Başkan Karagözoğlu: Küresel yükselen Güç Yapay Zekâ Teknolojileri Olacak

Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan “Yapay Zekâ Uzmanı Yetiştirme Programı”nda yazılımın öneminden bahsetti.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumumuz, Balıkesir Üniversitesi, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı, BTK Akademi Koordinatörlüğü, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği içinde Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan TR22 Bölgesinde “Yapay Zekâ Uzmanı Yetiştirme Programı” başlatıldı. Programın açılışında konuşan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yazılım politikalarının adeta iktisadi kalkınmanın bir parçası haline geldiğini ifade etti. Bu sebeple teknoloji okur-yazarlığının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Karagözoğlu, bugün ekonomide gelinen noktaya baktığımızda dünyada en fazla kazanan şirketlerin, bilişim ve yazılım şirketleri olduğunu hatırlattı.

Dijital şirketin geleneksel sektörlere meydan okuduğu günümüzde, küresel yükselen gücün yapay zekâ teknolojileri olacağını vurgulayan Karagözoğlu, “Yapay zekânın kullanımının yaygınlaşması ile birlikte işlerin yapılış biçiminde önemli ölçüde değişiklikler gerçekleşecek ve insan emeğinin yerini bilgisayarlı otomasyon sistemleri alacak. Bugün hâlihazırda; finans, meteoroloji, savunma sanayi başta olmak üzere askeri hizmetler, sağlık, sigorta şirketleri, bilgisayar oyunları, bankacılık ve müşteri tanıma sistemleri, havacılık, ulaşım gibi daha birçok konuda yapay zekâ çalışmalarından yararlanılıyor. Hatta öyle ki gündelik yaşamımızda bu denli farklı sektörlerde kullanılması, ekonomik düzenin kaygı ve motivasyonlarıyla alandaki çalışmaların hız kazanması sonucu, yapay zekânın artık bir ana bilim dalına dönüştüğünü söyleyebiliriz. Çok yakın bir zamanda ise insan aklının sınırlarını zorlayacak bir şekilde tıptan ulaşıma, çağrı merkezi hizmetlerinden haberleşme teknolojilerine kadar her alanda yapay zekâ teknolojisini kullanacağız” öngörüsünde bulundu.

Başkan Karagözoğlu: Yapay Zekâ Küresel Pazarında Ülkemizin de Yer Alması İçin Çalışıyoruz

Türkiye'nin dönüşümüne katkı sağlamak ve 2023 hedeflerine ulaşabilmek için yerli yazılıma yaptıkları destekten bahseden Karagözoğlu, “Önümüzdeki yıllarda yapay zekâ küresel pazarında, ülkemizin de yer alması için çalışmalarımıza hız kazandırıyoruz. Yaklaşık 766 milyon dolarlık yazılım ve bulut pazarı potansiyeline sahip bir ülke olarak büyüyen bir ekonomimiz var ama teknoloji ve yazılım anlamında gidecek daha çok yolumuz var. Son yıllarda Sayın Cumhurbaşkanımızın defaatle vurguladığı “Milli Yazılım” teriminin altında da bu gelişmeler yatıyor. Ülkemiz açısından oldukça önemli olan verilerimizin güvenliği için kamu kurumları ve sektörün yerli yazılımlar kullanması ve yazılım alanında gençlerimizin ivedilikle yetişmeleri büyük önem arz ediyor” dedi.

Bu konu ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinen Karagözoğlu, BTK çatısı altında faaliyet gösteren BTK Akademi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sektörde düzenleyici ve denetleyici kurum olarak edindikleri birikimi; BTK Akademi ile gençlere, iş arayanlara aktarmayı, ulusal ve uluslararası alanda kabul gören sertifikasyon eğitimleri ile sektörün ihtiyaç duyduğu yetkin personelin istihdamına katkıda bulunmayı amaçladıklarının altını çizen Karagözoğlu, tüm gençlere “Çünkü kodlama ve yazılım sektörümüzün ne istediğini bilen, sağlam neferlere ihtiyacı var” sözleriyle çağrıda bulundu.

Başkan Karagözoğlu, “Öğrenci, bölge ve insan merkezli olan çalışmaların çok anlamlı ve fırsatlar eşitliği yönünden de iyi bir hamle olduğunu düşünüyorum. Bugün burada başlattığımız çalışmanın amacı, az önce de ifade ettiğim gibi ülkemizin ve bölgemizin gençlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmak ve istihdam edilmelerine katkıda bulunmak. Herhangi bir bölüm kısıtlaması olmadan yazılımla ilgilenen her öğrencimizin bu programlardan maksimum düzeyde faydalanmalarını bekliyoruz” ifadeleriyle konuşmasını noktaladı.