Başkan Karagözoğlu Uygulamalı Siber Güvenlik Eğitimi Etkinliği’ne Katıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Teknopark İstanbul, BTK Akademi, USOM ve Siber Kulüpler Birliği ortaklığı ile düzenlenen Uygulamalı Siber Güvenlik Eğitimi Etkinliği’ne katıldı. Siber güvenlik alanında bilgi ve becerileri artırmayı hedefleyen programa yoğun katılım sağlandı.

Düzenlenen etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, hızla dijitalleşen dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinin giderek çok daha fazla önem kazandığını belirtti. Karagözoğlu, “Eğitim, iletişim, ticaret, sağlık hizmetleri ve savunma gibi çeşitli alanlarda teknoloji, her zamankinden çok daha fazla hayatın içine girmiş durumda. Dolayısıyla, hayatımıza nüfus eden teknolojilerin güvenliğini sağlamak görevi hiç olmadığı kadar önemli bir konu haline geliyor.” açıklamasında bulundu.

Günümüzde artan veri miktarıyla birlikte kritik altyapıların siber saldırganların hedefi haline geldiğini ifade eden Karagözoğlu, “Fiziksel bilgilerin dijital ortama aktarılması, üretilmesi, paylaşılması, erişilmesi, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin dijital olarak internete bağlanmasıyla, üretilen, saklanan ve iletilen veri miktarlarının devasa boyutlara ulaşması da bu önemi artırıyor. Giderek daha fazla bilgi ve iletişim teknolojilerine bağlı hale gelen tüm bu altyapılar, siber saldırganların hedefi haline geliyor.” dedi.

Siber saldırıların, iklim değişikliği ve salgından sonra en büyük küresel risklerden biri olarak görüldüğünü dile getiren Başkan Karagözoğlu, “Araştırmalara göre; her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleşiyor. Söz konusu saldırılarda kişisel verilerimiz ele geçirilmeye çalışılıyor, kişisel ve kurumsal bilgisayarlarımız, sistemlerimiz kontrol altına alınmaya çalışılıyor.” şeklinde konuştu.

Siber güvenliğin, ülkelerin güvenliği ve bağımsızlığı için önemine dikkat çeken Karagözoğlu, “Günümüzde ülkelerin güvenliği ve bağımsızlığı için siber alanda da etkili savunma sistemlerinin kurulması ve acil durum hazırlıklarının güçlü bir şekilde yapılması gerekiyor. Saldırıların, gerçekleştiği anda hemen tespit edilmesi, sanal ya da fiziksel bariyer inşa edilmesi, bölgesel ve ulusal anlamda siber güvenlik politikalarının geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Ülkemiz, siber güvenlik alanında öncü çalışmalar yapan ve özellikle teknik, hukuki ve organizasyonel açılardan önemli adımlar atan ülkeler arasında yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Karagözoğlu: Tüm Projelerimizde Yerli ve Milli Üretim Şuuruyla Hareket Ediyoruz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak siber güvenlik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak için çalışmalara son sürat devam ettiklerini söyleyen Karagözoğlu, “Kurumumuz bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile siber vatanımızı; 7/24, gece ve gündüz demeden yürüttüğümüz çalışmalarla koruyoruz. 2024 yılı şubat ayı itibarıyla, USOM koordinasyonunda görev yapan 14 adet Sektörel SOME ve 2 bin 212 adet Kurumsal SOME ile bu yapılar kapsamında görev yapan 7 bin 501 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sahasının korunmasına yönelik çalışmaları yürütüyor.” dedi.

Her alanda millileşmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karagözoğlu, “Tüm projelerimizde yerli ve milli üretim şuuruyla hareket ediyoruz. Bu kapsamda siber saldırı tekniklerinin çeşitlenmesi ve tehditlerin giderek artmasına karşılık, KASIRGA, AVCI, AZAD, ATMACA ve KULE gibi değerleri milyon dolarlarla ifade edilebilecek yerli ve milli projelerle tehditlerin en az maliyetle, en kısa sürede ve proaktif bir anlayışla tespit edilmesi ve önlenmesini sağlıyoruz.” diye konuştu.

İnsan kaynağına yapılan yatırımı en kıymetli yatırım olarak gördüklerini belirten Başkan Karagözoğlu, “Ülke genelinde BTK Akademi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarımızı artırarak devam ettiriyoruz. Ülkemizin dört bir yanında, çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere, talep eden herkese ulaşmak amacıyla kurulan BTK Akademi’nin kullanıcı sayısının 2 Milyonu aştığını gururla sizlere bildirmek istiyorum.” dedi.

Karagözoğlu, “Siber tatbikatlar, çeşitli yarışma ve etkinliklerin yanı sıra, BTK Akademi bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler sayesinde gençlerimizi siber güvenlik alanında geliştirmeyi, yetkinliklerini arttırmayı ve potansiyellerini açığa çıkarmayı hedefliyoruz. Bilgi ve iletişim alanında insanımızın hayatını kolaylaştıran, refahına katkı sağlayan her türlü çalışmada bizler tüm paydaşlarımızla birlikte her gün daha da güçlü bir motivasyonla yer alıyoruz.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Konuşmaların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Teknopark İstanbul arasında imzalanan iş birliği protokolü ile program sona erdi.