Başkan Karagözoğlu: Ülkemizi "Dijital Türkiye" Hedefine Ulaştırmak için Kararlıyız

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından 8’incisi düzenlenen Tematik Kış Kamplarından “Yapay Zeka Kampı”na katıldı. Kocaeli’nde düzenlenen kamp, yapay zeka teknolojisine ilgili gençler ile alanında uzman isimleri bir araya getirdi.

Gençlerin yapay zeka alanındaki yeteneklerini geliştirme fırsatı bulduğu kampta konuşan Başkan Karagözoğlu, yapay zekanın geleceğin teknolojisi olarak adlandırıldığını belirtti. Karagözoğlu, “Yapay zeka, son yıllarda hızla gelişen ve hayatımızın her alanında etkisini gösteren bir teknolojidir. Makinelerin insan gibi düşünmesini ve öğrenmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Günümüzde sağlık, finans, ulaşım, üretim ve güvenlik gibi birçok alanda kullanılmakta ve geleceğin teknolojisi olarak kabul edilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Yapay zeka devriminin insanlık için çok büyük bir dönüm noktası olacağının altını çizen Karagözoğlu, İşte yapay zekanın bir dönüşüm yaratacağını hisseden her sektör için yapay zeka alanındaki hızlı gelişmelere ayak uydurmak ve iş süreçlerine yapay zeka tabanlı teknolojik çözümleri entegre etmek artık bir zorunluluk.” şeklinde konuştu.

Karagözoğlu, “Yapay zeka çalışmaları günümüzde pek çok farklı alanda büyük bir ivme kazanmış durumda. Akıllı eğitim sistemlerinden otonom sürüş sistemlerine, gerçek zamanlı tercüme sistemlerinden bilgi güvenliğine kadar, yapay zekanın etkisi artık her sektörde hissediliyor. Sağlık alanında teşhis ve tedaviye yönelik uygulamalar, hukuk alanında yapay zeka kullanımı, ticaret sektöründe pazarlama stratejilerini geliştiren uygulamalar ve hizmet sektörü için bankalar, sigorta şirketleri ve danışmanlık firmaları gibi alanlarda yapay zeka uygulamaları büyük bir öneme sahip artık.” dedi.

Türkiye’de de hem teknolojinin gelişimi hem de bu konuda kamu stratejisinin oluşturulması için ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Karagözoğlu, “Oxford Insight’ın 2023 yılında hükümetlerin kamu hizmetlerinde yapay zekâ kullanımı açısından ne kadar hazır olduğunu ortaya koymak amacıyla yayınlamış olduğu “Hükümet Yapay Zekâ Endeksi” raporu kapsamında 193 ülke incelenmiş. Ülkemiz, bu endekste genel sıralamada 47. sırada iken, Güney ve Orta Asya ülkeleri arasındaki sıralamada ise 2. sırada yer alıyor.” diye konuştu.

 

Türkiye’de kamu, özel sektör ve araştırma dünyasında yapay zeka ile ilgili önemli adımların atıldığını belirten Karagözoğlu, “TÜİK 2023 verilerine göre 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerin %18,5’inin yapay zeka kullandığını söylüyor. Bunun yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü, belirlediği beş alanda “Yapay Zeka Ekosistem 2023 Çağrısı” kapsamında 17 proje destekliyor.” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Karagözoğlu: Ülkemizi Yüksek Teknoloji Üretim Üssü Haline Getirmeyi Hedefliyoruz

 

Türkiye’yi geleceğin dijital dünyasına hazırlamak hedefiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordineli şekilde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Başkan Karagözoğlu, “Bizler, geleceğin temellerinin ancak eğitimle şekilleneceğini biliyoruz. Bu bağlamda gurur kaynağımız olan BTK Akademi ile; çok sayıda gencimize yapay zeka, kodlama, programlama, yazılım vb. konularda hem merkez kampüsümüzde yüz yüze hem de buradaki eğitimlere ulaşamayanlar için çevrimiçi ücretsiz eğitimler sunarak gençlerimizi geleceğin dijital dünyasına hazırlıyoruz.” dedi.

Karagözoğlu, 2017 yılında BTK bünyesinde hizmet vermeye başlayan BTK Akademi’de halihazırda kayıtlı 1 milyon 970 binin üzerinde kullanıcı bulunuyor. Akademide, 10 ana kategoride, 246 konu başlığında, 132 bin 512 dakika çevrimiçi eğitim veriliyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’yi yüksek teknoloji üretim üssü haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Karagözoğlu, “Dijital çağın gerektirdiği siber güvenlik, büyük veri, yapay zeka ve blok zincir gibi yenilikçi teknolojiler konusunda yapacağımız atılımlarla birlikte, ülkemizi "Dijital Türkiye" hedefine ulaştırmak için kararlıyız.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.