Başkan Karagözoğlu: Siber Güvenlik Kolektif Bir Sorumluluktur

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Palo Alto Networks tarafından düzenlenen Ankara Kamu Güvenlik Zirvesi'ne katıldı. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki son gelişmeler ile siber güvenlik alanındaki risklerin konuşulduğu zirveye yoğun katılım sağlandı.

Düzenlenen zirvede konuşan Ömer Abdullah Karagözoğlu, bilgi ve iletişim teknolojilerinin her zamankinden daha kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Karagözoğlu, “Ülkemizde de dünyaya paralel olarak BİT ve elektronik haberleşme sektörüne ilgi her geçen gün artıyor. BİT sektörüne yönelik yatırımlar ve çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda yakın zamanda faaliyete geçmesi planlananlarla birlikte ülkemizde 97 teknokent bulunuyor. Bu teknokentlerde yaklaşık 9.000 şirket faaliyet gösterirken 93.000’i aşkın personel çalışıyor. Bu personellerin önemli bir kısmı da katma değer üreten AR-GE faaliyetleri yürütüyor.” açıklamasında bulundu.

Başkan Karagözoğlu: Hayatımız Dijitalleştikçe Siber Saldırı Riski de Aynı Oranda Büyüyor

Dijitalleşmeyle beraber siber güvenliği önem kazandığının altını çizen Karagözoğlu, “Hayatımız daha çok dijitalleştikçe, siber saldırı riski ve veri hırsızlığı tehlikesi de aynı oranda büyüyor. Dünya Ekonomik Forumu Küresel Riskler Raporu 2020'ye göre, siber saldırılar, içinde bulunduğumuz 10 yıllık zaman diliminde küresel olarak iş dünyasını en çok endişelendiren ikinci risk olarak sıralanıyor. Dünya geneline baktığımızda her yıl 1 milyondan fazla siber saldırı gerçekleştiriliyor. Bu da neredeyse her 39 saniyede bir siber saldırı gerçekleştiği anlamına geliyor. Günümüzde kullanıcıların hassas ve gizli bilgilerine ulaşmak amacıyla yapılan oltalama saldırıları, siber saldırıların %90'ından fazlasını oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

Siber saldırıların tespit edilmesi ve engellenmesinin kritik bir önem taşıdığını vurgulayan Karagözoğlu, “Siber tehditlerin etkilerinin azaltılması, ulusal kabiliyetlerin geliştirilmesi, daha güvenli bir ulusal siber güvenlik ortamının oluşturulması ve ülkemizin siber güvenlik alanında uluslararası seviyede en üst düzeylerde yer alması bizim de en önemli hedeflerimizden birini oluşturuyor. Elbette bizim mesaimizi en fazla ayırdığımız konu da siber güvenlik. Kurumumuz bünyesinde yer alan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), ülke genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirmek, siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyuru faaliyetleri yürütmek, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayın kontrolünü ele almak ve siber olaylara müdahalede ulusal koordinasyonu sağlamak amacıyla Sektörel Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ve kurumlar bünyesinde bulunan Kurumsal SOME’lerle birlikte 7/24 esasıyla siber güvenliğimizi korumak için çalışıyor.” dedi.

Karagözoğlu, “2024 yılı Şubat ayı itibarıyla, USOM koordinasyonunda görev yapan 14 adet Sektörel SOME ve 2 bin 212 adet Kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 501 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sahasının korunmasına yönelik çalışmaları yürütüyor.” şeklinde konuştu.

Siber olaylara hazırlık ve müdahale kabiliyetinin gelişmesi için siber güvenlik tatbikatlarına devam ettiklerini belirten Karagözoğlu, “Hem kurum ve kuruluşlarımızda hem de ulusal seviyede siber olaylara hazırlık seviyelerinin ve olay müdahale kabiliyetlerinin artırılması için 2011’den bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile 7 ulusal ve 2 uluslararası siber güvenlik tatbikatı yapmış bulunuyoruz. Ayrıca, Kurumumuz tarafından NATO Kilitli Kalkan (Locked Shields), NATO Siber Koalisyon (Cyber Coalition) ve NATO Kriz Yönetim Tatbikatı gibi çeşitli uluslararası siber güvenlik ve kriz yönetimi tatbikatlarına da katılım ve katkı sağlanıyor. Elbette tüm bunları yaparken yerli ve milli üretim şuuruyla hareket ediyoruz. Tüm siber güvenlik çalışmalarımızda tamamen kurumumuz iç kaynakları ile üretilen Avcı, Azad, Kasırga gibi yazılımlarımızı kullanıyoruz. Bu noktada tüm paydaşlarımızın da aynı hassasiyetle çalışmalarını sürdürmelerini bekliyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.