'SİBER YILDIZ' OLMAK İÇİN 'BAYRAĞI YAKALA'

12.1.2017

BTK, Ulusal Siber Olayların önlenmesi ve siber güvenliğin sağlanması amacıyla yapılacak olan Siber Güvenlik Uzmanı alımını yarışmayla gerçekleştirecek. 25 bin başvuru arasından yarışma sonucunda belirlenecek yetkin kişilerle siber ordu oluşturulacak.


BTK Başkanı Sayan, medyada “beyaz şapkalı hacker ordusu” olarak nitelendirilen, siber güvenlik uzmanları ve gönüllü siber güvenlik ekipleri oluşturmak için çağrıda bulunmuştu. Teknolojiye yatkınlığı üst düzeyde bulunan gençlerdeki potansiyeli açığa çıkararak uzman ihtiyacını karşılamayı hedefleyen BTK, mezuniyet şartı aranmaksızın ülkemizin siber savunmasına destek verecek ve bu alanda eğitim-kamp gibi etkinliklere “ben de varım” diyen vatansever gençlere bu alanda çalışabilmeleri için bir fırsat sundu.


25 BİNE YAKIN BAŞVURU ALINDI


Yapılan çağrı sonrası ortaöğretim çağındaki gençlerden 57 yaşındaki vatandaşa kadar her yaştan başvurular olduğunu vurgulayan Sayan; “11/01/2017 tarihi itibariyle https://kariyer.btk.gov.tr/usom internet adresine 25.000’e yakın başvuru oldu. Başvurular sadece Türkiye’den değil dünyanın dört bir yanından yapıldı. Başvuruların %22’si İstanbul, %12 Ankara, %4’ünün ise İzmir şehirlerinden olduğunu görüyoruz. Yaş olarak bakıldığında ise %84’ünün 18 yaş üstü, %16’sının 18 yaş altı olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.

 

“BEN DE VARIM” DİYORSAN “BAYRAĞI YAKALA”


Başvurular arasından üst düzey çalışabileceklerin tespit edilebilmesi için ise “SİBER YILDIZ” olarak adlandırılan bir yarışma yapılacak. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın USOM İstişare Toplantısındaki konuşmasında “Capture the flag” yani “bayrağı yakala” sloganıyla duyurduğu yarışma 20 Ocak 2017’de başlayacak, 24 saat sürerek 21 Ocak’ta sona erecek. Toplantıda yarışma için de geri sayım başlatıldı.


BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan yarışma duyurusunun ardından şunları da ekledi: “Ulusal siber güvenliğimizin güçlendirilmesine gönüllü olarak katkı sağlayacak başvuru sahipleri için bizimle işbirliği yapabilmeleri yolunda oluşturulacak platformlara yönelik hazırlık çalışmalarımız ve siber güvenlik alanında ülkemizin uzman ihtiyacını karşılamak üzere eğitim ve kamp programlarına yönelik planlamalarımızın da devam ettiğini vurgulamak istiyorum.”

 

KATILIM İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?


Yarışmaya dair tüm bilgilerin yer aldığı www.siberyildiz.com adresinden başvuru ve kayıt yapılabilecek. Yarışmacı olmak isteyenler bireysel katılımcı olabildikleri gibi en fazla dört kişiden oluşan gruplar şeklinde de katıbilecekler. Katılım için cep telefonu ve e-posta onayından başka bir şart aranmıyor. USOM’un yarışmacılara tavsiyesi, yarışmaya hazırlanmak için sanal bir Kali işletim sisteminin hazır olması.

 

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILACAK?


Katılım formu doldurup kayıt olanlar yarışmaya girebilecekler. İlk seviyedeki soruları geçip belirli puana ulaşabilen yarışmacılar, bir üst seviye sorularını görme hakkı kazanacaklar. Başarılı bir şekilde kayıt olan yarışmacılara, yarışmanın başladığı tarihte soruların bir kısmı açılacak, belirli puanlara eriştikçe yeni sorular açılmaya devam edecek.


YARIŞMA ÖDÜLLERİ NELER?  


Yarışmada USOM'un personel ihtiyacını karşılamanın hedeflenmesinin yani sıra farkındalık yaratmak da amaçlanıyor. Yarışmada dereceye girenlere farklı miktarlarda Cumhuriyet Altını hediye edilecek.