Yapay Zeka Bütün Önemli Gelişmeleri Yaşatıyor

Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü ULAK Baz İstasyonlarının Devreye Alınması Kars’ta düzenlendi. Programa katılan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, yapay zekanın önemi ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli olan baz istasyonu hakkında konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin yerli, milli ilk baz istasyonu olan “ULAK”ın devreye alınması ve Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü için düzenlenen programda Karslılarla bir araya geldi.

Ülke olarak kurucu üyesi olduğumuz Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından her 17 Mayıs’ın Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü olarak kutlandığını hatırlatan Sayan, “Geleneksel hale gelen bu etkinlikte de ITU’nun belirlemiş olduğu ana tema üzerinde çeşitli organizasyonlar düzenleniyor. Yaşamın her alanında etkileri görülmeye başlanan Yapay Zeka kavramı son günlerde oldukça popüler bir konu haline geldi. Bunun bir yansıması olarak, ITU tarafından “Her şey için Yapay Zekanın pozitif kullanımını mümkün kılmak” 2018 yılının teması olarak belirlendi. Yapay zeka özellikle büyük veri, makine öğrenmesi, derin öğrenme, hesaplama gücü, depolama kapasitesi ve bulut hizmetler gibi birçok alanda önemli gelişmelerin yaşanmasını mümkün kılıyor” açıklamalarında bulundu.

Dijitalleşen dünyada, internet bulutuna bağlı her şeyin veri üretir hale geldiğini söyleyen Sayan, “Ve bu veri miktarı her geçen gün üssel olarak artıyor.   Günümüzde veri son derece önemli bir hal almış durumdadır. Altın, petrol gibi finansal bir meta olarak görülmekte, hatta veri için günümüzün petrolü kavramını kullanabiliriz. Bu noktada akıllara “Veriyi bu kadar önemli kılan nedir?” sorusu geliyor. Devasa boyutlara ulaşan veri yığınları aslında tek başına çok bir anlam ifade etmiyor. Veriyi önemli kılan içinde barındırdığı bilgidir. Bu bilginin anlamsız veri yığınları içerisinden çıkarılması sanıldığı kadar kolay değil. İşte bu noktada, adeta bir madenci gibi veri dağlarını kazarak elmas kadar kıymetli bilgiye ulaşabilmek için yapay zeka destekli analiz sistemlerinin kullanılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Yapay zekanın sahip olduğu hesaplama ve öğrenme gücü ile birçok problemin çözümünü kolaylaştırdığını vurgulayan Sayan, “İnsanların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla iletişim, sağlık, eğitim, finans, tarım, ulaşım ve benzeri hizmet alanlarında yapay zeka anahtar bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay zekanın, özellikle düzenleme ve denetlemesinden sorumlu olduğumuz elektronik haberleşme sektöründe, hizmet sunumu anlamında çığır açıcı etkilerinin olacağını düşünüyoruz. Bugün finans, meteoroloji, savunma sanayi başta olmak üzere askeri hizmetler, sağlık, sigorta şirketleri, bilgisayar oyunları, bankacılık ve müşteri tanıma sistemleri, havacılık, ulaşım gibi daha birçok konuda yapay zeka çalışmalarından yararlanılıyor ”açıklamalarında bulundu.

Yapay Zeka Artık Bir Ana Bilim Dalı

Ülke olarak kalkınma ve ekonomi için ciddi katkılar sağlayacak ürünler geliştirildiğini ifade eden Sayan, “Bilimsel çalışmalardan, ulaşıma; tıp alanından askeri teknolojilere kadar birçok alanda kayda değer, bilimsel ve ekonomik açıdan yüksek değeri haiz ürünler geliştirmeye devam ediyoruz.  Gündelik yaşamımıza yapay zekanın bu denli farklı sektörlerde kullanılması; ekonomik düzenin kaygı ve motivasyonlarıyla yapay zeka çalışmalarının hız kazanması sonucu, yapay zekanın artık bir ana bilim dalına dönüştüğünü söyleyebiliriz. Ayrıca ülkemiz Internet altyapı ve trafiğinin güvenliğine ilişkin tamamen kurumumuz insan kaynakları ile akıllı tehdit algılayıcı sistemlerimizi kendi yazılım dilimiz ile geliştirdik. Ve söz konusu tehditlerin tespit ve bertaraf edilmesinde makine öğrenme algoritmalarıyla Kamu Kurumları ve özel kişiler ile koordinasyonunu sağlayarak ülkemizin dijital savunmasına hizmet veriyoruz” dedi.

