Başkan Karagözoğlu Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin düzenlediği etkinlikte öğrencilerle bir araya geldi.

Öğrencilere bilginin gücünden söz eden Karagözoğlu, teknolojinin öncülüğünde yaşanan değişime dikkat çekti. BTK olarak bilginin gücünü kullanarak çalışmalarını şekillendirdiklerini dile getiren Karagözoğlu, “Ülkemizde 2021 yılı dördüncü çeyrek verilerine göre internet abone sayısı 88,2 milyona ulaştı. Nüfusa göre sabit genişbant internette yaygınlık oranı ise %21,4 iken mobil genişbant yaygınlık oranı %82,7 oldu. Ayrıca sabit genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 204 GByte seviyesinde, mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı ise 11 GByte seviyesinde gerçekleşti. Bunun yanı sıra Makineler Arası İletişim (M2M), kullanımı da hızla yaygınlaşıyor. Aralık 2021 sonu itibari ile ülkemizde M2M abone sayısı 7,4 milyona yaklaştı. Bu rakamlar sabit altyapı ve 4,5G altyapımızla elde ettiğimiz rakamlardır. 5G ve ötesi teknolojilerin hayata geçmesi ile çok daha güçlü seviyelere gelecektir” sözleriyle bazı verileri paylaştı.

Kurum olarak gençlerin bilgi birikimini ortaya koymalarına imkân sağladıklarını söyleyen Karagözoğlu, “Bu noktada iş hayatına hazırlanan gençlerimizin gelecekteki kariyerleri için 5G ve ötesi konularda gelişmeleri yakından takip etmeleri, yazılım ve donanım geliştirme süreçlerinde ve yürütülen çalışmalarda yer almak için gayret göstermeleri bizim için büyük bir önem arz ediyor. Çünkü artık hayatımızın tamamı dijitalleşme üzerine kurulu” dedi.

Başkan Karagözoğlu: Ne Kadar Yerli ve Milli Olursak O Kadar Güçlü Oluruz

Konuşmasında yerlilik ve millilik vurgusu yapan Karagözoğlu, “Yerli ve milli teknolojiye ne kadar sahip olursak, siber güvenlik yapımızda bir o kadar güçlü ve bağımsız olacak. Bu bilinçle BTK çatısı altında faaliyetlerine devam eden Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinde (USOM) yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen uygulamalar kullanıyoruz. USOM, 7/24 prensibiyle ülkemizi siber saldırılara karşı korumak için siber sınırlarımızda nöbetine aralıksız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

USOM’un uluslararası başarılarını da hatırlatan Karagözoğlu, “Başta USOM olmak üzere ülke çapında gerçekleştirdiğimiz siber güvenlik çalışmalarımızın bir sonucu olarak, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından ülkelerin siber güvenlik konusundaki olgunluğunu ölçmekte kullanılan “Küresel Siber Güvenlik Endeksi” son verilerine göre ülkemiz Avrupa’da 11. sıradan 6. sıraya, Dünya genelinde ise 20. sıradan 11. sıraya yükselmiştir” dedi.

BTK Akademi’nin yaptığı çalışmalardan da bahseden Karagözoğlu, “Merak en büyük öğrenme içgüdüsü. Siz bu içgüdüyle geleceği keşfedecek, teknolojiyle dünyayı değiştireceksiniz. Avrupa’nın en genç nüfusa sahip ülkesi olmamız sosyal ve ekonomik kalkınma açısından büyük bir fırsat. Gelişimin odağı olan sizlerin, hayallerinize, fikirlerinize ve girişimciliğinize ülkenin ihtiyacı var. İstihdam politikalarımızla, toplumsal Ar-Ge çalışmalarına teşvik uygulamalarımızla ve eğitim ve etkinliklerimizle de bizler her zaman sizlerin destekçisi ve yardımcısı olacağız. Sizlere olan güvenimiz tam” sözleriyle konuşmasını noktaladı.