SİBER GÜVENLİK, ULUSAL GÜVENLİĞİN BİR PARÇASI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından düzenlenen 2018 Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Forumu’na katıldı.

19-23 Mart 2018 tarihleri arasında Cenevre’de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının iş birliğiyle gerçekleştirilen 2018 WSIS Forumu’nda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Dr. Ömer Fatih Sayan tarafından temsil edildi. 

GÜVENLİ İNTERNET MERKEZİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

BTK Başkanı Sayan, Forum kapsamında “BİT Kullanımında İtimat ve Güvenliği Sağlamak - Building Confidence and Security in the Use of ICTs” temasıyla gerçekleştirilen üst düzeyli oturuma konuşmacı olarak katıldı. Konuşmasının ilk kısmında Sayan, BİT alanındaki düzenleyici kurum olarak; internetin güvenli kullanımı konusundaki farkındalığı artırmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. BTK tarafıdan ailelerin internetin güvenli kullanımı ile ilgili tavsiyeler bulabilecekleri “Güvenli İnternet Merkezi”nin kurulduğuna, “İnternet Destek Hattı” ve “Güvenli Web” sitelerinin de faaliyete geçtiğine değinen Sayan, bu kapsamda çocuklara ve gençlere teknolojiyi tecrübe edebilecekleri ve internetin daha güvenli kullanımı konusunda farkındalık yaratacak bir platform oluşturulmasını sağlamak için “Güvenli İnternet Tırı”nın hizmete sunulduğunu da ifade etti.

20 PİLOT OKULDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

BTK Başkanı Dr. Sayan; Türkiye’de kullanıcılara BİT kullanımı ile ilgili güven duygusunu vermek amacıyla, Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile gerçekleştirilen işbirliği faaliyetlerinin yanında sivil toplum kuruluşları ve özel sektör paydaşları ile de müşterek çalışmalar yapıldığını ve bu hususta Samsung Türkiye ile yürütülen “Siber Zorba Olma” hareketi vasıtasıyla gençleri, aileleri ve öğretmenleri BİT'lerin art niyetli kullanımına ve kişisel hakların korunmasına karşı bilinçlendirmek için 20 pilot okulda çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

SİBER GÜVENLİK ULUSAL GÜVENLİĞİN BİR PARÇASI

Oturumda, BİT kullanımında güvenliği attırmak hususunda Türkiye’nin görüşlerini paylaşan Sayan, artık güvenliğin fiziki dünya ile beraber siber dünyada da bir gereklilik haline geldiğini vurgulayarak, bireylerin, şirketlerin ve kritik altyapıları ile devletlerin siber tehdit altında olduğunu; bundan dolayı Türkiye’nin siber güvenliği “ulusal güvenliğin bir parçası” olarak gördüğünü ifade etti. Dr. Sayan, siber alanda önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti ve bir yandan Türkiye’nin siber olaylar meydana gelmeden tespit ve müdahaleye yönelik teknolojik kapasitesinin arttırılmasına, bir yandan da muhtemel olumsuz etkilerin en aza indirilmesine odaklanıldığını dile getirdi.

SİBER GÜVENLİĞİN MERKEZİ USOM

Sayan, siber güvenliğin sağlanması hususunda teknoloji, insan kaynakları ve iyi tanımlanmış süreçlerin üç temel bileşen olduğunu ve araştırma raporlarına göre, 2019 yılında dünya genelinde 6 milyon siber güvenlik çalışanına ihtiyaç duyulacağını belirterek, bu kapsamda Türkiye’de 20'den fazla üniversitede siber güvenlik konusunda lisansüstü program açıldığını ve BTK bünyesinde, siber saldırılarla mücadele etmek için ulusal düzeyde koordinasyon sağlamak üzere Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kurulduğunu da ekledi.

BTK Başkanı WSIS Forumu’nda muhtelif ülke yetkilileriyle ikili görüşmeler yaparak, özellikle ITU Tam Yetkili Temsilciler Konferansı (PP-18) sırasında gerçekleştirilecek seçimlerde ülkemizin ITU Konsey adaylığının desteklenmesine yönelik temaslarda bulundu.

Her sene Forum sırasında gerçekleştirilen WSIS Ödülleri yarışmasında bu yıl Başbakanlık İletişim Merkezi’nin hazırladığı 'cimer.gov.tr' portalı, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı Mahkûm Transfer Sistemi ve UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) Ortak Portalı ile Türk Telekom’un hazırladığı Project Sunshine projeleri şampiyon projeler arasında yer aldı.

Ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da WSIS Forumu 2018’e katılarak, 21 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen Bakanlar Yuvarlak Masa toplantısında ülkemizi temsil etti.