BTK Kigali/Ruanda’da Düzenlenen WTDC-22’ye Katıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve beraberindeki heyet, Kigali/Ruanda’da Düzenlenen WTDC-22’ye katıldı.

6-16 Haziran 2022 tarihleri arasında Ruanda'nın başkenti Kigali’de "Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi amacıyla bağlantısı olmayanları bağlamak - Connecting the unconnected to achieve sustainable development" teması ile gerçekleştirilen Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşlarından, ülkemizin de kurucu üyesi olduğu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-ITU Telekomünikasyon Kalkınma Sektörü ITU-D'nin en üst seviyeli toplantısı olan Dünya Telekomünikasyon Kalkınma Konferansına (World Telecommunication Development Conference-WTDC-22), Kurumumuz ülkemizi temsilen Kurul Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu riyasetinde üst seviyeli bir heyetle katıldı.

ITU üyesi ülkelerin ve sektör üyelerinin katılımı ile düzenlenen WTDC'lerin temel amacı, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) alanındaki kalkınmanın önceliklerini ve stratejilerini belirlemek ve Telekomünikasyon Kalkınma Bürosu-BDT'nin çalışmalarına ışık tutacak eylem planlarını oluşturmak. WTDC'lerin sonunda bir sonraki WTDC'ye kadar olan dönemde izlenmek üzere, ITU-D'nin genel çalışma planının ve yürütülecek programların ortaya konulduğu, kalkınmaya yönelik bölgesel girişimleri, sektörün hedeflerine ulaşabilmesine hizmet edecek olan yeni ve gözden geçirilmiş “Çözüm Kararları ve Tavsiye Kararlarını”, ayrıca gelecek dört yıllık dönemde ITU-D çalışma grupları tarafından ele alınacak olan soruları (Questions) ihtiva eden bir Eylem Planı (Action Plan) hazırlanıyor. Bu Eylem Planı, ITU'nun genel stratejilerinin belirlendiği Stratejik Plana da katkı oluşturuyor. WTDC'lerde ayrıca, ITU-D'nin görevlerini yerine getirebilmesi ve stratejik hedeflerine ulaşabilmesi için ihtiyaç duyulan politik desteği ihtiva eden bir Deklarasyon da kabul ediliyor.

WTDC-22 kapsamında, 7-9 Haziran 2022 tarihleri arasında Partner2Connect (P2C) Dijital Kalkınma Yuvarlak Masa Toplantıları organize edildi. Bakanlar, Üst Düzey Yöneticiler ve BİT kalkınma sektöründeki diğer liderler de dâhil üst düzey katılımcılara yönelik panellerden oluşan P2C Dijital Kalkınma Yuvarlak Masa Toplantıları vesilesiyle; Üye Devletler, ITU-D Sektör Üyeleri ve diğer paydaşlarca dijital kalkınmayla ilgili zorluklar ve fırsatlar hakkında üst düzey tartışmalara katılma, somut taahhütlerde bulunma ve yeni ortaklıklar kurma fırsatı yakalamış oldu. Etkinlik kapsamında Kurul Başkanımız Ömer Abdullah Karagözoğlu, 8 Haziran 2022’de düzenlenen oturuma konuşmacı olarak katılarak, Kurumumuzun taahhüdünü paylaştı.

WTDC-22 esnasında, ITU’nun en üst seviyeli toplantısı olan ve 26 Eylül-14 Ekim 2022 tarihleri arasında “Bağlan ve Birleştir - Connect and Unite” teması ile Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilmesi planlanan Tam Yetkili Temsilciler Konferansında (Plenipotentiary Conference-PP) yapılacak seçimlerde, ülkemizin Konsey üyeliği adaylığı ile kalkınmaya yönelik Kurumumuz faaliyetleri hakkında, aralarında ABD, Azerbaycan, Almanya, Angola, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Bahreyn, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, Çad, Dominik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Fransa, Gambiya, Güney Afrika, Güney Kore, İran, İspanya, İsviçre, Japonya, Kamerun, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Litvanya, Meksika, Namibya, Özbekistan, Papua Yeni Gine, Portekiz, Ruanda, Senegal, Somali, Tanzanya, Tayland, Timor Leste, Togo, Trinidad&Tobago, Tunus, Ürdün, Vanuatu, Vietnam ve Zimbabve’nin bulunduğu ülkelerin temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Konferans esnasında, Başkan Karagözoğlu ve riyasetindeki heyet, Kigali Büyükelçisi Burcu Çevik ile de görüşerek, ITU Konsey adaylığının desteklenmesine yönelik temaslarda bulundu.