ULAK Ülkemiz İçin Çok Büyük Bir Kazanç

ULAK Projesinin somut çıktısı olan ULAK 4.5G Baz İstasyonunun ticari olarak hizmet vermeye başlaması ile ilgilide konuşan Sayan şu açıklamaları kaydetti: “Bilindiği üzere, teknoloji alanında çok kabiliyetli üç firmamız Aselsan, Netaş ve Argela konsorsiyumu tarafından ULAK projesi başarıyla tamamlandı.  Akabinde, geliştirilen baz istasyonunun ticari açıdan markalaşması ve dış dünyaya açılması amacıyla ULAK AŞ kuruldu. Bugün, ülke olarak yerli ve milli baz istasyonunu yüksek standartlarda üretebilecek kapasiteye sahip bir firmaya sahibiz. Bunun ülkemiz açısından çok büyük bir kazanç olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin mobil haberleşme şebeke ekipmanlarında dışa bağımlılığı ve dolayısıyla cari açığının azaltılması noktasında büyük önemi haiz ULAK projesi ile ilk defa tamamen yerli ve milli imkanlar ile 4.5G baz istasyonunun tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu projeye başladığında, belki pek çok kimse başarılı olabileceğine inanmıyordu. Ancak bugün geldiğimiz noktada en az rakipleri kadar kabiliyetli bir ürün elde etmiş olduk. ULAK 4.5G baz istasyonu işletmecilerimizin halihazırda işletmekte olduğu 4.5G ticari şebekelerinde kullanılabilecek seviyeye geldi.”

Bakanlık tarafından koordine edilen Evrensel Hizmet Projesi kapsamında belirlenen yaklaşık 25 sahada ULAK 4.5G baz istasyonunun halihazırda aktif olarak abonelere hizmet vermeye başladığını hatırlatan Başkan Sayan, “ULAK AŞ’den aldığımız bilgilere göre bu sayının yılsonuna kadar yaklaşık 1000 sahaya ulaşması bekleniyor. İşletmecilerimizin ticari şebekelerine yönelik ürün teslimlerinin Ağustos ayında başlayacağını ve 2018 yılı sonuna kadar sözleşmeye bağlanan 625 istasyonun işlemecilere teslim edileceğini biliyoruz.  

İstedikten Sonra Her Şeyi Başarabiliriz

Bu gelişmeler, istedikten sona ülke olarak her şeyi başarabileceğimizin bir kanıtı. Baz istasyonu üretme noktasında yakalamış olduğumuz bu başarıyı, ihtiyaç duyulan diğer ürünleri de yerli ve milli imkanlar ile üreterek taçlandırmamız gerekiyor. Elde ettiğimiz bu başarı Ülkemiz insanının başarısıdır. Bu başarı bize istediğimizde yapamayacağımız bir ürünün olmadığını göstermektedir. Yeter ki inanalım, odaklanalım ve o hedef doğrultusunda yılmadan çalışmalarımıza devam edelim” şeklinde konuştu.

