BTK, SAVUNMA SANAYİİNİN DEVLERİNİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU

7.3.2018

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen BTKariyer Günleri, BTK merkez yerleşkesinde gerçekleştirildi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, TAI Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay katıldı.

 

Kariyerini planlamak ve geleceğini inşa etmek isteyen gençler için örnek teşkil edecek yöneticileri BTK’da ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Sayan, en büyük temennilerinin; gençlerin değerli yöneticilerin başarı ve kariyer hikâyelerinden alacağı ilhamla, ileride bu konumlarda yer alması, ülkemize ve insanlığa faydalı işlerde bulunması olduğunu belirtti.

 

GÜÇLÜ OLMAK ANCAK YERLİ VE MİLLİ OLMAKLA MÜMKÜN

 

Savunma sanayiinin, günümüzde ülkelerin ulusal güvenliklerinin tehdit edilmesi üzerine her geçen gün gelişim gösteren bir alan olduğunu vurgulayan Sayan, “AR – GE ve inovasyona dayalı ileri teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı savunma sanayii, ekonomik kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Ülkemiz; bu coğrafyada yaşamak, güvenliğini sağlamak ve dünyada söz sahibi olabilmek adına, güçlü olma gereksinimin farkında ve bu hedefte kararlı bir şekilde ilerlemektedir. Savunma sanayiinde güçlü olmak ise ancak ve ancak yerli ve milli olmakla mümkündür. Ülkemiz coğrafi açıdan oldukça stratejik bir noktada bulunmaktadır. Savunma sanayiinde teknolojik olarak güçlü olmamız hem bizim hem de çevremizin refah ve huzuruna katkı sağlayacaktır” dedi.

 

2023 HEDEFLERİNE YERLİ VE MİLLİ BİR ANLAYIŞLA ULAŞABİLİRİZ

 

Türkiye’nin sanayileşme hamlelerinin birçok nedenle engellenerek özgün bir savunma sanayiine sahip olmasının önüne geçildiğini, savunma sanayii alanında yapılan girişimlere içeriden ve dışarıdan müdahalelerde bulunulduğunu hatırlatan Sayan, “Merhum Necmettin Erbakan: “Mesele Türkiye’nin şeftali yerine motor üretmek istemesiydi” diyerek bu süreci net bir şekilde özetlemiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız: "Kendi göbeğimizi kendimiz kesmediğimiz taktirde, bize verilen bir vidanın dahi yeri geldiğinde baskı, hatta şantaj malzemesine dönüşmektedir. Ülkemizde tasarlanabilecek, üretilebilecek, geliştirilebilecek hiçbir ürünü, yazılımı, sistemi acil durumlar haricinde dışarıdan hazır olarak almayacağız." diyerek 2023 hedefleriyle çizilen yerli ve milli olma çalışmasının önemini vurgulanmıştır” şeklinde konuştu.

 

SAVUNMA SANAYİİNDE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE OLDUK

 

Türkiye’nin savunma sanayii geçmişine bakıldığında bugün çok önemli bir mesafe kat ettiğini gururla söyleyebileceğini ifade eden Sayan şöyle konuştu: “2002'de %80 oranında dışa bağımlı olan savunma sanayimiz varken, bugün kendi milli tankını, helikopterini, insansız hava aracını, savaş gemisini %60’ı aşan yerlilik oranı ile üreten ülke konumuna geldik. Savunma sanayiinde kendi kendine yeten bir ülke olduk. Ayrıca bu alanda, uluslararası düzeyde söz sahibi olan ve her geçen gün rekabet gücünü artıran şirketlerimiz var. Çok şükür, bugün tasarımları ve üretimleri bize ait olan ve aktif olarak da kullanmaya başladığımız çok sayıda sistemin sahibiyiz. Burada birkaçından bahsetmek gerekirse; silahlı ve silahsız insansız hava araçları (SİHA/İHA), milli tasarımlı eğitim uçağı Hürkuş, T129 Atak Helikopteri, T-155 Fırtına Obüsü, milli muharip uçak, GÖKTÜRK Milli Keşif Uydusu,       ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz GÖKTÜRK - 2, ilk milli baz istasyonumuz ULAK’ı sayabiliriz.”

 

SİBER GÜVENLİK MİLLİ GÜVENLİĞİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR

 

Ülkemizin güvenliği açısından en az savunma sanayii kadar önemli olan siber güvenliğin ulusal savunmada kara, deniz, hava ve uzay alanından sonra yeni bir kuvvet kolu olarak ortaya çıktığını belirten Sayan, “Siber güvenlik artık milli güvenliğin önemli ve ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Siber ortamı bir zincir gibi hayal edersek, bileşenlerin her biri zincirin birer parçasıdır. Bizler, bu halkayı oluşturan parçalarız. Ve Unutmayın, Siber güvenlik de zincirin en zayıf halkasının gücü kadardır.  Bizler, siber güvenlik alanında zor hedef olmalıyız! BTK, bir yandan regülatif anlamda görevlerini yerine getirirken bir yandan da kendisine verilen görev ve sorumluklar gereği ulusal siber güvenliğin sağlanmasına yönelik faaliyetlerini artan bir ivmede sürdürmektedir” dedi.

