5G OTOMOTİV ÇALIŞTAYI YAPILDI

11.5.2017

Haberin Videosu

5G’ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı’nda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2023 vizyonu doğrultusunda bu gelişim ve dönüşüme kayıtsız kalmıyoruz. Katma değeri yüksek olan bu teknolojik dönüşümün öncüleri, köklü bir medeniyetin temsilcileri olan bizler olmalıyız ve olacağız.” dedi.


5G teknolojisini en çok kullanacak sektörlerden biri olan otomotivle ilgili, “5G'ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı” BTK çatısı altında gerçekleşti.


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, 5GTR Forum çalışmaları kapsamında gerçekleşen 5G’ye Giden Yolda Otomotiv Sektörü Çalıştayı’na katıldı.  Çalıştaya, otomotiv sektöründen birçok temsilci, bilişim uzmanlarının yanı sıra kamu, üniversite ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


ÇALIŞTAYDA CEP TELEFONU İLE SÜRÜCÜSÜZ ARAÇ KULLANIMI YAPILDI


5G otomotiv vizyonuyla ilgili eğilimlerin, çalışmaların, planların ve karşılaşılan zorlukların konuşulduğu çalıştay kapsamında “Akıllı Araç Demo” gösterisi yapıldı. BTK Başkanı Sayan, akıllı araçların özelliklerine dair bilgi aldı. Yeni nesil teknolojilerle donatılmış akıllı araçların yol durumunu önceden belirleyerek hız ayarını yaptığı, radara yakalanma riskini ortadan kaldırdığı, kaza durumunda acil yardım ile doğrudan iletişime geçtiği belirtildi. Sayan, söz konusu araçların cep telefonuyla sürücüsüz bir şekilde kullanımının demosunu da izledi.


5G İLE BÜYÜK ORANDA FARKLILAŞMA SAĞLANACAK


Gelişen teknolojilerin ve 5G'nin sektörlere neler getirebileceği şekillenirken, bir vesile oluşturarak önümüzdeki yıllarda daha sık bir araya gelecek iki sektörün temsilcilerini de buluşturmayı hedeflediklerini belirten Sayan,  “Türkiye’yi 5G ve ötesine hazırlamak üzere geçen sene 5GTR Forumu’nu kurduk. Açılımı “Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu” olan 5GTR Forumu’nu ülkemizdeki kamu kurumlarının, üniversitelerin, üreticilerin, işletmeci kuruluşların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin iş birliğini ve tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla geçen sene kurduk.  Elektronik haberleşme teknolojileri bugün, dikey sektörler açısından rekabeti artıracak ve paradigma değişimine sebep olacak pek çok farklı unsuru beraberinde getiriyor. Bu nedenle 5G’nin daha önceki nesillerden farklı değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü 5G, sadece elektronik haberleşme sektörü açısından kişiler arasındaki iletişimi hızlandıran ve çeşitlendiren değil, aynı zamanda nesneleri birbirine bağlama anlamında önceki nesillerden büyük oranda farklılaşma anlamına geliyor.” dedi.


5G, ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜMÜN BAŞLANGICI OLACAK


5G ile yaşanacak değişimin, insanlık tarihinde tarımın başlaması ya da buharlı makinelerin sanayide kullanılması gibi önemli bir dönüşümün başlangıcı olduğunu belirten Sayan, “Bu değişimin en çok hissedileceği sektörlerin başında otomotiv ve akıllı ulaşım sistemleri geliyor. Şu an piyasadaki araçlarda sürüşü kolaylaştıran yarı-otonom teknolojiler sunulmaya başlandı. Ancak tamamen otonom arabalardan da çok uzak değiliz. Şu an otonom araçlar üzerinde çalışan birçok şirket var ve ilk otonom araçlar için verilen tarihlerin 2020 yılı civarı olduğunu görüyoruz.” ifadelerinde bulunarak şunları ekledi: “2020, aynı zamanda 5G için standardizasyon çalışmalarının tamamlanması ve ilk ticari amaçlı 5G hizmetlerine başlanmasının hedeflendiği yıl... Elbette ki her iki sektörün de 2020’leri hedeflemesi tesadüf değil. Zira bilgi ve iletişim teknolojileri, yaşanacak değişimin odağında yer alacak. Otomotiv sektörünün ve daha genel bir bakışla akıllı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyacağı kapasite, hız ve gecikme sürelerinin şu anki sistemlerle sağlanması mümkün değil. Bunun için mutlaka 5G’ye geçişin gerçekleştirilmesi ve dikey sektörlerdeki gelişmelere koşut olarak yeni altyapıların hazırlanması gerekiyor.”

