Bakan Yardımcısı Sayan: Metaverse Değişimin Ulaştığı En Son Nokta

İstanbul’da Metaverse Etkinliği düzenlendi. Açılışa katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, sanal bir evrenin varlığının heyecan verici olduğunu belirtti.

Metaverse, tüm detaylarıyla Meta Xtopia etkinliğinde ele alındı. Etkinliğin açılışında teknolojinin hayata kazandırdıklarından bahseden Bakan Yardımcısı Sayan, Metaverse’ün değişimin ulaştığı en son nokta olduğunu belirtti. Bu durumun heyecan verici olduğunu dile getiren Sayan, “Metaverse’ün alıştığımız iş dinamiklerini değiştireceği ve bunun sonucunda kendi iş tanımları ve iş olanaklarını getireceği veya mevcut işleri değişime uğratacağı çok açık. Metaverse'ün işletmeler ve tüketiciler tarafından kullanım potansiyeline baktığımızda, e-ticaret, bankacılık, perakende gibi alanlarda yüksek potansiyel ile öne çıktığını görüyoruz” dedi.

Sayan, Metaverse pazarı hakkında da “Yapılan bir araştırmaya göre, Metaverse pazarının 2021 yılında 21 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı görülürken, 2022 yılı sonunda ise 28 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Teknoloji dünyasının lider kuruluşlarının Metaverse nedeniyle ilk kez aynı anda birbirlerine rakip olması bu alanın potansiyelini gözler önüne seriyor. Dijital ekonominin, küresel ekonominin yüzde 20 ila 25’ine denk geldiği, dijital deneyimlerin Metaverse evrenine kaymasıyla birlikte, farklı senaryolar çerçevesinde 2 ila 12 trilyon dolar arasında bir pazar oluşacağı öngörülüyor” açıklamasında bulundu.

Bu alanda henüz kabul görmüş standartların görülemediğini söyleyen Sayan, “Şimdilik kısıtlı alanlarda kullanılan ve ülkeler bazında Güney Kore tarafından ülke politikasına dâhil edilen Metaverse’ün teknolojik altyapısı, donanımsal ve yazılımsal olarak henüz istenen düzeyde olmadığını söylersek yanlış olmaz. Uzmanlara göre gerçek anlamda bir Metaverse deneyimi için aşılması gereken engeller ve katedilmesi gereken mesafeler var” ifadelerini kullandı.

Bakan Yardımcısı Sayan: Metaverse’ün Gerçek Dünyaya Bire Bir Benzemesi 5G İle Mümkün

Metaverse’ün gerçek dünyaya bire bir benzemesinin ancak sanal gerçeklik ve 5G teknolojilerindeki hızlı ilerleme sayesinde mümkün olabileceğini vurgulayan Sayan, “Metaverse’e ilgi duyan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor. Bilindiği üzere; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Mart 2022 tarihinde AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığınca düzenlenen Forum Metaverse etkinliğinde önümüzdeki dönemi bir dijital seferberlik dönemi olarak ilan etmiştir. “Gelecek onu tasarlayana aittir” sloganıyla,  yöneticilere düşen görevi, kendi insanlarımızı, gençlerimizi bu kaçınılmaz geleceğe en doğru, güvenli, güçlü, donanımlı şekilde hazırlamak olarak tanımlamıştır. Bu etkinlikte Metaverse teknolojisini en başından yakalayarak bu teknolojiyi tüketen değil, üreten ve kural koyan olabilmek; böylelikle fırsatlarından en üstün şekilde istifade ederken riskleri ve zararlarını önleme konusunda da gerekli yetkiye ve imkâna sahip olabilmek amacıyla gerekli iradenin Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından konulduğu önemle vurgulanmıştır. Böylece Türkiye, dünyada Metaverse teknolojik altyapısına devlet düzeyinde önem verdiğini gösteren önde gelen ülkeler arasında yerini almıştır” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Daha Efektif Bir Mücadele İçin Yeni Bir Düzenlemeye İhtiyacımız Var

Bakan Sayan’ın gündeminde sosyal medyadaki dezenformasyonu önlemek için yapılan düzenlemeler de vardı. Daha efektif bir mücadele için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Sayan, “Bu sosyal ağlara ilişkin yeni yasal düzenlemenin Meclisimiz tarafından kabul edilip yürürlüğe girmesiyle birlikte , vatandaşlarımızın sosyal ağlarda  oluşan mağduriyetlerinin önlenmesi için önemli bir adımın atılmış olacağını belirtmek isterim. Ancak oluşacak bu faydanın meta ve benzer şirketlerin işbirliği makenizmalarının güçlenmesiyle etkin biçimde yürütüleceği açıktır. Bu nedenle gerek ülkemizle olan ilişkilerin güçlendirilmesi gerekse kanuna uyum süreçleri açısından her türlü desteği vermeye hazırız. Daha çok temas, daha çok işbirliği daha çok şeffaflık bekliyor, vatandaşlarımızın şikâyetlerine çözüm süreçlerinin hızının mevcut durumdan daha fazla hızlandırılmasını istiyoruz” sözleriyle konuşmasını noktaladı.