MOBİSAD-IMEX Fuarı İstanbul’da Düzenlendi

Marmara Fuarcılık ve MOBİSAD ev sahipliğinde MOBİSAD-IMEX Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Sektör temsilcilerini bir araya getiren fuarda, mobil iletişim sektörü ile ilgili yenilikler ve öneriler ele alındı.

Düzenlenen programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Türkiye'nin bilişim ve iletişim teknolojileri alanındaki Bakanlığın güçlü adımlarını ve rolünü vurguladı. Sayan, "Dijital dönüşüm sürecinde ülkemizin küresel rekabette edindiği konumu daha da ileriye taşımak için büyük bir kararlılıkla çalışıyoruz" dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını belirterek, “Çok şükür ki bizim hedeflerimize ulaşmamız için Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde inşaa ettiğimiz Milli Teknoloji Hamlesi gibi bir rehberimiz var.  Milli Teknoloji Hamlesi, ülkemizin teknolojik bağımsızlığını sağlamak ve küresel rekabette daha güçlü bir yer edinmesini hedefliyor. Bizler de bu amaç doğrultusunda önemli projeler hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sayan, yerli teknolojilerin önemini vurgularken şu sözlere de değindi: Teknolojik gelişim ve yenilik arayışlarımızda da bilgiyi en başa koyarak bu anlayışla hareket ediyoruz. Dışa bağımlılığı azaltma hedefimiz, teknoloji ve bilgi üretiminde kendi potansiyelimizi keşfetmek ve kendi kaynaklarımızla ilerlememiz gerektiğini bize her seferinde daha net bir şekilde hatırlatıyor. İşte bu yüzden yerli ve milli teknolojilere yönelmek, aslında kendimize dönüp bakarak, aradığımız gücü ve çözümleri kendi içimizde bulmamızı sağlıyor.”

Sayan, 5G teknolojisi konusundaki atılımlara da değindi. 5G’ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ürün kullanarak geçiş yapmanın temel hedefleri olduğunu vurgulayan Sayan, “5G teknolojisi, yüksek hızlı internet erişimi, düşük gecikme süreleri ve büyük veri transferi kapasiteleri ile sanayi ve ticaretin dönüm noktalarından biri olacaktır. 5G’ye mümkün olduğunca yüksek oranda yerli ürün kullanarak geçiş yapmak, kritik bileşenleri millileştirmek ve bu doğrultuda kendi güvenilir altyapımızı oluşturmak temel hedefimiz. Bu yolda azimle ilerlerken, rekabeti ve bağımsızlığı artıracak projelerimizle dünyada bayrağımızın en önlerde dalgalanmasını sağlayacağız. Her zaman söz ettiğimiz üzere “Türkiye Yüzyılı, Teknolojinin Yüzyılı olacak” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Başkan Karagözoğlu: Katma Değerini Kendi Beyin Gücüne Dayanarak Artırabilen Bir Türkiye Hedefliyoruz

Fuarda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Mobil teknolojilerin ve akıllı cihazların yaygınlaşması ve her geçen gün hızlanmasıyla birlikte hem sosyal hayatta hem de iş hayatında önemli değişimler yaşandığını belirtti.

İnternet altyapısının güvenli, hızlı ve her noktada erişilebilir olmasının önceliklerinden biri olduğunu ifade eden Karagözoğlu, “2009 yılında 3G ile başlattığımız süreç, 2016 yılında 4.5G teknolojisine geçişle devam etti ve mobil abone sayımız, %109 penetrasyon oranına ulaşarak 93 milyonu aştı. Aynı dönemde genişbant abone sayımız 93 milyonu, fiber altyapımız ise 577 bin kilometreyi buldu.” dedi.

BTK olarak “Bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş, üreten, katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye” hedefi doğrultusunda çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade eden Karagözoğlu, 5G ve ötesi teknolojilerin üretilmesine ağırlık verdiklerini açıkladı.

Karagözoğlu, “5G Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Vadisi çalışmalarını yıllardır başarı ile yürütüyoruz. Ülkemizin 5G’ye geçişinin yerli ve milli şebeke ürünleriyle olması hedefi çerçevesinde, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi firmalarımız ile üç mobil işletmecimiz tarafından, “Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi” yürütülüyor. 5G Vadisi Açık Test Sahasında teknoloji geliştiricilerimiz testler yapabiliyor.  Burada temel hedefimiz; 5G ve Ötesi alanlardaki her türlü Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri için test, doğrulama ve deneme altyapısını oluşturmak ve kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz yeni hizmetlerin insanımıza sunulmasına destek vermek.” şeklinde konuştu.

Artan veri miktarının önemine vurgu yapan Karagözoğlu, “Artan hız ve etkileşim ortamında, veri güvenliğinin üst düzeyde sağlanması, bizim için olmazsa olmaz. Teknolojinin gelişimi ile birlikte ürettiğimiz veri miktarı da artıyor. Verilerin güvenliğinin sağlanmasında hem bireysel hem de kurumlar ve sistemler nezdinde gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Karagözoğlu, “BTK olarak, 2013 yılında kurulan siber güvenlik organizasyonu kapsamında, siber güvenlikle ilgili görevlerimizi, giderek artan bir tempoda ve en iyi şekilde yerine getirmeye devam ediyoruz. Bu çalışmalar sonucunda, USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) bir marka haline dönüştü ve ülkemizdeki siber güvenlik ekosisteminin gelişimi için önemli işlevler yerine getirmeye devam ediyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.