlaşma olan Telsiz Tüzüğü’nün gözden geçirildiğini ifade eden Sayan, “Bu incelemeler ışığında da gelişen teknolojiler, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda, gerekli değişiklikler yapılıyor. Bu değişiklikler, ITU’nun Konsey’i tarafından kabul edilen WRC gündem maddeleri bazında düzenleniyor. WRC gündem maddelerinin genel kapsamı dört ile altı yıl öncesinden belirlenmekte ve ITU Konsey tarafından iki yıl önce kesinleştirilmektedir. Genel olarak iki WRC arasında ITU bünyesinde; yer ve uzay haberleşmesinde radyo frekans spektrumunun kullanımı, radyokomünikasyon sistemlerinin performansı ve karakteristikleri, radyokomünikasyon istasyonlarının işletilmesi, tehlike ve emniyet haberleşmesi konuları ile ilgili üye devletler ve sektör üyelerinin katıldığı çalışma grupları kurulmaktadır. Bu çalışma grupları konuları ile ilgili gerekli çalışmaları yapmaktadırlar” şeklinde konuştu.

Çalışma gruplarının hazırladıkları sonuç raporlarının, söz konusu konferanslara hazırlık amacıyla kurulan ve tüm üye ülke idarelerinin katıldığı Konferans Hazırlık Toplantısı’na gönderildiği bilgisini paylaşan Sayan, “Bir önceki WRC’nin hemen akabinde birinci CPM toplantısı yapılmakta ve bu CPM toplantısında alınan kararlar ve yapılan görev dağılımından sonra ITU-R çalışma grupları ilgili konuları ele almakta ve sonuçlara göre taslak CPM raporu hazırlanmaktadır. Taslak CPM raporu, ikinci CMP toplantısında üyelerden gelen görüşler çerçevesinde güncellenmekte ve bu rapor WRC çalışmalarında kolaylık sağlanması amacıyla kullanılmaktadır” dedi.

Başkan Sayan, ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa Bölgesi’nin tümünü kapsayan radyokomünikasyon hizmetlerinin bu bölgede etkin bir biçimde yerine getirilmesi için yapılan çalışmaları da şöyle anlattı. “Avrupa’daki ülkeler arasında; radyo frekans tahsislerinin uyumlaştırılması, techizatın uygun olduğuna ilişkin değerlendirmelere ortak yaklaşımların benimsenmesi ve sınır ötesi lisanslama yöntemlerinin karşılıklı kabulü  gibi görevler, bölge ülkelerinin oluşturduğu birlik olan Avrupa Posta ve Telekomünikasyon Birliği (CEPT) tarafından yürütülmektedir. CEPT’in Elektronik haberleşme konusundaki faaliyetleri Elektronik Haberleşme Komitesi’nin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olmak üzere oluşturulan  altı çalışma gruplarından Konferans  Hazırlık Grubu (WG CPG),  ITU tarafından düzenlenen konferans ve toplantılar için Avrupa Ortak Teklifleri (European Common Proposals-ECP) ve CEPT Görüşleri (CEPT Briefs) hazırlamaktadır.”

Sayan, hazırlık çalıştayının düzenlenme amacını da “Kurumumuzda WRC-19 için hazırlık çalışmaları başlatılmış, WRC-19 gündem maddelerine ilişkin Ülkemiz Görüşlerinin oluşturulması amacıyla Kurumumuz koordinatörlüğünde konferans gündem maddeleri konusunda bilgi verilmesi,  ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde görev dağılımının yapılması, çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi amacıyla bu çalıştay düzenlenmiştir” sözleriyle dile getirdi.

İnternet ortamında da konuyla ilgili bilgilendirme yapılması için hazırlıklar yapıldığını kaydeden Sayan, “Ayrıca, Kurumumuz tarafından önceki WRC hazırlık çalışmalarında yapıldığı gibi hazırlık çalışma grubunun görebileceği internet ortamında; taslak gündem maddelerini takip etme, görüş oluşturma ve diğer proje gruplarındaki çalışmaları görme, çalışmalar hakkında bilgi edinme, CPG toplantı sonuçlarına ve gerekli linklere erişim amacıyla Kurumumuz web sayfasında “WRC-19 Hazırlık Grubu Çalışmaları” başlıklı bir sayfa düzenlenmiştir. Bu sayfada, Kurumumuz koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılan çalışmalar, CEPT bünyesinde WRC19’a hazırlık toplantı sonuçları gibi birçok dokümanın yayınlanması planlanmaktadır” bilgisini paylaştı.

ITU bünyesinde, 21-25 Ekim 2019 tarihleri arasında ITU Radyokomünikasyon Genel Kurulu (RA-19), 28 Ekim - 22 Kasım 2019 tarihlerinde de Dünya Radyokomünikasyon Konferansı (WRC-19) düzenlenecek. WRC-19 konferansında ele alınacak taslak gündem maddeleri İsviçre’nin Cenevre kentinde 02-27 Kasım 2015 tarihleri arasında yapılan Dünya Radyokomünikasyon Konferansında belirlendi. Bu kapsamda, WRC-19 için ITU bünyesinde üye ülke idarelerinin katılımı ile düzenlenen Konferans Hazırlık Toplantısı’nın (CPM) birincisi 2015 yılında WRC-15 akabinde yapıldı.