İletişim Teknolojileri Bütün Sektörleri Etkiliyor

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilişim Derneği tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Başkan Sayan burada yaptığı konuşmasında bilgi teknolojilerinin önemine dikkat çekti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilişim Derneği tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen geleneksel iftar yemeği programına katıldı. Başkan Sayan konuşmasına, “Bilişim çatısı altında buluştuğumuz ve Ramazan’ın birlik beraberlik ruhunu hissettiğimiz bu mutlu günde sizleri saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum. Bütün insanlığa doğru yolda kılavuz olan kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’in indirildiği mübarek Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyor ve feyzine nail olabilmeyi diliyorum. Bu kutlu ayın, ülkemiz ve milletimize hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Bu vesile ile hem Kadir gecesine hem de Ramazan Bayramına sağlık ve sıhhat içinde hep beraber ulaşmayı temenni ediyorum. Öte yandan İslam coğrafyasında zulüm altında bu günleri geçirmek zorunda olan Müslüman kardeşlerimize de Cenab-ı Haktan yardımcı olmasını diliyorum” temennisiyle başladı.

İletişim teknolojilerinin bütün sektörleri etkileyen bir dominant faktör haline geldiğini vurgulayan Sayan, “Bu konumda olması itibariyle haberleşme, ileri teknoloji kapasitesinin artırılmasıyla, üretim kabiliyetiyle ve istihdam ortamlarıyla Türkiye’de havzası en geniş sektörlerin başında geliyor. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında sayılara baktığımızda her gün artan trafikleri, çeşitliliği, yaygınlığı görebiliyoruz. Yapay zeka uygulamalarının artması, bilişim teknolojisinde yaşanan gelişmeler ve teknoloji rekabeti beraberinde birkaç yıl öncesine kadar bilim kurgu filmlerinde izlemiş olduğumuz dijital dünyayı bugünkü gerçekliğe kavuşturmuştur” şeklinde konuştu.

Baş döndürücü bir hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomik ve sosyal hayatta son derece önemli değişikliklere vesile olduğunu dile getiren Sayan konuşmasında, “Bununla birlikte, bireyler, devletler için yeni fırsatlar ve olanaklar sunarak, bilgi toplumunun ve sayısal ekonominin de omurgasını oluşturmuştur. Dijitalleşen dünya ile cihazlar arasındaki iletişim artmış; M2M uygulamalarının yaygınlaşması ile son kullanıcılar için günlük hayatı kolaylaştırıcı ve zamandan tasarruf sağlayarak refah seviyesini arttırıcı yenilikler sağlanmıştır. Ülkelerin gelişmişliklerinin belirlenmesinde en etkili yol olan sanayide ise Sanayi 4.0’la birlikte, üretimde hız, kalite ve performans gibi pek çok kazanım sağlanmış, bilgi ve yüksek teknolojinin kullanımı hiç olmadığı kadar üretimin odağına yerleşmiştir.  Bilişimin böylesine etkin ve önemli olduğu dünyada rekabette yer almak için Kurumumuz olarak da sektördeki paydaşlarla yakından ilgilenmekte ve çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz” ifadelerini kullandı.

BIT Sayısal Ekonomi ve Toplumun Omurgasıdır

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kendi başına bir sektör olmanın yanında diğer sektörlerde de kalkınma ve büyümenin baş aktörü haline geldiğine dikkat çeken Sayan, şu bilgileri paylaştı: Dünyada İnternette bir dakikada; 150 milyonun üzerinde elektronik posta gönderiliyor, 4 milyon video seyrediliyor, tek bir arama motorunda (Google) 3,5 milyon arama yapılıyor, 350 bin yeni tweet atılıyor, 30 milyon mesaj anlık olarak gönderiliyor,  En büyük e-ticaret sitesinde (amazon) 265 binden fazla satış yapılıyor, Yüz milyonlarca insan aynı anda sosyal medya platformlarında yer alıyor. Bu bir dakika içinde yapılanlar, her yıl bir önceki yıla göre istikrarlı bir şekilde artıyor. Bu baş döndürücü gelişme ve değişim hızı, hükümetler, düzenleyiciler ve uluslararası kuruluşlar arasında istişare ve işbirliği mekanizmaları oluşturulmasını da zorunlu kılıyor.”

Başkan Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak bu alanın kritik öneminin farkındalığı ile çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Sayan, Kurumumuzun her türlü düzenlemeyi yaparken şiar edindiği ve benimde sıklıkla dile getirdiğim bir cümle var; Bilgi ve İletişim Teknolojileri sayısal ekonomi ve sayısal toplumun omurgasıdır. Bu omurga olmadan biraz önce bahsettiğim teknolojiler arasındaki etkileşimi sağlıklı bir şekilde kuramayız. Özellikle mobil alanda güçlü bir iletişim altyapısı kurmadan dijital dönüşümü gerçekleştirme ve böylece sayısal ekonomi yaratma ve bilgi toplumu olma hedeflerine ulaşabilmemiz mümkün değil. Velhasıl; Güçlü bir Altyapımız olmadan Güçlü bir Türkiye hedefine ulaşamayız” dedi.

Dijital dönüşümün hızına ayak uydurabilmek için öncelikle güçlü bir teknik altyapıya sahip olunması gerektiğinin altını çizen Sayan, “Hükümetimiz genişbant stratejilerini geliştirmiş ve bizler de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın disiplinize ettiği 2023 hedefleri doğrultusunda çalışmalara devam ediyoruz. Bu yolda bizimle beraber yürüyen, yapılan işlerde eli-emeği geçen siz sektör temsilcilerine fikri desteği olan bütün herkese teşekkür ediyorum. Bu emeklerin önümüzdeki yılları aydınlatacağını ve bu ülkenin önünü açacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

Değişen ve dönüşen bilgi teknolojilerinin hayatımızı kolaylaştırdığına da vurgu yapan Sayan, “Bunun aynı zamanda birtakım riskleri de beraberinde getirdiğini hatırlatmak istiyorum. Dolayısıyla ülkemiz için siber güvenliğin bu nokta ne kadar önemli olduğunun altını da ısrarla çizmek istiyorum. Biz her zaman ülkemizin siber güvenliğinin en üst düzeyde olması ve yüksek standartlı teknolojiyle donatılmış bir haberleşme sektörü için hiç durmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu noktada çalışmalarımıza sabırla destek olan ailelerimize, hanımefendilere can-ı gönülden çok büyük bir teşekkür borçlu olduğumuzu biliyor ve minnetlerimi sunuyorum. Bu vesile ile tekrar Ramazanınızı, ve şimdiden Kadir gecenizi tebrik ediyor ve Allah'ın izniyle Bayrama da sağlıkla ulaşmayı diliyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.