3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi kapsamında "Ulusal Teknolojik Ekosistemin Desteklenmesi" başlıklı panel gerçekleştirildi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Mobilefest İletişim Teknolojileri Fuarı ve Kongresi kapsamında "Ulusal Teknolojik Ekosistemin Desteklenmesi" başlıklı panel gerçekleştirildi.

TTG International İş Geliştirme Direktörü Güneri Dürmüş'ün moderatörlüğündeki panelde, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

Karagözoğlu, panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'de önemli mühendislik başarıları gösteren, büyük bir motivasyon ve heyecan ile çalışmalarını sürdüren yeni gelişmelere açık, birçok startup ve teknoloji şirketlerinin mevcut olduğunu belirterek, 5G ve ötesi haberleşme teknolojilerinin günümüze kazandırılması noktasında bu firmaların dinamizmine güvendiklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın yeni bir destek paketi için çağrıya çıktığını ve kurumların çalıştığını aktaran Karagözoğlu, "Şunu da belirtmek isterim ki üretim yapmak isteyen şirketlerimize devletimizin kapısı açık. Biz de BTK olarak yerli ve milli üreticilerimizin ürünlerinin müşterisi konumundaki işletmecilerimizle, üreticilerimiz arasında iş birliği tesis edilmesini sağlıyoruz." diye konuştu.

Karagözoğlu, belli bir olgunluğa gelmiş ürünlerin kullanılması için de gerektiğinde yaptıkları düzenlemelerle, lisans şartlarıyla yerli ürünlerin kullanılmasını teşvik ettiklerini, hatta zorunlu tuttuklarını belirterek, "Yüzde 1 bile olmayan yerlilik oranlarının bugün yüzde 30'u geçmiş durumda. Bu düzenleme esasında her gün yaklaşık 2 milyar TL'lik yatırım yapılan mobil yazılım ve donanım pazarında yaklaşık 1 milyar TL'lik bir pazarın, yerli üreticilere aslında adreslenmesi anlamına geliyor. Yerli üreticilerimizin potansiyeli görerek çok çalışması, kaliteli ve rekabet edebilecek ürünlerin geliştirilmesi gerekiyor. BTK olarak işletmecilerimizin bazı hizmetleri vermeleri için frekans tahsisleri yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Beyaz Kitap'ın güncellenmesinin şimdiden yapılması gerektiğine inanıyorum

Karagözoğlu, ulusal ve uluslararası pazarlarda yer alacak yerli ve milli ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini sağlamak amacıyla da yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri Türkiye programını 2016 yılında kurduklarını anımsattı.

BTK koordinasyonunda 5GTR Forumu Çalışma Grupları tarafından 5G ve ötesindeki öncelikler, strateji ve yol haritalarının belirlenmesinin hedeflendiğini kaydeden Karagözoğlu, sektörden gelen taleplerin ve haberleşme sektöründe faaliyet gösteren işletmecilerin görüşlerinin dikkate alındığını dile getirdi.

Karagözoğlu, Beyaz Kitap'ın güncellenmesinin şimdiden yapılması gerektiğine inandığını belirterek, hem teknoloji hem de uluslararası alanda katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.