BTK “Teknoloji Günü” Etkinliğine Ev Sahipliği Yaptı

BTK, Aruba Networks ve Palo Alto Networks’ün ortaklaşa düzenlediği “Teknoloji Günü” etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Merkez Yerleşkesinde düzenlenen programa Başkan Dr. Ömer Fatih Sayan, Aruba ve Palo Alto Networks yetkilileri ile davetliler katıldı. Başkan Sayan konuşmasına BTK hakkında şu bilgileri vererek başladı: “Bildiğiniz üzere biz hem regülasyon hem de operasyon yapan bir kurumuz. Regülasyon otoritesi olarak Türkiye’de 800’ün üzerinde lisans verdiğimiz firmayla yaptığımız işler mevcut. Telekom sektörünün regülasyonu ve posta sektörünün regülasyonunu yapmak şeklinde görevlerimiz var. Ama regülasyonun ötesinde operatif faaliyetler olarak gerek internet düzenlemeleri gerekse siber güvenlik düzenlemeleri gibi konularda da aktif rol alıyoruz.”

Düzenlenen programın hem eğitim verme hem de firmaların ürünlerini tanıtma noktasında faydalı olduğunu vurgulayan Sayan, “Özellikle ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında gerek siber güvenlik gerek yeni teknolojilerin kullanılması noktasında tüm değerli sektör temsilcileriyle beraber aynı hedefe ilerlemek üzerine yaptığımız çalışmalar mevcut. Burayı da biz sektörün tüm yenilikçi ürünlerinin ve yenilikçi teknolojilerinin adeta sergilendiği, tanıtıldığı ve üretime ve ülkenin ilerlemesine nasıl faydada bulunabileceğinin bir laboratuvarı olarak görüyoruz. Bu laboratuvarda sizlerle birlikte bütün bunları ilerletmek istiyoruz. Bunun gibi faaliyetler yürüten başka firmalarımız varsa hepsine sonuna kadar kapılarımız açık” şeklinde konuştu.

Siber Olaylara Müdahale Merkezi’de 100’ü aşkın uzman ile Türkiye’deki bütün tel kod bağını 7/24 takip ettiklerinin altını çizen Sayan, “ Bunların yanı sıra 4.5G ihalesini yaptık. 4 milyar Euro gibi bir para hazineye aktarıldı. 5G ve yenilikçe teknolojiler, dikey sektörlerle 5G’nin ilgisi gibi konularda da çalışmalarımız devam ediyor. Bugün ağırlıklı olarak bizim iki tane büyük veri merkezi diyebileceğimiz veri merkezimiz var. Biri İncek’te diğeri burada inşa ettiğimiz 2 bin 500 metrekare beyaz alana sahip veri merkezi bulunuyor. Burada teknik işletme dairemizden güvenlik uzmanlarımız, kıdemli uzmanlarımız konferans boyunca sizlerle birlikte olacaklar. Hep birlikte bu yeni ürünlerin ne tarafa doğru gittiğini gözlemiş olacağız. Deneyimlerimizi birbirimize aktarmış olacağız” açıklamalarında bulundu.

Kendileri için yerli ve milli üretimin son derece önemli olduğunun altını çizen Sayan, “Bütün bu katılımcı firmalarımızın bize ürün geliştirme, operasyonel, feedback anlamında, yerli ve milli oranını ne kadar arttırabilecekleri ile alakalı bilgiler vermesini her zaman bekliyoruz. Ki ulusal siber güvenlik yerlilik katkısı olmadan sadece ürün alarak değil bu ekosistemi beraberce oluşturarak kendi katma değerimizi de katarak bu işin içerisinde deneyim ve farklı sektörlerde sizlerle birlikte oluşan başarı hikâyelerini diğer ülkelere örnek göstererek “best practise” yoluyla daha başarılı olacağımızı düşünüyorum. Böylelikle hem Palo Alto hem de Aruba için söylüyorum; Türkiye’de yapılan “best practise” uygulamalarının diğer ülkelere bu deneyimle iletilmesini bekliyoruz. İnşallah bu örneklerin sayısı artar” ifadeleriyle konuşmasını noktaladı.

Sayan’ın açılış konuşmasının ardından Aruba ve Palo Alto Networks yetkilileri tarafından sunumlar yapıldı.