Bakan Yardımcısı Sayan Yasal Düzenleme Müjdesi Verdi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde MOBİSAD Genel Kurul Toplantısı Düzenlendi.

Programa; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı ve sektör temsilcileri katıldı.

Programın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, sayısal dönüşüme giderken yapılması gerekenlerden bahsetti. Sayan, “Bu yolda en önemli hızlandırıcılardan biri de hiç şüphesiz mobil teknolojilerde son yıllarda yaşanan gelişmeler. 1990’larda mobil hizmetler hızla hayatımıza girerken,  özellikle 2010’dan sonra internet temelli mobil hizmetlerin baş döndürücü hızla gelişimi,  mobil cihazları günlük yaşamımızın en önemli parçası haline getirdi.  2018 yılında 8 milyar olan internete bağlı cihaz sayısının, 2030 yılında 1 trilyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Öyle ki dünya üzerindeki telefon sayısının bilgisayar sayısının 5 katı olduğu öngörülüyor. Şöyle bir düşündüğümüzde mobil telefonunu evde unutup almak için geri dönmeyen ‘önemli değil’ diyebilen kaç kişi var?” sorusunu yöneltti.

"Kişilerin bilgileri dışında mobil hatlara abonelikleriyle" alakalı bayi sahiplerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Sayan, "Biz Adalet Bakanlığı ile bu konuda ciddi istişarelerde bulunduk. Bunun çözümü noktasında taslaklarımızı oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Meclis'in takvimine göre bunun yasalaşmasını bekliyoruz. Bu süreci hep birlikte takip edeceğiz" diye konuştu.

Akıllı telefon kullanım istatistikleri hakkında da bilgi veren Sayan, “Baktığımızda, bir kişinin mobil cihaz kullanım süresi 2019 yılında ortalama 3 saate yakınken, bu sürenin Covid-19 nedeni ile artık 4 saate yaklaştığı, dahası kullanıcıların % 22'si telefonlarını birkaç dakikada bir kontrol ettiği ve yarıdan fazlasının saatte birkaç kez telefonuna baktığı tahmin ediliyor. Dünyada toplam nüfusun üçte ikisine karşılık gelen 5 milyardan fazla insan mobil cihaz sahibidir. Bunların %70’i akıllı telefonlardan oluşuyor. İnternet kullanıcılarının sayısı da katlanarak artıyor. Ocak 2018'den bu yana günde ilave 1 milyon kişinin internet kullanmaya başladığı öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Mobil iletişimde kaydedilen gelişmelerin takım oyunu olduğunu ifade eden Sayan, “Bakanlığımız ve BTK olarak sektörün gelişimine katkı sunacak çalışmalara imza atarken; ihtiyaçlar doğrultusunda sektörel kuralları oluşturarak, hem mağduriyetlerin engellenmesi, hem de sektörün büyüme hızının önünde engel oluşturulmamasına gayret gösterdik.  MOBİSAD’ın sektörün sorunlarını etkili bir şekilde gündeme taşıması ve çalışmalarımızdaki istişare ortamlarına katkıları bizler için önemli. Ben her zaman istişareye önem verdim. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarımızın işbirliği ile sektörümüzün sorunlarının çözüme kavuşması noktasında güçlü bir idare ortaya koyduk. İnşallah hep birlikte sektörümüzün daha da iyi noktalara gelmesi anlamında çalışmalarımıza güçlenerek devam edeceğiz” bilgisini paylaştı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Mobil Cihazlarla İlgili Standartların Oluşturulması İçin Çalışıyoruz

Piyasada satışı yapılan elektronik haberleşme sektörüne yönelik cihazların %80’inden fazlasının mobil telefon cihazları olduğunu kaydeden Sayan, mobil cihazlarla ilgili ulusal ve uluslararası standartlara uyulması konusunda hassasiyetle çalıştıklarını vurgulayan Sayan, “Tabii bu cihazlarda bir de ikinci el kullanımı söz konusu.  2020 yılı Ağustos ayında yayımlanan düzenleme ile ikinci el satışlar konusunda belirli kurallar ve standartlar getirilmek suretiyle ikinci el pazarında tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilerek, kayıt dışılıktan kurtarılma olanağı sağlandı” şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Mobil Cihazlara Olan İlgi Gittikçe Artıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Türkiye'nin 2020 yılı sonu itibarıyla 83,6 milyon nüfusuyla Avrupa'nın en büyük ve gençlerin çoğunlukta bulunduğu ülke konumunda olduğunu ifade etti. Karagözoğlu, Türkiye'de mobil genişbant hizmetlerinin, ulaştığı nüfusa göre, yüzde 80'lik yaygınlık oranıyla toplumun çok büyük bir kısmı tarafından kullanıldığını belirtti.

Sadece Türkiye'de değil, diğer ülkelerde de son yıllarda mobil cihaz ve uygulamalara olan ilginin arttığına dikkat çeken Karagözoğlu, "2012 yılında dünyada 1 milyar olan akıllı telefon kullanıcı sayısı, geçtiğimiz yıl 3,6 milyara ulaşırken, bu sayının 2023'te 4,6 milyar olması bekleniyor. Son beş yılda satılan akıllı telefon sayısı yıllık ortalaması neredeyse 1,5 milyar adedi buluyor. İnternete erişimde payı hızla artan mobil cihazların, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da popüler hale gelmesi, 2025 yılına kadar internet kullanıcılarının neredeyse dörtte üçünün akıllı telefonlarını kullanarak internete erişmesi bekleniyor" dedi.

Teknolojideki gelişimle ülkede mobil cihazlara olan ilginin yıllar geçtikçe arttığına işaret eden Karagözoğlu, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi verilerine göre, 2020 yılı sonu itibarıyla 22 milyonu aşkın elektronik kimlik bilgisini haiz cihaz kaydedildiğini, bu cihazların büyük oranda ithalat yoluyla ülkeye girdiğini bildirdi.

Başkan Karagözoğlu: 100'e Yakın Firmaya İmalatçı Takip Kodu Verildi

Türkiye'de imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısının da yıldan yıla arttığına vurgu yapan Karagözoğlu, "Bir önceki yıl ülkemizde imal edilerek kayıt altına alınan cihaz sayısı yaklaşık 900 bin seviyelerindeyken, 2020 yılı sonunda bu sayı 1,1 milyonu aşmıştır" ifadelerini kullandı.

Yerli imalat açısından BTK tarafından bugüne kadar 100'e yakın firmaya imalatçı takip kodu verildiğini anlatan Karagözoğlu, söz konusu firmalardan aktif olanlarının 6'sının mobil telefon cihaz imalatı yaptığını bildirdi.