 

SİBER GÜVENLİĞİMİZ İÇİN YERLİ, MİLLİ ÇÖZÜMLERİ KULLANIYORUZ

 

Siber saldırıları ve zafiyetleri tespit etmek ve yapılan tespitleri ilgili kurumlara iletmek için tamamen yerli, milli ve kurumsal imkânlarla geliştirilen yazılımları kullandıklarını anlatan Sayan, “Bunlar arasında; AVCI, AZAD ve KASIRGA isimlerini verdiğimiz dağıtık mimaride çalışan, makine öğrenmesi ve büyük veri analitiği imkânlarını kullanan altyapıları sayabiliriz. Yine, USOM ile SOME’ler arasında siber tehdit, zafiyet ve saldırıların güvenli ve hızlı bir biçimde paylaşımını sağlayan SİP (SOME İletişim Platformu) altyapısı da kendi geliştirdiğimiz projeler arasındadır. Bu kapsamda; 2017 yılı içerisinde kurum ve kuruluşlara 1.500’ün üzerinde siber güvenlik bildiriminde bulunduk. Zararlı yazılımlar ve oltalama saldırıları ile ilişkili 8.000’in üzerinde bağlantı (URL, IP, domain) tespit edilerek altyapı seviyesinde engelledik. Özellikle mobil telefonları hedef alan zararlı yazılımlarla ilişkili 80’den fazla komuta kontrol sunucunu tespit ederek bertaraf ettik.” şeklinde konuştu.

 

Sayan, etkinlikte emeği geçen herkesi kutlayıp, etkinliğin verimli geçmesini dileyerek konuşmasına son verdi.

 

SAVUNMA SANAYİİNİN DEVLERİNDEN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

 

Etkinlikte konuşan ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, ASELSAN'da 32 yıldır görev yaptığını, şirketin 5 bin 500'e yakın personelle 200'e yakın proje yürüttüğünü söyledi. Eken, hata yapmanın en önemli öğrenme faktörü olduğunun altını çizerek, gençlere, denemekten ve hata yapmaktan korkmamaları tavsiyesinde bulundu. Kariyerinin şekillenmesindeki en önemli unsurları "azim, kararlılıkla çalışmak ve sabır" olarak gösteren Eken, gençlere hitaben, "Kariyerinizi planlarken şirketin büyüklüğü ya da verdiği maaşa değil, şirkette değerler bütünü, liyakat, adalet olup olmadığına bakın. ASELSAN tüm bunlara sahip bir şirket. Liyakat olmasa benim gibi 32 yıl çalışan birisi genel müdür olamazdı." dedi.

 

TAI Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil’de TAI'nin yürüttüğü temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, ATAK, T-70 helikopterleri, T-625 özgün helikopter, ATAK-2, ANKA insansız uçak vb. projelere ilişkin bilgi verdi. Ülkenin insan kaynağına güvendikleri için bu projeleri kabul ettiklerini vurgulayan Kotil, şirkette şu anda 2 binin üzerinde mühendis çalıştığını, bu sayıyı 10 yılda 10 bine çıkartmaları gerektiğini belirtti. Kotil, "Her yıl yaklaşık bin kişi almamız gerekiyor. Geçen yıl 450 mühendis kadromuza katıldı. Bu yıl 200'ü tamamladık, yılsonuna kadar 500'e yakın mühendis alacağız." ifadesini kullandı. Kadrolarına yeni kattıkları personeli sisteme entegre edip çalıştırmaya başlamakta sorunlar yaşadıklarına dikkati çeken Kotil, 24 ayı bulan bu süreci stajyer mühendislik uygulamasıyla 4 aya indirdiklerini söyledi.

 

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da 35 yıllık çalışma hayatında "fiilen yaptığı işler" sayesinde kariyer basamaklarında ilerlediğini söyledi. Kendisini hala öğrenci olarak gördüğünü ve öğrenmeye devam ettiğini anlatan Atalay, "Başarı için çok çalışmanız, yaptığınız işlerle öne çıkmanız gerekiyor. Dayıya, amcaya yaslanmak anlık başarı getirebilir ancak uzun vadeli başarılar kişinin kendi elleriyle kendi ayakları üzerinde durmasıyla elde edilebilir." dedi. Şirket olarak organik büyüme yerine kurdukları iş ekosisteminin büyümesini tercih ettiklerini belirten Atalay, buna rağmen yaklaşık 150 kişilik açık kadroları bulunduğunu ve bunu doldurmakta zorlandıklarını vurguladı. Atalay, "Yeni mezunlardan faydalanmakta zorlanıyoruz. Aldığımız kişileri hemen projelerde kullanmak istiyoruz ancak alanında uzman insan bulmakta zorlanıyoruz. Tecrübesiz, kendi yetiştireceğimiz kişiler için de ister istemez birtakım barajlar koyuyoruz. Kendinizi yetiştirmeniz halinde yeterince iş potansiyeli var." diye konuştu.

 

BTKariyer Günleri’nde ayrıca ASELSAN, TAI ve HAVELSAN’ın insan kaynakları direktörleri de kurumlarını tanıtarak kariyer imkânlarını katılımcılarla paylaştı.

 

BTKariyer Günleri, öğrencilere, kariyer planlama, geleceğe yönelik yol haritası oluşturma, staj ve istihdam olanakları hakkında detaylı bilgi edinme imkânının yanı sıra savunma sanayiinin liderlerini yakından tanıma fırsatı da sundu.