BTK BAŞKANI SAYAN 5G MÜKEMMELİYET MERKEZİ AÇILIŞINA KATILDI

15.2.2017

Türkiye'nin milli yazılım çalışmaları gibi önemli projelerin test edileceği 5G Mükemmeliyet Merkezi Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıldı.

 

ODTÜ Teknokent’te yer alan Türk Telekom'un 5G Mükemmeliyet Merkezi açılışına Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Ankara Valisi Ercan Topaca, Türk Telekom CEO’su Paul Doany ve sektörden birçok yetkili katıldı.

 

5G Mükemmeliyet Merkezi, başta 5G olmak üzere Türkiye'nin milli yazılım çalışmaları gibi önemli projelerin test edildiği yer olacak.Bu merkez aynı zamanda üniversite, özel sektör ve kamu için de bir laboratuvar görevi görecek. Üretilen yazılımlar, ağ altyapıları diğer teknolojilerin testleri burada yapılacak. Bütün bu testlerden sonra uluslararası sektörde yerini alacak. Türkiye 5G'de de sadece uygulayıcı değil aynı zamanda üretici olacak.

 

TÜRKİYE 5G’DE SADECE UYGULAYICI DEĞİL, ÜRETİCİ OLACAK


5G Mükemmeliyet Merkezi’nin açılışını yapan Başbakan Binali Yıldırım, çalışmaların başlatıldığını belirterek, “2015'te 4G ile hiç zaman kaybetmeyelim dedik ve 5G'ye geçme kararı verdik. Bir ara kademe, 4.5G ile işe başladık ve şu anda da 5G'ye hazırlık çalışmalarını bu mükemmeliyet merkezinde başlattık. Türkiye 5G’de sadece uygulayıcı değil, üretici olacak” dedi.

 

TRAFİKTE HIZ FELAKET, BİLİŞİMDE HIZ BEREKETTİR


“Bilgiyi kullanmak yetmez, bilgiye sahip olacaksınız.” diyen Başbakan Binali Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:“Bilgiyi üreteceksiniz. Öbür türlü Offline ülkeler arasına girmiş oluruz. Trafikte hız felaket, bilişimde hız berekettir. Bilişimde gidebildiğiniz kadar hızlı gidin. Şu anda alt yapı neredeyse alarm vermeye başladı. O yüzden ne yapıp edip havadan karadan nereden olursa olsun bizim akım yollarının hacimini arttırmamız lazım. Türkiye'nin birinci derecedeki amacı budur. Alt yapı çok önemli.”

 

BTK TARAFINDAN 5G STANDARTLARINI BELİRLEME ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLÜYOR


5G Mükemmeliyet Merkezi'nin, hem Türk Telekom’un hizmet, ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesini sağlayacağını hem de Türkiye’nin gelişmekte olan bu sektörüne çok önemli bir kaldıraç olacağını belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise şunları söyledi: “Nisan 2016’da Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu yani 5GTR'nin kurulduğunu ifade ederek, Türkiye ile Japonya arasında 5G’yi de kapsayan ortaklık yapılması için işbirliği metninin imzaladığını, Mayıs 2016'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kore Haberleşme Komisyonu arasında 5G de dahil haberleşme alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalandığını anımsattı.BTK tarafından Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) 5G standartlarını belirleme çalışmalarının yürütüldüğü WTSA 2016 Konferanslarına katılım sağlandığını dile getiren Arslan, ULAK Projesi 5G ve ötesi yönünde ilerlemesini kararlaştırarak, önemli mesafe alındı.”