Bakan Yardımcısı Sayan’dan Müjde: TÜRKSAT 5B Uydusu Fırlatılıyor

Türkiye Bilişim Derneği 38. Bilişim Kurultayı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

Bu yıl “Yeni Normalde Dijital Ekonomi” temasıyla düzenlenen programda pandeminin teknolojiye olan etkisi konuşuldu. Programın açılışına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasına bir müjde vererek başladı. 19 Aralık sabahı 6.30 ile 7.00 arasında TÜRKSAT 5B uydusunun SpaceX üssünden yörüngesine gönderileceğini söyleyen Sayan, “Ülkemizin uydu üzerinden sağladığı veri iletişim kapasitesini 15 kat artıracak olan uydumuzun Ka-Bant toplam kapasitesi 50GPBS olacak. 37 yıl boyunca ülkemize hizmet edecek olan 5B uydumuz, 6A uydumuz uzaydaki yerini alana kadar uydu filomuzun en güçlüsü olacak. 5B uydumuzda 'Yerli Endüstri Katkı Programı' uygulandı. Ülkemizde üretilen iki haberleşme ekipmanı Türksat 5B uydumuza entegre edildi. Böylece, ilk kez ticari bir haberleşme uydusunda tasarım ve üretimi tamamen yerli olan ekipmanlarımız uzaya gönderilmiş olacak. İnşallah 2023 yılında da 6A uydumuzu uzaya göndermiş olacağız. 6A uydumuz yerli ve milli yani hem tasarımı, yazılımı, üretimi bizim tarafımızdan üretilen ilk uydumuz olacak. Böylece dünyada kendi uydusunu üretebilen 10 ülkeden birisi olacağız” dedi.

Ülkemizin her geçen gün daha güçlü olma yolunda ilerlediğini dile getiren Sayan, “Üretim, güçlü ekonominin esaslı bileşeni. Yeni normalde tüm paydaşlarımızla işbirliği halinde daha da çok üreterek 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza gönülden inanıyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde ifade ettiği gibi "Ekonomik kurtuluş savaşındayız. Yüksek faiz-düşük kur kısır döngüsü yerine yatırım, üretim, istihdam, ihracat odaklı ekonomi politikamızla ülkemiz için en doğru olanı yapmakta kararlıyız." 20 yıldır olduğu gibi bugün ve yarın her daim Sayın Cumhurbaşkanımıza güvenmeli ve aldığı kararları takip etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Başkan Karagözoğlu: Dijital Dönüşüm Artık Tercih Değil Zorunluluk

Kurultaya ev sahipliği yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da dijital dönüşümün etkileri hakkında konuştu. Karagözoğlu, “İçinde bulunduğumuz pandemi, tüm dünyayı derinden etkileyerek, bu gün içerisine pek çok şeyi sığdırdığımız “yeni normal” kavramını ortaya çıkardı. Uzun yıllar alması beklenen değişimler hızla gerçekleşerek, her alanda dijital dönüşüme kapılar açıldı” diye konuştu.

Dijital dönüşümün artık bir tercih ya da seçim değil, tamamen zorunluluk olduğunu vurgulayan Karagözoğlu, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dijital dönüşüm insanların günlük yaşamında davranış ve alışkanlıklarında değişikliklere yol açıyor. Aslına bakarsanız dijital yerliler olarak adlandırabileceğimiz gençler, teknoloji alanında gerçekleşecek her türlü değişime zaten doğumlarından itibaren hazır. Ancak dijital göçmen olarak niteleyebileceğimiz orta yaş gurubu insanlar, şirketler, devletler bu kavram ve yaşam biçimine alışmak için büyük bir çaba içinde” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu, 5G hakkında da konuştu. Ülkelerin ancak üretimle güçlenebileceğinin altını çizen Karagözoğlu, “Özellikle haberleşme, savunma gibi yüksek teknolojiye dayalı sektörlerde yerli ve milli imkânlarla üretim yapmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ülkemizdeki Ar-Ge çalışmalarının hız kazanabilmesi amacı ile 3G yetkilendirmesi ile başlayan ve 4.5G yetkilendirmesiyle devam eden çalışmalarımızda operatörlerimize şebekede belirli oranlarda yerli ürün kullanma yükümlülüğü getirmiştik. Bu çalışmalarımızı ilgili paydaşlarımızla birlikte 5G için de yürütüyoruz. Ancak artık amacımız bu oranın tamamının imkânlar dâhilinde yerli ve milli olması. Amacımız 5G’ye yerli ve milli imkânlarımız ile geçmek ve aynı zamanda bu ürünlerin ihraç edilebilmesini sağlamak. Bu hedefle yürütülen “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G projesi” kapsamında somut çıktılara ulaştığımızı görüyoruz” bilgisini paylaştı.