“HER YERDEN HERKESE GENİŞ BANT”

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Mobil Geniş Bant Stratejisi Çalıştayı’nda konuştu. Elektronik haberleşme sektörünün baş döndürücü bir hızla geliştiğini vurgulayan Başkan Sayan, bu konuda bilgi teknolojilerini etkin ve verimli kullanmanın çok önemli olduğunu ifade etti.

Ülkemizde mobil geniş bant haberleşmeye yönelik planlamanın yapılması, hedeflerin belirlenmesi ve mobil geniş bant stratejisi çalışma raporunun sunumu amacıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda düzenlenen Mobil Geniş Bant Stratejisi Çalıştayı’na, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Kurum Daire Başkanları, akademisyenler, kamu ve özel sektörden çok sayıda temsilci katıldı.

Elektronik haberleşme sektörünün çok hızlı bir gelişim ve değişim sürecinden geçtiğini söyleyen Başkan Sayan, “Günümüzde, elektronik haberleşme hizmet ve altyapısının kullanılmadığı bir sektörden bahsetmek neredeyse imkânsız hale geldi. Eğitim, sağlık, tarım, sanayi, turizm ve aklımıza gelebilecek diğer tüm sektörlerde de elektronik haberleşme teknolojilerinin etkin ve verimli kullanılması, verimliliğin anahtarı konumuna geldi. Dolayısıyla bilgi teknolojilerini etkin ve verimli kullanmak tüm sektörler için en önemli hedef olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

2023 yılı için “Her Yerden Herkese Geniş Bant” hedefi ile hareket ettiklerini ve hazırlanan “Ulusal Geniş Bant Stratejisi ve Eylem Planı”nı da hatırlatan Başkan Sayan, “5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu çerçevesinde stratejiyi belirleme görevi Bakanlığımızın; strateji önerisi geliştirme ise Kurumumuzun görev alanındadır. Bu çalışma ile ülkemizde mobil geniş bant haberleşmeye yönelik olarak stratejinin belirlenmesine yönelik ilk adımlar hep birlikte atılacak, sonrasında da bu strateji önerisi Bakanlığımıza iletilecektir” şeklinde konuştu.

Mobil geniş bant hizmetlerde veri tüketiminin hızla arttığına dikkat çeken Sayan, katılımcılarla Ericsson tarafından 2017’de yayımlanan raporun sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Küresel mobil veri trafiği 2016 yılının I. çeyreğinden, 2017 yılının I. çeyreğine kadar %70 artarken, aynı dönemde ülkemizdeki artış % 97 olarak gerçekleşti. 2011 yılı ile 2017 yılı arasındaki dönemde ise Türkiye’de mobil veri trafiği her yıl yaklaşık 2 katına çıkarak % 6237 arttı. Trafik tahminlerinin farklılıklar göstermesine rağmen gelecek 5 yıl içinde mobil veri trafik hacminde önemli artışlar meydana geleceği öngörülmektedir.”

Mobil veri trafik hacmini arttıran nedenleri “Akıllı telefon, tablet vb. yüksek veri kullanımı sağlayan cihazların gelişimi, yeni teknolojilerin kullanıcıları tatmin eden yüksek veri hızları, mobil uygulamaların kullanıcıları veri tüketimine teşvik etmesi” gibi etkenler olarak sıralayan Sayan, “Ülkemizde mobil geniş bant haberleşme hizmetlerinin sunumunun 3G yetkilendirmesi ile başladığını hatırlatmak isterim. Sonrasında vatandaşlarımızı en son iletişim teknolojisi ile buluşturmak için atılan önemli bir adım olan 4.5G ihalesi ile 183,8 MHz olarak tahsis edilen frekanslara 2 kattan fazla frekans ilave edilerek bu değer 365,4 MHz’e yükseltildi. Böylece toplam tahsisli frekans 549 MHz’e ulaştı” şeklinde konuştu.

DAHA YÜKSEK KALİTEDE HİZMETLER SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Yapılan düzenlemelerin vatandaşların mobil geniş bant hizmetlere daha yüksek kalitede ulaşabilmesinin önünü açtığını dile getiren Başkan Sayan, “Tüketicilerimiz ödediği ücret karşılığında yeterli nitelikte hizmet alabilmeli ve aldığı hizmet karşılığında da gereğinden fazla ücret asla ödememelidir. Biz de tüm bunların önüne geçebilmek adına teknolojinin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüşümüne öncülük eden bir kurum olma vizyonu ile hareket ediyoruz, edeceğiz” sözleriyle tüketici haklarına verdikleri önemin altını çizdi.

