“Hizmet Olarak Hareketlilik” Projesinin Açılış ve İmza Töreni Gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi tarafından desteklenen, PTT Teknoloji ve INNOVA iş birliği ile gerçekleştirilen ve ilk olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’nde uygulanacak olan “Hizmet Olarak Hareketlilik” ROTA projesinin açılış ve imza töreni, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Programın açılışına, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanı Selami Yazıcı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ve beraberindeki bürokratlar katıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr.Ömer Fatih Sayan, “Hizmet Olarak Hareketlilik” kısa adı ile “MaaS” platformu ROTA projesinin açılış ve imza töreninde yaptığı konuşmada, ulaştırma sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin, ulaşım sektörüne entegre olmasıyla birlikte “Akıllı Ulaşım Sistemleri” (AUS) içeriklerinde büyük gelişmeler yaşandığını belirten Sayan, bu kapsamda “Hizmet Olarak Hareketlilik” (Mobility as a Service MaaS) kavramının ulaştırma sektöründe önemli bir yer edindiğini ifade etti.


Hedefimiz ulaşım modlarını tek bir sistemde entegre ederek ulaşımı daha verimli, rahat ve erişilebilir hale getirmek

MaaS hizmetlerinin temel hedefinin; ulaşım modlarını tek bir sistemde entegre ederek ulaşımı daha verimli, rahat ve erişilebilir hale getirmek olduğunu söyleyen Sayan, “MaaS, insanların toplu taşıma, araba kiralama, bisiklet veya elektrikli scooter gibi farklı taşıma seçeneklerini bir arada kullanmalarına olanak sağlamakta, kişisel araç sahipliğini, trafik sıkışıklığını, trafikte geçirilen süreyi, ulaşım maliyetlerini ve çevre kirliliğini azaltmayı vaat etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Günümüz dünyasının hızlı ve pratik akışına uygun olarak, MaaS hizmetlerine mobil uygulama veya web sitesi aracılığıyla kolayca erişilebildiğini kaydeden Sayan, insanların bu sayede ulaşım tercihlerini kolaylıkla karşılaştırabilmesine ve rezerve edebilmesine olanak tanıdığını söyledi.

Sayan, MaaS hizmetlerinin kişisel kullanımın yanı sıra; toplu taşıma, paylaşılan hareketlilik hizmetleri ve ticari kullanımlar için yazılımlar da dahil olmak üzere pek çok farklı perspektiften hizmet sunabilme özelliğinden dolayı ulaşım sektörü dışında; hizmet, multimedya, ticareti sağlık ve sigorta gibi alanlarda da uygun koşullar sağladığını belirtti. Çok amaçlı ve kolay ulaşılabilir olmasından dolayı MaaS’ın, dünyanın pek çok önemli şehrinde aktif olarak kullanıldığını söyleyen Sayan, “Sonuç olarak MaaS, bugün ulaştırma sektörünün ilgilendiği en büyük trend olma yolundadır. Mobilite ekosisteminin küresel değerinin 2030’a kadar ciddi oranda artması beklenmektedir. Bu da MaaS uygulamaları açısından oldukça umut verici bir göstergedir.” şeklinde konuştu.


Bu uygulama ülke ekonomisine de büyük katkılar sunacak

MaaS teknolojilerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ülke ekonomisine de büyük katkılar sunacağına değinen Sayan, “PTT tarafından geliştirilen, farklı şehirlerde toplu ulaşım araçlarına tek bir ödeme yöntemi ile erişmeyi sağlayan “Türkiye Kart – TRKart” sistemi ile entegrasyon sağlanarak, toplu ulaşım hizmetlerinde ortak bir kart veya mobil uygulama kullanılabilecek. Böylelikle yerel yönetimler bünyesinde yer alan farklı ödeme yöntemlerinin birleştirilmesi ile ülke ekonomisine katkı sunulmuş olacaktır.” dedi.

Teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin MaaS’ın başarısını doğrudan etkilediğini belirten Sayan; “MaaS’ı etkinleştiren kilit teknolojileri başlıca; araçların gerçek zamanlı takibini mümkün kılan akıllı telefonlar, çeşitli ulaşım sağlayıcılarından ve kullanıcılarından büyük miktarda veri toplayıp analiz ederek rotaları ve ulaşım seçeneklerini optimize eden büyük veri, nesnelerin interneti (IoT), tek bir platform üzerinden ödeme olanağı sağlayan ödeme teknolojileri, Blokzincir ve yapay zeka teknolojisi gibi teknolojileri sayabiliriz.” açıklamalarında bulundu.


Çalışmalarımızı “Türkiye Yüzyılı” vizyonuna göre şekillendiriyoruz

Teknolojiye hakimiyetin günümüzdeki öneminden ve bu alanda pek çok yatırımın yapıldığından bahseden Bakan Yardımcısı Sayan, “İşte bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği “Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi”nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bizler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe hem altyapı hem de düzenleme anlamında bu vizyonu daima göz önünde bulunduruyoruz. Verimli, sürdürülebilir ve erişilebilir ulaşım sistemleri oluşturmak amacıyla çalışmalarımızı Türkiye Yüzyılı vizyonuna göre şekillendiriyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Fotoğraflar