BTK’nın ULAK 4.5G baz istasyonun gelişimini yakından takip ettiğinin altını çizen Başkan Sayan, “İşletmecilerimiz düzenli olarak yaptıkları testlere ilişkin gelinen aşamaları bize raporluyor. Bizde gerektiği noktada sürece dahil olarak elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Kurum olarak, başından beri bu projenin destekçisi olduk ve proje sonunda ortaya çıkan ürünün sadece ülkemizde değil iş birliği anlaşması yaptığımız ülkelerde de yaygınlaşması için destek olmaya devam edeceğiz. Kurum olarak, elektronik haberleşme sektöründe ihtiyaç duyulan donanım ve yazılım gibi yüksek katma değerli ürünlerin yerli ve milli imkanlar ile üretilmesini çok önemsiyoruz. Bunun bir göstergesi olarak, bir süredir kamu ve özel sektör temsilcilerimiz ile koordineli olarak yoğun bir şekilde çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Yerli ve milli üretimin geliştirilmesinde kamu, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve sanayi kuruluşları arasında iş birliğinin tesis edilmesini hayati derecede önemli bulduklarını da belirten Sayan, “Kurum olarak konuya milli bir görev bilinciyle yaklaşarak tüm tarafları bir araya getirip ortak bir akıl oluşturmayı hedefliyoruz. Yerli üretim ile halihazırda büyük çoğunluğu ithal edilen donanım ve yazılım ürünlerini, kendi imkanlarımız ile üreterek ülkemizin ihracatına ve istihdamına katkı yapmayı hedefliyoruz. Ülkemizin 2023, 2053, 2071 hedeflerini gerçekleştirebilmemizin ancak yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli ürünler ürütebilmekten geçtiğini biliyoruz.  İçinde bulunduğumuz dönem her alanda yerli ve milli üretimin ne derece önemli olduğunu bize bir kez daha gösteriyor. Millet olarak her cephede azılı düşmanlara karşı mücadele veriyoruz. Bu mücadelede bize düşen görev üretmek, üretmek, üretmek!” sözleriyle yerli ve milli üretime verdikleri öneme dikkat çekti.

5G Koşar Adım Geliyor

“Adeta koşar adımlarla gelen 5G teknolojisiyle, haberleşmeden endüstriyel üretime, eğitimden sağlığa, ulaşımdan medyaya her alanda büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz. Artık, treni kaçırmamamız gerekiyor” diyerek bu konudaki kararlılıklarına vurgu yapan Sayan, ULAK 4.5G baz istasyonu ile treni bir uçundan tuttuk, 5G’ye yönelik yapacağımız projeler ile trendeki yerimizi sağlama almamız gerekiyor. Bu hedefi yakalayabilmek için hep birlikte çok çalışmalıyız.  Ülkemiz, son yıllarda ekonomide yakaladığı başarıyı, üreteceğimiz yüksek teknolojili ürünler ile sürdürülebilir kılmalıyız. Ülkemizde milli ve yerli üretimi artırmak önem verdiğimiz konuların en başında geliyor.

Güçlü bir ülke olmanın yolu; milli ve yerli olarak ülkemizin kaynaklarına ve alın terimize güvenmekten geçmektedir. Buna hizmet edecek olan ve ülkemiz içinde yerli ve milli üretim namına yapılan her türlü çalışmanın büyük bir saygıyı ve desteği hak ettiğini düşünüyorum” dedi.

Bakan Arslan: Yerlilik Oranını Yüzde 43'e Çıkardık

Açılışta konuşan Bakan Arslan da Bakanlık olarak yürüttükleri Evrensel Hizmet projelerinde yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünlerin kullanımını zorunlu tutulduğunu ifade etti. Arslan, "ULAK Projesinde birinci Faz için bin 799 yerleşim yeri için yerlilik oranını yüzde 10 öngörmüştük, yüzde 43'e çıkardık. İkinci faz bin 472 yerleşim yeri için ise yerlilik oranını yüzde 30 öngörmüştük, yüzde 54'e çıktı. Böylece milli haberleşme sanayisinin oluşmasına bakanlık olarak destek veriyoruz. Bu çalışmalar, artık meyvelerini vermeye başladı" seklinde konuştu.

Türk mühendislerinin özverili çalışmaları sonucunda üretilen ULAK'ın, ilk yerli ve milli 4,5G baz istasyonu olduğuna dikkat çeken Arslan, ULAK'ın haberleşme gibi ulusal güvenliği yakından ilgilendiren ve milli üretimi şart olan bir alanda atılan dev bir adım olduğunu dile getirdi.