BTK’DAN İLETİŞİM VE TEKNOLOJİ ALANLARINDA DÜZENLEMELER

31.12.2016

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan Karayolları Genel Müdürlüğü’nde basın ile bir araya geldi.  Toplantıya Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanımız Dr. Ömer Fatih Sayan da katıldı.

 

Arslan, siber güvenliğin çok önemli olduğunu, bu konuda gerekli tedbirleri almak adına Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) yaptırım yetkileri verdiklerini söyledi. BTK'nın tüm kurum ve kuruluşları 7/24 takip ederek, uyarıda bulunduğunu anlatan Arslan, "Ancak karşı taraf buna ilişkin işlem yapmadığında BTK'nın yaptırım yetkisi yoktu. Bu anlamda sıkıntılar yaşayabiliyorduk. BTK'ya yasal yetki vererek, bu yaptırım hakkını verdik." diye konuştu.

 

BTK'nın siber güvenlik alanında destek verdiğini anlatan Arslan, kurumun siber güvenliğe ilişin eleman alımı yapacağını, aynı zamanda da bu konuda yetişen kişileri bir platformda toplayarak, onların bilgilerinden yararlanacağını söyledi.

 

Başkanımız Dr. Ömer Fatih Sayan, 2016 yılında BTK olarak iletişim ve teknoloji sektöründe yapılan düzenlemelere dair bilgilendirmelerde bulundu.

 

"ADİL KULLANIM KOTASI'NI 2018'DE KALDIRACAK"

 

AKN sonrası veri indirme hızının iyileştirilmesi, limitsiz/sınırsız olarak tanıtılan paketlerde AKN veri miktarı ve AKN sonrası erişim hızında tüketici nezdinde şeffaflığın sağlanmasına dair açıklamalarda bulunan Sayan, düzenleme ile AKN uygulamasının 31.12.2018 tarihi itibarıyla tamamen son verileceğini ifade etti.

 

ADİL KULLANIM NOKTASI DÜZENLEMESİ BASIN AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

 

İSTENMEYEN SMS'LERE B KODU İLE SON

 

B Kodu düzenlemesi ile vatandaşların yoğun şikâyetlerine neden olan, kumar ve yasadışı uygulamalara yönlendiren başlıklı SMS’ler için yeni bir dönem başladığını ifade eden Sayan,  SMS metninin sonuna gelecek şekilde, BTK tarafından tahsis edilen Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodu’nun (B ile başlayan Bxxx yapısındaki kod) eklenmesi zorunlu hale geldiğini ifade etti. Ayrıca Sayan, İstenmeyen içeriklere dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na SMS’deki BKodu, numara ve sms saati ile birlikte şikayette bulunabileceğini söyledi. 

 

ALFANÜMERİK BAŞLIKLI SMS’LERE  4 HANELİ İŞLETMECİ KODUNUN EKLENMESİ BASIN AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ.

 

İNTERNETTE İSTEK DIŞI ABONELİKLER SON BULACAK

 

İnternette gezinirken herhangi bir sayfanın tıklanması veya reklam sayfasının kapatılması gibi işlemler sonucunda istemedikleri hizmetlere abone olamak ve bu abonelik hizimetlerinin faturalara yüksek tutarlarda yansıtılmasına dair düzenlemeyi açıklayan Başkanımız Sayan, bu yönündeki mağduriyetlere son vermek için BTK tarafından Katma Değerli Elektronik Haberleşme Hizmetleri Düzenlemesinin gerçekleştirildiğini;  İnternette gezinirken herhangi bir sayfanın tıklanması ile oluşan istekdışı abonelik durumu düzenleme ile son bulacağını ifade etti.

 

Sayan, bu konudaki şikayetler, abone olunan işletmeci tarafından 7/24 Hizmet İle çözüme kavuşturulacağı; Aboneler istediklerinde, hatlarını mobil ödemeye veya katmadeğerli elektronik haberleşme hizmetlerine kapatabileceği ve düzenlemenin 30 Haziran 2017’de yürürlüğe gireceğini söyledi.

 

KATMA DEĞERLİ ELEKTRONİK HABERLEŞME HİZMETLERİ DÜZENLEMESİ BASIN BÜLTENİ İÇİN TIKLAYINIZ...

 

BTK’DAN SİBER GÜVENLİK KAPASİTE ARTIRIMI

 

BTK Başkanı Dr. Sayan, ülkemizin siber güvenliğine karşı siber ortamda ortaya çıkan tehditlerin belirlenmesi, muhtemel saldırı ve olayların etkilerinin zayıflatılması veya ortadan kaldırılmasına yönelik önlemlerin geliştirilmesine dair çalışmalar 7/24 esasına gore devam ettiğini söyledi. BTK bünyesinde USOM’da çalıştırılacak üst düzey uzmanlar (beyaz şapkalı hackerlar),  siber savunmamıza sanal ortamda destek verecek  gönüllüler ve bu alanda eğitim ve kamp gibi etkinliklere dahil edilecek gençlerimizin başvurularını bekliyoruz.  Bu alanda çalışmak isteyen, ben de varım diyenlerin https://kariyer.btk.gov.tr/usom/ adresinden başvurularını bekliyoruz.

 

SİBER GÜVENLİK İLE İLGİLİ “KAPASİTE İNŞA” ÇALIŞMASI BASIN AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ...

 

POSTA GÖNDERİLERİNE İLİŞKİN GÜVENLİK TEDBİRLERİ

 

Posta gönderiminde güvenlik tedbirlerine dair yapılan düzenlemelere değinen Başkan Sayan; “Son zamanlarda ülkemizde yaşanan terror olayları ile birlikte bazı suç unsurlarının kargo yoluyla naklinin gerçekleştirildiğinin gözlemlenmesi üzerine BTK olarak Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile gerçekleştirdiğimiz istişareler neticesinde, posta gönderilerine ilişkin güvenlik tedbirlerinin artırılması gerekliliğine dair çalışmalar gerçekleştirdik ve BTK tarafından Posta Gönderilerine İlişkin Güvenlik Tedbirlerine Yönelik Düzenleme yaptık.” dedi.

 

POSTA GÖNDERİLERİNE İLİŞKİN GÜVENLİK TEDBİRLERİNE YÖNELİK DÜZENLEME BASIN BÜLTENİ İÇİN TIKLAYINIZ...