E-Safe’de “Kriz Zamanlarında Dijital Altyapılar” Konuşuldu
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Kriz Zamanlarında Dijital Altyapılar” temasıyla düzenlenen e-Safe etkinliğine katıldı.
Pandemi ile başlayan süreçte yaşanan gelişmelere dikkat çeken Sayan, hızla önlem aldıklarından bahsetti. Bu süreçte elektronik haberleşme sektörünün ön plana çıktığına değinen Sayan, operatörlerin de salgın döneminde özverili bir şekilde çalıştıklarını hatırlattı.
Sadece son üç aylık dönemin verileri karşılaştırıldığında, sabit genişbant kullanımının geçen döneme göre yaklaşık yüzde 20, mobil veri kullanımının ise yüzde 5,7 oranında arttığını söyleyen Sayan, “Covid 19 salgınına yönelik risk değerlendirmelerinin yapılması ve işletmecilerle koordinasyon içerisinde gerekli önlemlerin zamanında alınması, iletişim altyapımızın anlık olarak izlenerek gerekli durumlarda hızlı bir şekilde aksiyon alınması sayesinde hizmet sürekliliği etkilenmedi ve iletişimde olduğu gibi altyapıdan kaynaklı bir kapasite sorunu da yaşanmadı. Yine haberleşmenin sürekliliğinin devam etmesini sağlamak adına sorunlara müdahale edilebilmesi ile kurulum ve yatırımların devam edebilmesi amacıyla Valilik ve Belediyelerle koordinasyon kurarak gerekli tedbirleri aldık ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık” bilgisini paylaştı.
Bakan Yardımcısı Sayan: E-ticaret Konusunda Ülkemiz Maliyet Avantajına Sahip
COVİD-19 sürecinde önemli rol oynayan bir diğer sektörün de posta sektörü olduğuna değinen Sayan, e-ticaretteki artışı da işaret etti. E-ticarette 10 yıllık yol kat edildiğini ifade eden Sayan, “Türkiye’nin de bu alanda maliyet açısından avantaja sahip olduğunu görüyoruz. Ülkenin coğrafi konumu ve İstanbul havalimanı gibi lojistik üstlerin varlığı düşünüldüğünde, uluslararası e-ticaret noktasında oldukça avantajlı bir pozisyondayız. Ancak yine de daha gidilecek yolumuz var. Özellikle lojistik ve kargo alanında çok ciddi işbirliği fırsatları olduğunu görüyoruz. Özellikle Milli Posta İdarelerimiz arasında yapılacak işbirliği ile karşılıklı olarak ETOE ((Extraterritorial Offices of Exchange, Sınır Ötesi Değişim Ofisleri) ve IMPC kodlarının (Uluslararası Posta İşleme Merkezi-International Mail Processing Centres) açılmasına yönelik adımlar atabiliriz” diye konuştu.
Bakan Yardımcısı Sayan: İnsanımız İçin Sosyal Çeşitlilik Kadar Güvenirlilik de Önemli
Bakan Yardımcısı Sayan’ın gündeminde sosyal medya şirketleri de vardı. Dijital olmayan bir toplumun diğer tüm toplumlardan kopuk olacağını belirten Sayan, “Bilhassa sosyal medyanın gücünü ve evrenselliğini düşündüğümüzde kendimizi gelişmelere kapatarak bir yaşam sürmemiz mümkün değil. Ancak bu konuda da bizler çok hassasız. Biliyorsunuz her fırsatta sosyal ağların ülkemizde bir temsilcilik açmaları gerektiği konusunda ısrarcı tavrımızı yeniden gösteriyoruz ama ne yazık ki henüz bir eylem göremedik. Bizim insanımız için en az sosyal çeşitlilik kadar güvenirlilik de çok önemli. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dile getirdiği gibi “Özellikle gerçeklere gözümü kapatacak veya sırtımızı dönecek kadar hayattan kopuk değiliz.” Ve bu mecraların asla ihmal edilmeyecek alanlar olduğunun farkındayız” dedi.
Sayan, yerli ve milli üretimin önemini vurgulayarak konuşmasını noktaladı.