Sayısal uçurumun azaltılması, tüketicilerin uygun fiyatlar ile mobil geniş bant hizmetlere erişimlerinin sağlanması, üreticilerimize yol gösterilmesi ve mobil geniş bant hizmetlerin kalitesinin artırılması için “Mobil Geniş Bant Spektrum Stratejisi” oluşturulmasının büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan Sayan, “Halihazırda yerli üretime ilişkin olarak uygulamada bulunan düzenlemelerimiz, Mobil Geniş Bant Stratejisi kapsamında belirlenecek, frekans kullanım haklarının verilmesinde de geçerli olacaktır. Bu nedenle işletmeci ve üreticilerimize gerekli hazırlıkları yapmaları konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Her ne kadar bugünkü durumda mevcut tahsisli spektrum miktarı var olan trafiğin rahatlıkla taşınmasına imkân tanısa da artan veri kullanımı, teknolojik gelişmeler, değişen tüketim ihtiyaçları ve geniş bant gerektiren uygulamaların çoğalması, belirli bir vadede işletmecilerin yeni frekans tahsislerine olan ihtiyaçlarının artmasına neden olacaktır” ifadelerini kullandı.

SPEKTRUMUN DOĞRU ZAMANDA TAHSİSİ FİYATLARI DÜŞÜRECEK

Spektrumun doğru zamanda tahsis edilmesinin şebeke yatırımlarını azaltacağı için kullanıcı fiyatlarını da aynı oranda düşüreceğini hatırlatan Sayan, “Sabit geniş bandın altyapıya oranla daha düşük maliyetli olduğu dikkate alındığında, özellikle 1 GHz altı spektrumun, belirli kapsama yükümlülükleri tanımlanarak kırsal alanlarda geniş bant hizmetlerin kalitesinin arttırılması için önemli bir rol üstlenebileceğini söylemek mümkündür” dedi.

Sayan konuşmasında 5G ile ilgili gelişmelere de yer verdi. 5G teknolojisinin Türkiye’deki gelişimini teşvik etmek ve spektrum eksikliğine bağlı olarak bu teknolojinin ilerlemesinin Türkiye’de engellenmesinin önüne geçmek için bu teknolojileri destekleyecek ilave spektrum tahsislerinin kullanılması gerektiğini belirten Sayan, yapılan araştırmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Bilişim sektöründeki her 1 birimlik yatırımın toplam ekonomide %1,8 birimlik büyüme sağladığını, geniş bant erişimindeki her %10’luk artışın da Gayri Safi Milli Hasıla’da %1-1,5 oranında büyüme sağladığını gösteriyor. Uluslararası araştırmalarda da 2025 yılına ilişkin ekonomik projeksiyonlar en büyük ekonomik büyüme potansiyelinin mobil internette olduğunu gösteriyor. 2025 yılında sadece küresel mobil internet pazarının 3,7 trilyon dolar ila 10,8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması öngörülüyor.”

Sayan konuşmasını “Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyona uygun olarak Bakanlığımız tarafından belirlenen politika ve strateji doğrultusunda gerçekleştirilen bu çalışmaya ilişkin yapılacak çalıştayın, başta ülkemiz ve vatandaşlarımız olmak üzere tüm elektronik haberleşme sektörüne hayırlı olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” sözleriyle noktaladı.

Açılış konuşmasının ardından Spektrum Yönetimi Daire Başkanı Afşin Büyükbaş, BTK tarafından “Mobil Geniş Bant” konusundan yürütülen çalışmalara ilişkin bir bilgilendirme sunumu yaptı. Gelişmeler konusunda uluslararası düzenlemeleri takip ederek hareket ettiklerini vurgulayan Büyükbaş, “Türkiye’ye has bir ölçek sistemi kullanamayacağımız için uluslararası düzenlemeleri takip ederek bir ölçek sistemi benimsiyoruz ve yerli üreticilerimizin de bunlara uyum sağlaması gerekiyor. Bu yüzden gelişmeleri yakinen takip etmek zorundayız. Yaptığımız işlerde dünyadan bağımsız olsak da bir taraftan da onların yaptığı işleri izlemeliyiz” dedi.