BTK CEO’LARI ÖĞRENCİLERLE BULUŞTURDU

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenlenen BTKariyer Günleri BTK merkez yerleşkesinde gerçekleştirildi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan, Türk Telekom Üst Yöneticisi Paul Doany katıldı.

“BTKariyer Günleri” programının amacını üniversite öğrencileri ile Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinin CEO’ları ile bir araya getirmek olarak açıklayan Sayan, “BTK olarak daha önce de özellikle gençlere yönelik etkinlikler gerçekleştirdik. Örneğin düzenlediğimiz Siber Yıldız yarışmasına binlerce öğrenci katıldı ve farklı şirketlerle iletişim kurma şansını yakaladı” şeklinde konuştu.

 

SAYAN’DAN GENÇLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Gençlere öğrencilik hayatında sürekli yeni bir şeyler öğrenmenin ve ilerlemenin önemini hatırlatan Sayan şu tavsiyelerde bulundu: “En iyi üniversitelerde okumalı, en iyi şekilde dil öğrenmeli ve en iyi kariyer planını yapmalısınız. Özellikle mühendislik öğrencilerinin ikinci üniversite okumalarını tavsiye ederim. İlgi alanınıza göre tercih yapmanızı isterim. Fakat Mühendislik eğitimini işletme, hukuk eğitimi ile taçlandırmanızı tavsiye ederim. Hayatım boyunca İngilizceyi erken yaşta öğrenmenin faydasını gördüm. Bu nedenle en az 2 yabancı dil bilmeniz geleceğiniz açısından çok faydalı olacaktır.”


YERLİ MİLLİ TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÇALIŞMALIYIZ 

Yerli ve milli ürünler üreten bir Türkiye için çok çalışmak gerektiğine değinen Sayan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi yerli ve milli bir ruhla büyük hedefler için çalışmalıyız. Çalışkan ve dürüst olduğunuz sürece başarılı olursunuz kimse önünüzde duramaz. Geleceğe yönelik kariyer planınızı yapın ve kararınızı verin. Başarısız olduğunuzda vazgeçmeyin, devam edin sosyal başarı ya da üniversite sonrasında çabalamak sizin başarılı olmanızı sağlar. Ben bir şey olacağım diyen insan başarılı olur. Hedefinize odaklanın büyük hayaller kurun” şeklinde konuştu.

Sayan, ayrıca girişimci adaylarına kariyer ve yarışma programlarına katılmalarını, özellikle bilişim ve siber suçlarla ilgili hukukçulara ihtiyaçları olduğunu ve bu alanda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederek konuşmasına son verdi.


EN ÖNEMLİ KAYNAĞIMIZ GENÇ NÜFUSUMUZ

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise gençlere şunları söyledi: “Teknoloji artık hayatımızın her alanını dönüştürüyor ve önümüzdeki dönemde Endüstri 4.0’ın etkisi ile çok daha hızlı bir dönüşümün içerisinden geçeceğiz. Türk ekonomisinin son çeyrekte gösterdiği iki haneli hızlı büyüme de 2018’le birlikte Türkiye’nin yeni bir sıçrama yapabileceğinin güçlü sinyallerini veriyor. Bu noktada en önemli kaynağımız genç nüfusumuz. Biz Genç Yetenek programımızla her yıl 250’ye yakın gencimizi Turkcell’li yapıyoruz. Bu arkadaşlarımız Turkcell’de çok şey öğreniyorlar ancak aynı zamanda bizlere de çok şey katıyorlar. Değişen dünyayı daha iyi anlayan, çok çalışan, teknolojiyi doğru kullanabilen, kendisini sürekli geliştirmeyi başaran gençlerimizin ülkemizi ileriye taşıyacağına inanıyorum. Bu noktada BTK’nun düzenlediği BTKariyer Günleri etkinliği vasıtası ile genç arkadaşlarımızla deneyimlerimizi paylaşmış olmaktan dolayı da çok memnunum.”

 

KENDİNİZİ SÜREKLİ ZORLAYIN, EĞİTİN

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi Colman Deegan da “20’li yaşlardaysanız ilk olarak ne yapmak istediğinizi belirleyin, hedefleriniz olsun. Benim o yaşta pek bir fikrim yoktu, işletme okumuştum. Analitik bir düşünce yapısına sahip olduğu için finans dalını seçtim ve bu yolda ilerledim. 2000'li yıllarda uluslararası ulaşım ve telekomünikasyon alanlarında yaşanan büyük gelişmeler beni çok etkiledi. Sektörde yaşanan dönüşümü Vodafone gibi bir kurumda yaşamak çok heyecan verici. Benim herkese tavsiyem kendinizi sürekli zorlayın, eğitin. Meraklı olun ve değişikliğe açık olun. Deneyimleriniz hayatınızda size önemli yollar açacaktır. Vodafone’da Discover Genç Yetenek Programı'mız var. Her yıl 40-50 genci alıyoruz. Gerçekten çeşitliliğe inanan bir şirketiz. Her sene yetenekli insanları kurumumuza dahil etmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

GÜÇLÜ YÖNLERİNİZİ BELİRLEYİN VE CESUR OLUN

Sözlerine kendi kariyer yolculuğundan bahsederek başlayan Türk Telekom’un CEO’su Paul Doany, ise kariyer hayatını “30’lu yaşlarımda CEO olmuş, yıllarca pek çok şirkete danışmanlık yapmış ve melek yatırımcı şapkası ile yeni girişimlere destek olmuş bir kardeşiniz olarak altını çizmek istediğim en önemli husus hayatta risk alabilmek. Türk Telekom’da da bunu bir şirket kültürü haline getiriyoruz. Gençlere en büyük tavsiyem multi-disipliner olabilmeleri, yani sadece teknik bilimler ya da sadece sosyal bilimler değil de bunun bir kombinasyonunu hedefleyecek şekilde eğitim hayatlarını şekillendirmeleri; ayrıca güçlü yönlerini belirleyip cesur olmaları. Şans, cesur insanların yanındadır” sözleriyle özetledi. 

Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi. Etkinliğin sonunda yapılan çekilişle öğrencilere telefon ve tablet hediye edildi.

BTKariyer Günleri’nde ayrıca Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone'un insan kaynakları direktörleri de kurumlarını tanıtarak kariyer imkânlarını katılımcılarla paylaştı. 

BTKariyer Günleri, öğrencilere, kariyer planlama, geleceğe yönelik yol haritası oluşturma, staj ve istihdam olanakları hakkında detaylı bilgi edinme imkânının yanı sıra telekomünikasyon sektörünün liderlerini yakından tanıma fırsatı da sundu.