Algoritm Ankara ile Lise Öğrencileri Yazılımda Gelişecek

Algoritm Ankara etkinliğinin açılış toplantısı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde başladı.

Lisede okuyan öğrencilerin yazılım becerilerini ortaya koymak için hayata geçirilen Algoritm Ankara projesinin açılış toplantısı yapıldı. Motivasyon konuşmacılarının öğrencilere başarı öykülerini anlattıkları etkinliğe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Ankara Valisi Vasip Şahin, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve akademi dünyasından isimler katıldı.  

Bakan Yardımcısı Sayan açılışta yaptığı konuşmada gençlere verdiği önemden bahsetti.Son 20 yılda her alanda devrim niteliğinde yeniliklerin yaşandığını belirten Sayan, “Kendine güvenen, insanına güvenen, demokrasisini güçlendirmiş, öncü ve lider olmak için mücadele eden, her türlü tehdide karşı dik duran bir devletiz biz. Bu mücadele her an devam ediyor. Bizler gece gündüz çalışırken, asla yaptığımız hizmetlerle yetinmeyip daha iyisi için koştururken gençlere güveniyoruz. Sizler bizden hızlı koşacaksınız, bizden ileri gideceksiniz, bizden güçlü olacaksınız ülkemiz de ilerlesin. Biz sizlere her şeyin en iyisini, en modern ve faydalısını sunmak için çalışıyoruz, siz de önünüzdeki fırsatları, imkânları en iyi şekilde kullanacaksınız” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Lider Konuma Gelmek İçin Her Alanda Gelişmeliyiz

Ülkemizin lider konuma gelmesi için her anlamda donanımlı insan kaynağına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Sayan, bunun için tek bir alanda değil, bu alanların hepsinde gelişmemiz gerektiğini ifade etti.

Gençlere teknolojik alanda her türlü desteği vereceklerini vurgulayan Sayan, “Bildiğiniz gibi yapay zekâ, IoT, makineler arası iletişim, büyük veri gibi kavramların hayatımıza girmesiyle yeni meslek dalları da ortaya çıkmıştır. Özellikle yakın zamanda adını sık sık duyacağımız yeni meslek dalları bulut bilişim uzmanlığı, büyük veri analistliği, ortak kullanılan araç şoförlüğü, sürücüsüz araç mühendisliği gibi istihdam alanları hayatımızın merkezine yerleşecek. Bu konuda çalışmaya istekli genç yeteneklere ihtiyacımız var. Elbette ki kendinizi geliştirmek için en iyi üniversitelerde okuyacak, en iyi şekilde dil öğrenecek ve en iyi kariyer planını yapacaksınız. Bunu yaparken de yol haritanız “Milli Teknoloji Hamlesi” olacak” diye konuştu.

Bilhassa yazılım alanında yerli ve milli olmanın öneminin altını çizen Sayan, Bugün bizim kendi üretmediğimiz, söz sahibi olmadığımız ufacık bir çivi bile yarın bir gün bizim için bir baskı aracına dönüşebilir. Bu yüzden kendi imkânlarımızla tasarlayabileceğimiz, üretilebileceğimiz ürünlere, yazılımlara ve sistemlere ihtiyacımız var” sözleriyle yerli üretimin önemine dikkat çekti.

Başkan Karagözoğlu: Yazılım Üretmek Silah Üretmekten Daha Önemli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da yazılım sektörünü işlenmeyi bekleyen bir maden olarak tanımladı. Ülkelerin kendi yazılımlarını üretmesinin, kendi silahlarını üretmesinden daha önemli olduğuna değinen Karagözoğlu, “Yazılım sektörünü önemli kılan şey diğer sektörlerin yazılıma ihtiyaç duyması. Bugün bir otomobil üretmek için de yazılıma ihtiyacımız var, yediğimiz içtiğimiz şeyleri üretmek için de. Hatta öyle ki yazılım yazmak için kullanacağımız bilgisayarları üretmek için bile yazılım bilmek zorundayız. Küresel anlamda rekabet edebilmek, yenilikçi uygulamalar geliştirmek isteyen şirketler, yazılım sektörünün desteği olmadan yerinde saymaya mahkûmdur. Kısacası yazılımı diğer sektörlerin lokomotifi olarak nitelendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Kurum olarak yaptıkları çalışmalardan da söz eden Karagözoğlu, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak; internet ile ilgili gelişmeleri takip etmek, sektörde yol gösterici olmak ve yeni politikalar üretmek için sürdürdüğümüz çalışmaların en değerli yönlerinden biri; çocuklarımızın dijital dünyayla kurdukları ilişkiye dair yaptığımız çalışmalar. Evlatlarımızın internetin avantajlarından etkin ve verimli şekilde faydalanmalarını sağlarken, onları risk ve tehditlerden korumanın çeşitli yollarını bulmak, güvende olmalarını sağlamak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Başkan Karagözoğlu konuşmasında, BTK Akademi ile ilgili bilgilere de yer verdi. 22 meslek kategorisinde eğitimler hazırlandığını söyleyen Karagözoğlu, “Burada Türkiye’nin en saygın eğitimcilerinin verdiği dersler, ücretsiz devlet desteği ile sunuluyor. Platformda 194 farklı eğitim başlığı altında 100 bin dakika eğitim mevcut. Bugün yaklaşık 9 yüz bin kullanıcı BTK Akademi’nin verdiği eğitimlerden faydalanıyor. Hedefimiz bu rakamı artırmak. Artıralım ki bu eğitimlerden herkes daha da çok faydalansın” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından motivasyon konuşmacıları tarafından öğrencilere başarı hikayeleri anlatıldı.