 

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜLERİ, KÖKLÜ BİR MEDENİYETİN TEMSİLCİLERİ OLARAK BİZLER OLMALIYIZ!


Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2023 vizyonu doğrultusunda bu gelişim ve dönüşüme kayıtsız kalmıyor, geldiğimiz noktada dünyanın en ileri teknolojisine geçmenin hazırlıklarına özverili çalışmalarımızla, istekle, şevkle devam ediyoruz diyen Sayan,  “Katma değeri yüksek olan bu teknolojik dönüşümün öncüleri, köklü bir medeniyetin temsilcileri olan bizler olmalıyız ve olacağız. Gücünü geleneğinden, tarihinden alan, çağ açıp çağ kapatmış bir anlayışın mensubu olarak söylemek isterim ki bu değişimin öncüsü olma yolunda her türlü imkâna sahibiz. 5G konusundaki temel standardizasyon kuruluşlarından 3GPP’nin şu an üzerinde çalıştığı Release (Sürüm) 14 ile başka konuların yanı sıra V2X, yani Vehicle-to-everything, kısaca “taşıttan her şeye iletişimin” standartları oluşturulmaya başlanmış olacak. Nihai hedef olan akıllı ulaşım sistemlerinde, birbirine bağlanan taşıtlar, şehir altyapısı, ulaşım altyapısı, yollar, köprüler, trafik ışıkları için standardizasyon ve sistemlerin birlikte çalışabilirliği hayati önemde olacak.”


ÇOCUĞUMUZU ARABAYA YERLEŞTİRİP OKULA GÖNDERDİĞİMİZ GÜNLER GELECEK


BTK Başkanı Sayan, akıllı ulaşım teknolojilerinin ilk bakışta sanıldığı gibi sadece konfor talebinden değil aynı zamanda emniyet ihtiyacından da yola çıktığını ifade ederek, “Başta otonom araçlar olmak üzere akıllı ulaşım teknolojileri hata payını en aza indirerek yaşamları kurtarmayı ve gereksiz kaynak tüketimini kısmamızı sağlayacak. İşe giderken arabada haberleri okuduğumuz ya da çocuğumuzu arabaya yerleştirip okula gönderdiğimiz günler gelecek mi? Görünen o ki; bu tip imkânları teknik olarak mümkün kılmak ve gündelik yaşama entegre etmek zor değil.”


HAYALİ KURULMAYAN HİÇBİR ŞEY GERÇEK OLMAZ


“Hayali kurulmayan hiçbir şey gerçek olmaz.” sözleri ile gerçekleşen ve bugün önümüze gelen her yeniliğin mutlaka bir yerlerde hayalinin kurulduğunu söyleyen Sayan, “İnsan beyninin temel öznesi, felsefede "tahayyülat" denilen şeydir. Yani yapılacak olan bir şeyin önce beynimiz hayalini kurar ve zihnimizde kurgusunu yaparız. Ardından da gerekli olan argümanlarla fiziki olarak gerçekleştiririz. 5G ile yapılacakların sektör sektör ele alınması, hem sosyal hayatta hem ekonomide hem de üretimde oluşturacağı çarpan etkisinin tam olarak planlanması bizi yeni bir çağın eşiğine taşıyacaktır. 200 yıl önce kaçırdığımız Endüstri ve Teknoloji trenini yakalamak için bu fırsatı değerlendireceğimizi biliyorum ve diliyorum. Hayalini kurduğumuz dünyanın mutlaka gerçekleşeceğine inanıyorum.” dedi.


TÜRKİYE OLARAK BİZ ÜRETEN VE LİDERLİK EDEN OLMALIYIZ


Sayan, 5G’nin dikey sektörlerde devrim niteliğinde değişikliklere yol açacağını tekrar hatırlatarak ; “Türkiye olarak bu değişimin hangi kısmında olacağız?” sorusuna cevap verdi:  “Biz Türkiye olarak yeni nesil teknolojilerde satın alan ve tüketen konumundan çıkarak üreten ve liderlik eden bir konuma gelmek istiyoruz. Otomotiv sektörümüzü de bu vizyonla hareket etmeye davet ediyoruz. Başta Türkiye’de üretim yapanlar olmak üzere ülkemizde faaliyet gösteren tüm otomotiv şirketlerimizi merkezden gelen talimatları satış ofisinde yahut fabrikada uygulayanlar olmaktan fazlasını yapmaya davet ediyoruz. BTK olarak biz de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.


HERKES AYNI ŞEVKLE TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI