Karagözoğlu: Siber Saldırılara Karşı Güvenlik Açıkları Konusunda Güncel Olmalıyız

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen “Siber Güvenlik Farkındalık Eğitimi” etkinliğine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu katıldı. Karagözoğlu, siber güvenlik konusu üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Kamu ve özel sektörün önemli isimlerinin ve üniversitelerden katılımcıların da katıldığı etkinlikte konuşan Karagözoğlu, ulusal ve uluslararası gerçekleşen siber güvenlik çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Günümüz dünyasında siber güvenlik hakkında ciddi tehlikelerin söz konusu olduğundan bahseden Karagözoğlu, “2020 yılı Aralık ayında bilgisayar korsanlarının Amerika Birleşik Devletleri merkezli bilişim yönetimi yazılım şirketi olan SolarWinds’in yazılım güncelleme sistemini ele geçirdiği ve bir dizi devlet ve özel sektör kuruluşunun bilgilerine erişim sağladığı keşfedildi. Bu sebeple, gerekli tedbirler alınmadığında, bu ve bunlara benzer saldırılara maruz kalmak kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

Siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak için güvenlik açıkları konusunda güncel olmanın öneminden bahseden Karagözoğlu, bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu çatısı altında kurulan USOM’un çalışmalarından söz etti.  Başkan Karagözoğlu, “Kurumuz bünyesinde faaliyetlerini yürüten Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), ulusal siber güvenliğimizin sağlanması noktasında siber tehditlerle ilgili olarak ülke çapında alarm, uyarı ve duyurular yaparak yaşanabilecek olayların etkilerini azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yönelik önlemlerin geliştirmesini sağlar” açıklamalarında bulundu.

BTK olarak siber güvenlik eğitimleri konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Karagözoğlu, “Ülkemizin ihtiyacı olan siber güvenlik uzmanlarının tespiti ve yetiştirilmesine yönelik FETİH Siber Talimhane projesi ile uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarı altyapısı çalışmaları USOM bünyesinde tamamlanmış olup siber eğitim ve kamp etkinlikleri düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı. Karagözoğlu, bu kapsamda çevrimiçi siber güvenlik eğitimlerinden faydalanan kullanıcı sayısının 360.000’i aştığını açıkladı.

Siber güvenlik tatbikatlarının, ulusal seviyede siber olaylara müdahale kabiliyetlerini arttırdığını belirten Karagözoğlu, “2011’den bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonunda 7 ulusal ve 2 uluslararası siber güvenlik tatbikatını gerçekleştirdik” dedi. Gerçekleşen tatbikatlara birçok kurum ve kuruluşun yanı sıra çok sayıda misafirin de katıldığını ifade eden Karagözoğlu, “Ulusal siber güvenliğimizi sağlamak üzere daima hazır ve güçlü bir şekilde kalmak üzere eğitimlerimiz, tatbikatlarımız ve etkinliklerimiz hız kesmeden devam edecektir” sözleriyle konuşmasını noktaladı.