Mobil İletişim ve Bilgi Teknolojileri Fuarı İstanbul’da Düzenlendi

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen “Mobil İletişim ve Bilgi Teknolojileri Fuarı” İstanbul’da gerçekleşti. “Mobile Entegre Yaşam” ana temasıyla düzenlenen etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da katıldı.

Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Sayan, bilgi ve iletişim sektöründeki pazarın her geçen yıl büyüdüğüne dikkat çekti. Sayan, “2022 yılında 4,4 trilyon dolar seviyesine olan büyüklüğün, 2026 yılında 5,6 trilyon dolar büyüklüğe ulaşacağı öngörülüyor. Ülkemizde ise bilgi ve iletişim teknolojileri pazar büyüklüğünün hızla arttığını ve 2022 yılında 409 milyar TL olduğunu görüyoruz.” dedi

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin iş ve sosyal hayatımızda önemli değişimler yaşandığını belirten Sayan, bu değişimlerin yaşanmasında en önemli etkenin güçlü bir iletişim altyapısı olduğunu ifade etti. Bakan Yardımcısı Sayan, “Bizler de Bakanlık olarak ortaya koyduğumuz politika ve hedeflerle, fiber optik altyapının güçlendirilmesi ve geniş bant altyapısının daha da yaygınlaştırılması konularında stratejik adımlar atıyoruz. Ülke genelinde daha da hızlı, güvenilir ve erişilebilir bir internet altyapısını güçlendirme yönünde yoğun çalışmalar sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında 5G ve yeni nesil teknolojiler konusunda çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Sayan, “Bakanlık olarak ‘Bilim, teknoloji ve yenilikte yetkinleşmiş, üreten, katma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen bir Türkiye’ hedefi doğrultusunda çeşitli projeler geliştiriyoruz.  5G Açık Test Sahası, 5G TR Forum ve 5G Vadisi çalışmalarını yıllardır başarı ile yürütüyoruz. Ülkemizin 5G’ye geçişinin yerli ve milli şebeke ürünleri ile geçme hedefi çerçevesinde ‘Uçtan Uça Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’ yürütülüyor. Burada temel hedefimiz 5G ve Ötesi alanlardaki her tür Ar-Ge, Ür-Ge faaliyetleri için test, doğrulama ve deneme altyapısı sağlamak ve kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz yeni hizmetleri insanımıza sunulmasına destek vermek.” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Hedefimiz 5G’ye yerli ve milli ürünleri kullanarak kendi altyapımız ile geçişi sağlamak

Sayan, “Ülkemizin 5G ve 6G teknolojilerine geçiş sürecinde, yerli ve millilik oranlarını, hep en üstte tutuyoruz. Yaptığımız çalışmalar ve gayretlerimiz meyvelerini de veriyor. 4,5G’nin ilk yatırım döneminde sektördeki yerli ve milli yazılım oranımız yüzde 1 iken; bugün yüzde 33’leri geçmiştir. Bilgi teknolojileri sektörünün hizmet ve yazılım alt sektörlerinde yerli üretim payının %75’leri bulduğunu belirtmek isterim.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Başkan Karagözoğlu: BTK olarak teknolojik gelişmelerin kalbindeyiz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da bilgi ve iletişim sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Mobil teknolojilerdeki yaşanan gelişmelerin dijital dönüşümü hızlandırdığını belirten Karagözoğlu, “Biz de BTK olarak teknolojik gelişmelerin kalbindeyiz. Geleceğin teknolojilerini ülkemiz vatandaşlarına sunmak için çalışıyoruz. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de gündemimiz 5G. 5G’ye mümkün olan en kısa süre içerisinde yerli ve milli imkânlarla geçmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’deki yerleşik yerli imalatçıların piyasaya arz edeceği ürünlerin diğer ülkelerin ürünleri ile rekabet edebilmesi gerektiğini söyleyen Karagözoğlu, bu konuda BTK tarafından gerekli düzenlemelerin yapıldığını ifade etti. Başkan Karagözoğlu, “Kurumumuzca bugüne kadar 99 firmaya imalatçı takip kodu verildi. Takip kodu verilen firmalar tarafından mobil telefon cihazı imalatı yapılıyor. 2022 yılında yaklaşın 6.2 milyon mobil telefon üretimi gerçekleşmiştir. 2023 yılı ilk 8 ayında ise bu rakam 4 milyonun üzerindedir. Bu sayıların daha da artmasını bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

BTK’nın düzenleme ve denetleme noktasında tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması konusunda pek çok adım attığını kaydeden Karagözoğlu, “BTK sektörde tüketicilerin taleplerine sistematik olarak kulak vermiş ve tüketicilerin ihtiyaç ve taleplerini düzenleme sürecine dahil etmiştir.  Bu kapsamda BTK bünyesinde bulunan Tüketici Şikayet Sistemi ile vatandaşlarımızın şikayet ve taleplerini alıyor, yoğunlaşan şikayet konularında gerekli düzenlemeleri yapıyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Fotoğraflar