TÜRKİYE 2018-2022 DÖNEMİ İÇİN ITU KONSEY ÜYELİĞİNE ADAY OLDUĞUNU AÇIKLADI

Cenevre’de düzenlenen Uluslararası  Telekomünikasyon  Birliği Toplantısında ülkemizi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan temsil etti. Sayan Türkiye’nin 2018-2022 dönemi için konsey üyeliğine aday olduğunu açıkladı.

Uluslararası  Telekomünikasyon  Birliği’nin (ITU) iki olağan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı arasında kendisine tanınan yetki ve sorumluluklar çerçevesinde Birliğin en önemli karar organı olarak görev yapan ITU Konseyi’nin bu yılki toplantısı 17-27 Nisan 2018 tarihleri arasında Cenevre’de yapılıyor. Toplantıda, Konsey Çalışma Gruplarının raporları değerlendiriliyor, ilgili Konsey Çözüm Kararları gözden geçiriliyor, ITU konferanslarında alınan kararların uygulanmasına ilişkin hususlarda görüşmeler yapılıyor, Birliğin 2019-2022 dönemine yönelik operasyonel planları onaylanıyor, Tam Yetkili Temsilciler Konferansına sunulacak konular ele alınıyor. 

ITU üyesi ülkelerin %25’ini oluşturan 48 üyeden oluşan konseyde ülkemiz Batı Avrupa Bölgesi’ni temsil eden 8 üye arasında yer alıyor. Kuruluşundan bugüne ITU üyesi olan ülkemiz, ilk olarak 2002 yılında Marakeş’te yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferansı’nda Avrupa Bölgesinden (B Bölgesi) ITU Konsey üyesi olarak seçildi. 2006, 2010 ve 2014 yıllarında yapılan Tam Yetkili Temsilciler Konferanslarında da konsey üyeliğine seçilerek 4 dönemdir ITU’nun yönetiminde söz sahibi olmayı sürdürüyor. Ülkemizin, 29 Ekim-16 Kasım 2018 tarihlerinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde gerçekleştirilecek olan seçimlerde 2018-2022 dönemi için yeniden Konsey Üyesi olmak üzere adaylığı da bulunuyor.

2018 yılı ITU Konsey toplantısında Türkiye, BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan başkanlığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkililerinin de yer aldığı bir heyet ile temsil ediliyor.

Kurul Başkanı Dr. Sayan ve beraberindeki heyet, 23 Nisan 2018 tarihinde ITU Genel Sekreteri Houlin Zhao, Telekomünikasyon Kalkınma Bürosu (BDT) Direktörü Brahima Sanou ve Uganda Bilgi ve İletişim Teknolojisi Bakanı ile ikili toplantılar gerçekleştirdi. Görüşmelerde gündemdeki konular, ITU seçimlerine yönelik stratejiler ve ülkemizin konsey üyeliği adaylığı ele alındı. ITU yönetimi ile yapılan görüşmelerde ise özellikle, ülkemizin ITU’ya bugüne kadar sağlamış olduğu desteğin altı çizilerek, bundan sonra da her türlü işbirliğine açık olunduğu vurgulandı.

Ülkemizin adaylığının duyurulması ve destek talep edilmesi amacıyla 24 Nisan 2018 tarihinde Konsey toplantısının Genel Kurul görüşmeleri sırasında ülkemiz katılımcılar için bir kahve molasına ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Genel Kurula hitap eden Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, ITU’nun kurucu üyeleri arasında bulunan ve 2002 yılından beri de Konsey üyesi olan Türkiye’nin ITU’nun çalışmalarına olan katkısından ve birlik faaliyetlerinin öneminden bahsetti. Sayan, ülkemizin 2018-2022 dönemi için de konsey üyeliğine aday olduğunu açıkladı ve destek talep etti.

ITU Konsey toplantısı esnasında, ITU Genel Sekreteri ve BDT Direktörünün yanı sıra, ITU Genel Sekreter Yardımcısı Malcolm Johnson, Telekomünikasyon Standardizasyon Bürosu (TSB) Direktörü Chaesub Lee ve Radyokomünikasyon Bürosu (BR) Direktörü Francois Rancy başta olmak üzere Küba, Kenya, Uruguay, Filipinler, Burkina Faso, Tayland, Kore, Japonya, Rusya, Azerbaycan, Almanya, İngiltere, Bahamalar, Zimbabve, Mali, Ukrayna gibi Konsey’e katılan pek çok ülke yetkilisi ile ikili görüşmeler yapılarak, özellikle seçimlere yönelik stratejiler ve ülkemizin adaylığına destek hususları ele alındı.

2018 ITU Konsey toplantısı 27 Nisan 2018’de sona erecek.