Bakan Yardımcısı Sayan: Kamu Bütçesi Üzerindeki Yük Azalıyor

Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Sayan, “Özel sektör ve kamu sektörü arasında oluşan ilişki olarak tanımlayabileceğimiz Kamu-Özel İşbirliği Model projelerinin en önemli özelliği, yapılacak yatırımın sadece inşa kısmının değil, işletme aşamasının da belirli bir süre özel sektör eliyle yürütülebilmesidir”dedi.

Bu modelde özel sektör, bir satıcı, yüklenici ve uygulayıcı değil, yatırım faaliyetinin her aşamasında eşit bir katılımcı konumunda olduğunu belirten Sayan, “Devlet, hizmetlerin alıcısı olurken, özel sektör, uzun vadeli hizmet sağlayıcıdır” şeklinde konuştu.

KÖİ modelinin önemine dikkat çeken Sayan, “Modelin finansman konusunda kamu bütçesi üzerindeki yükü azaltarak, altyapı için ayrılan bütçenin çok üzerinde bir kaynağın kamu hizmetlerine aktarılmasını sağlıyor” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Sayan: Kamu İçin Önemli Bir Avantaj

Bakan Yardımcısı Sayan, “KÖİ modeli sayesinde gerçekleştirilen projelerin inşa, finans ve işletmeleriyle ilgili risklerinin kamudan özel sektöre doğru transfer edilmesi, kamu desteğinin sınırlı veya çok az kullandırılması kamu için önemli bir avantaj” dedi.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yatırımlar Derhal Devlet Mülkiyetine Geçiyor

Her modelde olduğu gibi KÖİ için de bazı eleştiriler mevcut olduğunu söyleyen Sayan, “Şuna açıklık getirelim ki daha önce de dile getirdiğim gibi, KÖİ ile hayata geçirilen yatırımların mülkiyeti tamamen firmaların eline geçmiyor. Bu yatırımlar belirli sürelerde işletilebilmesi için firmalara devredilirken, bu süre bittiği andan itibaren bu yatırımlar derhal devlet mülkiyetine geçiyor. Yani kamu mülkiyetinde bir eksilme ortaya çıkması söz konusu değil” açıklamasında bulundu.